H&M trekker tilbake plagg med David-stjerne og hodeskalle
Den svenske kleskjeden legger seg flate.
Etter en flom av klager, har H&M denne uken bestemt seg for å trekke tilbake en t-skjorte fra sitt sortiment, skriver Times of Israel. Toppen har vært prydet med et bilde av en hodeskalle, plassert i midten av en David-stjerne, som er et av jødedommens sterkeste symboler. Kleskjeden har fått kritikk for at de to symbolene på plagget fremstår som krenkende.
Kristin Fjeld, presseansvarlig for H&M Norge, skriver i en e-post til minMote at plagget ikke har vært i butikk i Norge, og heller ikke vil komme i butikkene.
- Her har vi feilet i våre rutinero og har stor forståelse for reaksjonene. Vi er veldig lei oss hvis vi har krenket noen, det var aldri hensikten, skriver Fjeld i e-posten.
En av den israelske avisens bloggere, Eylon Aslan-Levy, la ut et bilde på sin Twitter-profil hvor han stilte spørsmål om hvorfor H&M solgte et slikt plagg, samt oppfordret andre til å sende klage til kleskjedens kundeservice.
H&M har imidlertid gått ut og beklaget at plagget ble solgt.
– Vi håper dere aksepterer vår oppriktige unnskyldning om at dette har forårsaket krenkelser, sier en talsmann for H&M, ifølge Times of Israel.
– Vi forstår kritikken, og som reaksjon har vi besluttet å fjerne t-skjorten fra alle våre butikker med umiddelbar virkning, sier talsmannen videre.
- Ikke en heldig kobling
Ervin Kohn, leder i det Mosaiske Trossamfunn og fungerende nestleder i Antirasistisk Senter, forstår hvorfor flere har reagert på plagget.
–Hodeskallen er det symbolet SS hadde på sine uniformshatter og uniformsluer. Mange assosierer nok hodeskallen med SS, og David-stjernen er et jødisk symbol som jødene ble tvunget til å sy på sine ytterklær lenge før krigen. De to tingene sammen er ikke en heldig kobling i et jødisk samfunn, sier Kohn til minMote.
Han mener plagget vitner om at historieløshet ikke har noen grenser, men han tror imidlertid ikke at H&M har laget plagget med vond hensikt.
– Det er tankeløst og ignoranse bak plagget, og ikke vond vilje. Det er mye lettere å unnskylde ignoranse enn vond hensikt, sier Kohn.
Tidligere kritikk
Det er ikke første gang kleskjeden har fornærmet eller opprørt folk med sine plagg og tilbehør. I 2012 trakk H&M tilbake fjærdekorerte hårband fra butikkene etter massiv kritikk. Den gang mente flere at hårbåndet med fjær var fornærmende for landets urbefolkning.
H&M er heller ikke den eneste i motebransjen som har møtt slike anklager. Høsten 2012 ba undertøysgiganten Victoria’s Secret om unnskyldning, etter å ha brukt en lignende fjærkreasjon på en modell i sitt spektakulære catwalk-show. Det «Native American»-inspirerte antrekket skapte voldsom kontrovers, og ble til slutt klippet bort da showet skulle vises på TV.
Under moteken for herrer i Milano tidligere i år protesterte designeren Walter Van Beirendonck mot rasisme i motebransjen. Han kledde opp modellen med hodeplagg av fjær med påskriften «Stop racism».