Stinkende skinnvesker

Dette er en advarsel til alle dere som skal til Marokko, Tyrkia og Hellas i sommer.

hannekh
Publisert:

Kjøp ikke skinnvesken eller puffen hvis du synes den lukter litt vondt. Lukten forsvinner ikke.

Det var sommeren for et par år siden. Jeg hadde startet en tre ukers ferie i Marokko med å gå bananas i soukene i Marrakech. Digre bager, vesker, sko og puffer i skinn. Kjempebillige! Skikkelige godfunn!

Hadde det enda bare vært vekten av dem jeg skulle slite med i de neste tre ukene. Det var lukta som tok knekken på meg. Den stramme, kvalme og invaderende lukta av gammel geit. Eller kamel. Eller Gud vet.

Jeg pustet gjennom munnen i tre uker og var sikker på at bare jeg fikk luftet dem når jeg kom hjem, skulle det nok gå bra. Hotellrommene stinka, til slutt stinka hele ferien, og forholdet til kjæresten holdt på å ryke. Som det ikke var ille nok måtte jeg betale overvekt på flyet grunnet mitt elleville kamelveskeeventyr.

Hjemme i Norge fikk veskene stå på balkongen i to måneder, de lå i fryseboksen i ei uke, de ble satt inn med eddik, de ble kjørt i 60 grader i vaskemaskinen og forsøkt levert til rens. Ingenting nyttet. De stinket likefull.

Nå vet jeg hvorfor. Og jeg vet hvorfor jeg aldri kommer til å kjøpe meg en kul skinnveske på et marked igjen. Enten det er i Marrakech eller på et marked i London, for den saks skyld.

Skinn selges på auksjoner. Det finnes første, andre og det finnes tredje sortering. Også videre. Jo dårligere skinn, dess billigere vesker. Før skinnet selges skal det slaktes, saltes, lagres og garves. Det skal fjernes hår og trevler. Alle disse leddene i produksjonen bestemmer kvaliteten på skinnet, forteller Asrunn Thoresen som driver veskebutikken steffen efterfgølger i Oslo.

Og så kommer kvaliteten an på dyret. Hva slags dyr vesken din er laget av. Er dyret sjukt, ungt eller gammelt, eller er det rett og slett slaktet kåt i brunst? De beste geitene brukes til det mest eksklusive hanskeskinn. En gammel halvsjuk geitebukk i brunst lukter stramt og er ikke noe du har lyst å putte under armen på en fest. Og kamelen er visstnok stort sett uegnet med sitt altfor kraftige og porøse skinn. .

Mine billige vesker ble dyrkjøpte. I dag ligger de på en søppelhaug i Oslo. Eller er gått opp i røyk. Og det er det jo verken særlig smart, eller snilt mot dyr og natur.

Publisert:

Finn mer innhold om: