SVT: Syersker som lager H&M-klær tjener ti kroner dagen

DÅRLIGE VILKÅR: Syerskene på Indochine Apparel i Etiopia tjener ifølge SVT omtrent ti kroner dagen på jobb for H&M. Foto: Tiksa Negeri/Reuters

Ifølge den svenske TV-kanalen tjener etiopiske tekstilarbeiderne som jobber i fabrikkene som lager Hennes & Mauritz-klær rundt ti kroner om dagen. Arbeidere sier at de heller ikke får syke- eller feriepenger.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

SVT Nyheter har besøkt fabrikker i Etiopia som produserer klær til H&M og andre globale kleskjeder.

De skriver at syerskene hos underleverandørene til klesgiganten har en lønn på under ti norske kroner om dagen. Blir de syke eller vil ha ferie, får de ingenting.

Kanalen har snakket med flere av arbeiderne som forteller om elendige arbeidsforhold. De sier at det ble lovet en mye bedre lønn enn det de faktisk får.

– Lønnen er knapt en tredjedel av det vi ble lovet. Er man syk en dag, trekkes det 20 prosent av månedslønnen, sier den 22-årige arbeideren Yebahirsew Tibebu som jobber på fabrikken Indochine Ethiopia i byen Hawassa.

Hun forteller videre at de heller ikke får feriepenger.

SVT har også snakket med den indiske direktøren for fabrikken, Raghav Pattar, som sier at han er fornøyd med at miljøet for fabrikker i byen.

– Fremtiden for tekstilindustrien finnes her i Etiopia, her gjennomfører myndighetene det de lover, og de løser problemene, sier han til SVT.

Han forklarer at det etiopiske foretningsmodellen går ut på en kombinasjon av lave lønninger, gode handelsavtaler mellom Etiopia og USA/EU samt skikkelige arbeidere. Han legger til at lønningene og vilkårene til de ansatte er tilpasset markedet.

NYHETER

Anklages for barnearbeid - roses av oljefondet

– Sosial dumping på sitt verste

Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender, kan bekrefte at lønningen i tekstilbransjen i det afrikanske landet er ekstremt lave.

– Dette er sosial dumping på sitt verste. Vi besøkte Etiopia i høst for å undersøke lønns- og arbeidsforhold i tekstilsektoren, og kan bekrefte at lønningene i Etiopia er latterlig lave. Her har H&M en jobb å gjøre, sier Bakken Riise.

Hun forteller at lønnsnivået de fikk oppgitt på en standard fabrikk var en startlønn på rundt 180 kroner i måneden. I området rundt hovedstaden var en standardlønn på rundt 280 kroner i måneden.

I Kambodsja syr tekstilarbeiderne for H&M klær til de besvimer, se klipp fra Kalla Fakta under:

– Altså omtrent 10 kroner dagen. En husleie ble ofte anslått til 180 kr i måneden, forklarer hun.

– Til sammenligning er gjennomsnittlig månedslønn i Shanghai 2800 kroner og halvparten i kinesiske provinser og minstelønna i Bangladesh er ca 500 kr.

NYHETER

Brenner flere tonn usolgte klær

– Det er mye mindre enn en vanlig dagslønn

I 2014 skrev Aftenposten at den svenske globale kleskjeden hadde begynt å produsere klær i Afrika. De siste årene har produksjonen vokst som har åpnet for 14000 arbeidsplasser i landet.

H&M så på det som en mulighet til å produsere enda billige klær enn i asiatiske lavproduksjonsland som Bangladesh, Kina og Kambodsja, skrev avisen.

Svein Ege, sosialantropolog og førsteamanuensis på NTNU, forteller til MinMote at disse lønningen er ekstremt lave.

– Jeg synes de lønningene høres veldig lave ut. Det er mye mindre enn en vanlig dagslønn i Etiopia. Normal lønn vil være omtrent tre ganger så mye for ufaglærte, sier Ege.

Han forteller at Etiopia er en av verdens fattigste land, på tross av økonomisk vekst de siste årene. Industrialisering er et stort satsingsområde for landet – blant annet har bygging av jernbane gitt flere muligheter for eksport.

– Man kan ikke leve for den lønnen, poengterer han.

NYHETER

SLAKTER ARBEIDSFORHOLDENE VED H&Ms «BESTE» FABRIKKER

Vil få opp øynene til forbrukerne

Arbeiderne på fabrikken i Etiopia mener at løsningen ligger i press fra kundene.

– Jeg vil at forbrukerne får vite hvor krevende jobben vår er og hva lønnen ligger på (...) Jeg håper at de kan påvirke arbeidsgiverne til å gi oss den lønnen vi fortjener, sier Tibebu.

OMTALES SOM SOSIAL DUMPING: Tekstilarbeidere på fabrikken Indochine Apparel i Etiopia hvor de syr klær for blant annet H&M. Foto: Tiksa Negeri/Reuters

Hun påpeker at det ikke er hovedsakelig H&M hun er forbannet på, men den etiopiske regjeringen som lokker til seg utenlandske investorer med et løfte om ekstremt billig arbeidskraft.

Det er et kinesisk firma som har etablert seg i Etiopia og som produserer klær for blant annet H&M.

– Regjeringen og arbeidsgiveren har blitt enige om lønnen vår. De vet hvor krevende jobben er og det er det som er hovedproblemet, sier hun.

NYHETER

Anklaget for rasisme - modellens mor ber kritikerne roe seg ned

– Jeg føler meg utnyttet

Tekstilarbeideren Tibebu forteller også at lønnen ikke er levedyktig. Halvparten går til leie av bolig, og med økende matpriser i landet, er det knapt med mat å få for de resterende kronene.

– Jeg føler meg utnyttet. Det er akkurat som jeg arbeider ulovlig i et annet land. Men utnyttelsen skjer her i mitt hjemland, sier 22-åringen.

H&M sin ledelse vil ikke kommentere lønnsforholdene i Etiopia, og svarer ikke på SVTs spørsmål om ti kroner om dagen er en rimelig lønn.

Kommunikasjonsansvarlig i H&M Norge, Joanna Morell, forteller til MinMote at de mener at alle som jobber i tekstilindustrien skal tjene tilstrekkelig slik at de kan leve av lønnen sin.

– Etiopia er et land som er på vei til å utvikle seg fra et jordbrukssamfunn til industrisamfunn og tekstilindustrien bidrar til å skape mange nye arbeidsplasser og dermed til at landet kan ta steget videre inn i en industrialisering, skriver Morell i en e-post til MinMote.

– Det er dog viktig å sikre at industrialiseringen skjer med måte og derfor samarbeider vi med flere organisasjoner som ILO (den internasjonale arbeidsorganisasjonen), samt andre varemerker og organisasjoner med målet om å få fortgang i utviklingen om arbeidsvilkår og et økende lønnsnivå.

SYR: Tekstilarbeider jobber med klær på fabrikken Indochine Apparel i Etiopia. Foto: Tiksa Negeri/Reuters

Hun forklarer videre at det for tiden ikke er noen minstelønn i Etiopia som kan skape utfordringer, men at de er delaktige i en ILO-studie som jobber med å gi regjeringen underlag for fremtidige lønnsreguleringer.

– For å skape langsiktig forandring krever det engasjement fra flere ulike deler av bransjen, men vi ser at vår og andre internasjonale kjøpere sitt nærvær gjør en forskjell og skaper positiv forandring, skriver hun videre i e-posten.

NYHETER

Stjerner trekker seg fra H&M avtaler etter rasisme anklager

Mener H&M har ett ansvar

Bakken Riise, leder for Framtid i våre hender, mener at det er uforståelig at H&M ikke klarer å sikre at etiopiske tekstilarbeidere får mer enn ti kroner dagen.

– Kleskjeden har et ansvar for at de grunnleggende menneskerettighetene til arbeiderne blir ivaretatt, sier hun.

Hun forteller at det har vært en økende interesse for Afrika de siste årene, hvor Etiopia peker seg ut med nærmest ubegrenset tilgang på unge arbeidere og svært lave lønninger.

– Flere og flere kleskjeder kjøper varer fra Etiopia. Det er bra fordi landet trenger arbeidsplasser og inntekter, samtidig har Etiopia enbekymringsfull menneskerettighetssituasjon. Da er det viktig at kleskjeder som H&M,i tråd med FNs retningslinjer,tar ansvar for at grunnleggende menneskerettigheter blir ivaretatt i produksjonen.

Dett er er ikke første gangen klesgiganten blir kritisert for dårlige arbeidsforhold. De har tidligere blitt anklaget for svært lave lønninger i Kambodsja med to-tre kroner i timen. H & M har også blitt anklaget for barnearbeid i det samme landet.

En rapport fra 2016 viser også at H & M sine «beste» fabrikker har dårlige arbeidsforhold.

Publisert: