Nyheter

Kommentar: Dette er utfordringen til «Top Model»

IKONISK: Ashley Grahgam har seilt opp som en av verdens heteste modeller. Bransjen trenger flere som henne! Foto: AFP

«Top Model» fortjener ros for å inkludere flere kroppstyper i den kommende sesongen, men veien er fortsatt lang å gå til å kunne kalle det mangfold.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Snart skal nok en sesong av skandinaviske «Top Model» rulle over skjermene – en spin-off av Tyra Banks’ modelljakt «America’s Next Top Model». Og allerede da programskaperne begynte letingen etter deltagere forsto man at denne sesongen skulle se annerledes ut enn de forrige: Modeller som ikke nødvendigvis passet inn i en «size zero» ble oppfordret til å søke.

KOMMENTERER: MinMote-leder Martine Lunder Brenne. Foto: Jørgen Klüver
NYHETER

Dette er de nye «Top Model»-deltagerne

Det er strålende. For er det noe motebransjen trenger, så er det et større mangfold når det gjelder modeller. Det gjelder både størrelse, hudfarge, høyde og i det hele tatt utseende.

Dessuten er det et smart valg. Kritikken mot bruk av radmagre modeller blir stadig større. I Frankrike har de lagt ned forbud motmodeller med spiseforstyrrelser. Det er en trend i tiden at også modeller ikke skal trenge å passe inn i én mal for å kunne bli anerkjent i og utenfor bransjen.

NYHETER

MASSIV KRITIKK AV H&M FOR BRUK AV FOR TYNNE PLUS SIZE-MODELLER

Blant de som startet denne trenden var Whitney Thompson, den første «plus size»-vinneren av «America’s Next Top Model». Thompson gjorde i årene etter seieren stor suksess som modell i en amerikansk størrelse 16, altså europeisk 48.

Og her kommer litt av utfordringen til den norske delen av «Top Model». Av de seks norske deltagerne er flesteparten en størrelse 38. Noen er 40. Altså størrelser som vanligvis regnes som «medium».

MOTE

HISTORISK PLUS SIZE-MODELL HYLLET FOR NY KAMPANJE

Til sammenligning har verden sett flere «plus size»-modeller gjøre pangkarriere de siste par årene: Ashley Graham, størrelse 46-48, som først slo gjennom som modell for undertøysmerket Lane Bryant, for så å kapre forsider på blant annet Vogue, Harper’s Bazaar og Elle – samt at hun har lansert sitt eget badetøymerke. For ikke å snakke om Tara Lynn, som covret norske ELLE for et drøyt år siden – en yndling i motebransjen med sin størrelse 42.

Tess Holliday ble hele bransjens snakkis i 2015, da hun med sin størrelse 54 ble oppdaget og booket av prestisjetunge Milk Models Managament på Instagram. Det er for øvrig samme management «Top Model»-vinneren får kontrakt med. Navnene over er bare noen få av mange eksempler på at motekonsumentene er lei av standardstørrelser og at alle skal se like ut. Mange av dem er tvert imot klare for noe nytt.

Jeg hyller de norske deltagerne i «Top Model» for å være med på å sprenge grensene for hva som er skjønnhetsidealet. Serieskaperne på sin side kunne med fordel gått enda bredere ut når de hentet inn kandidater – det håper jeg de svenske og danske kollegene har gjort, slik at vi får et enda større spekter av fantastiske modeller. For er det noe vi trenger, så er det nettopp dét.

Publisert:

Finn mer innhold om:

  1. Moter og Modeller

Relaterte artikler

NYHETER

Nelly refses etter modell-utlysning

NYHETER

Kommentar: En begynnende undertøysrevolusjon?

NYHETER

«Curve»-modell Eline Lykke: Ser en forandring i motebransjen

MOTE

Formfull mote: – Vær leken og tross reglene

NYHETER

«Ex on the Beach»-Adrian gikk moteshow i Firenze

NYHETER

Joann van den Henrik er Hadid-søsknenes modellkusine

NYHETER

Deltakerne i ny «Top Model»-sesong: Vil ikke kalles «plus size»