Ragnhild skal ikke shoppe på ett år

Ragnhild og venninne ble lei av sitt eget forbruk. Nå har de inngått en pakt der shopping av moteartikler er strengt forbudt.

Jennifer Bråthen
Publisert:

Som et eksperiment bestemte Ragnhild Laukholm Sandvik (30), Janne Heggvoll (31), Ingrid Wik (31) og Idunn Myklebust (30) seg for ikke å la seg styre av de stadig skiftende trendene i motebildet - de var lei shoppinghysteriet. Fra og med nyttår har de gitt hverandre «shoppingstopp». Dette har vekket oppsikt i mediene, og i går var Sandvik gjest i Tv2-programmet «Ettermiddagen».

For oss handler «shoppingstopp» om å roe ned personlig forbruk. Vi spurte oss selv: «Blir vi lykkeligere av stadig å kjøpe nye klær?». Det er ofte et kortvarig rush, forteller Sandvik til minMote.

Ingen av de fire jentene har et unormalt høyt shoppingforbruk. De handler klær i både billigkjeder, bruktbutikker, og i mer eksklusive butikker.

– Vi er lei forbruket av billige klær og etter H&M-avsløringene i forrige uke er det godt å vite at vi ikke lenger skal shoppe hos kjedebutikker som utnytter fattige arbeidere. Nå skal jeg heller bruke litt tid på å redesigne klær jeg har og bytte ting jeg ikke bruker med venninner, fastslår Sandvik.

LES OGSÅ: Farmen-Jon: – Kjedebutikkene er som McDonalds og Burger King

Gjenbruk og redesign

Manifestet, som ble til under en jentetur til Berlin, har fem punkter jentene har diskutert seg frem til. Reglene går ut på at de hverken har lov til å kjøpe seg klær, motta gavekort på klær eller gi klær i gaver. Jentene håper at de i løpet av året kan klare å utfordre lykkefølelsen shopping gir.

– Vi har godt av å lære oss til å åpne garderobeskapet uten å tenke: «Jeg har ingenting å ha på meg», fortsetter Sandvik.

Sandvik tror også eksperimentet vil tvinge jentegjengen til å se nye antrekksmuligheter i garderobene de allerede har, samt redsigne og gjenbruke klær.

– Jeg har erfart at selv om motebildet stadig forandrer seg, så kommer trendene ofte tilbake i sykluser. Jeg er sikker på at «blomstermønster og pastellfarger» også kan brukes neste sommer, sier Sandvik.

Største utfordringene

Å gå et helt år uten å kunne investere i så mye som et nytt par nye sokker kan by på utfordringer for de fleste. For Sandvik vil den største utfordringen være å finne klær etter fødselen i april, samt unngå å la seg friste.

– Jeg vet jeg kommer til å ha lyst til på ett par nye smale jeans etter fødselen, innrømmer hun.

Sandvik forteller at det kun er mulig å spørre de tre andre i pakten om tillatelse til å gjøre ett nytt innkjøp i løpet av året.

– Men det er kun aktuelt hvis det skulle dukke opp noe uforutsett, som for eksempel et bryllup, avslutter Sandvik.

Ønsker du å se hvordan det går med på shoppingstopp-tiltaket kan du følge med på jentenes blogg.

LES OGSÅ: Sexy tobarnsmødre stjal showet på veldedighetsgalla

LES OGSÅ: Michelle gikk for gjenbruk etter valgseieren: – Langt fra tilfeldig

Publisert:

Finn mer innhold om: