Forbrukerombudet advarer: Vær obs på billige sommervarer

KJENTE MERKER: Sko fra Toms og briller fra Ray Ban blir mye kopiert på falske nettsider. Foto: Produsenten

Har du kommet over billige merkevarer på nett denne sommeren? Ofte kan det være for godt til å være sant.

Camilla Christensen
Publisert:

Forbrukerombudet får jevnlig klager på svindelforsøk fra falske nettsider, men advarer spesielt om å være forsiktig nå på sommeren, om de kommer over nettsider med sommervarer til sterkt redusert pris.

Kjente merkevarer til minus 70 prosent rabatt høres nesten for godt ut til å være sant, og i store tilfeller er det også det.

Fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem, deler sine beste tips for at du skal unngå å bli lurt av falske nettbutikker.

Han anbefaler alle å søke opp butikken på nett dersom man er i tvil om varene er ekte. På ulike diskusjonsforum og blogger kan du finne mye informasjon om nettbutikker. Forbrukerombudet har også sin egen liste over falske nettbutikker du bør unngå.

Hvordan kan du legge merke til om du er på en falsk nettbutikk?

Finner du ingen kontaktinformasjon til selskapet utenom et kontaktskjema bør du være kritisk. Dårlig språk eller automatisk oversatte tekster er også et tegn på at nettbutikken er useriøs. Svært gunstige priser kan også være et faresignal.

Har man rett til erstatning dersom uhellet skjer og du kjøper en falsk merkevare?

– Dersom varen ikke blir levert eller du mottar en falsk merkevare når du tror du

KOPIERES: De populære veskene fra Michael Kors blir solgt på flere falske nettsider. Foto: Getty Images

har bestilt ekte vare, kan du ha rett til å få refundert pengene fra banken dersom du har betalt med Visa- eller kredittkort. Det er derfor viktig at forbrukeren tar kontakt med banken.

Hvilke varer ser dere at kopieres mest?

– Det er særlig sko, vesker og klær som blir kopiert. Som regel er det kjente merkevarer som kopieres, som for eksempel Nike og Michael Kors. Nå på sommeren kopieres gjerne sommervarer som Toms-sko eller solbriller fra RayBan, mens om vinteren ser vi mye kopier av jakker fra Parajumpers og Canada Goose.

Publisert: