Kommentar: Den norske moteuken har livets rett

APPLAUS: Millionsuksessen byTiMo viste sin nye kolleksjonen på Sentralen i Oslo og supermodell Siri Tollerød gjorde comeback på catwalken. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Oslo Runway er hyllesten den norske motebransjen fortjener.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Fem år har gått siden Oslo Fashion Week, etter ni år med visninger høst og vår, satte kroken på døra. Økonomiske problemer brakte moteuka i kne, og etterlot seg en norsk motebransje uten en reell utstillingsarena. Nå, i sitt fjerde forsøk på å plukke opp hansken, viser Oslo Runway viktigheten av en samlet norsk motebransje.

I spissen for satsingen står byrået This is PR, som med kyndig hånd loser publikum, designere, modeller og presse gjennom to dager med visninger, presentasjoner og fest.

Et viktig mål for moteuka har vært å skape internasjonal oppmerksomhet, noe This is PR synes å lykkes med. I presserommet på sentralen – lokalet med flest visninger i løpet av programmets to dager – snakkes det vel så mye dansk, svensk, italiensk, tysk og engelsk som det gjør norsk.

Et nytt, og etterlengtet, aspekt er hvor profesjonelt det hele oppleves. Der norske visninger tidligere har tillatt seg å la publikum vente ufasjonabelt lenge, jobber Oslo Runway seg gjennom programmet med minuttpresisjon. Digitale billettsystemer skaper mindre kø i dørene, og busser går i skytteltrafikk slik at både publikum, presse og innkjøpere er på rett plass til rett tid.

Det skader selvfølgelig ikke at norske designere lager kolleksjoner som favner bredere enn på lenge. Holzweilers presentasjon tirsdag ettermiddag var et klart bevis på at Norsk mote i større grad enn tidligere tenker kommersielt. Moods of Norway – først og fremst assosiert med traktormerkede dresser i skingrende farger – tonet i år ned inntrykket, og presenterte en kolleksjon som fremsto langt mer anvendelig. I større grad enn tidligere så vi forsøk på å tilby det publikum vil kjøpe, snarere enn hva som er mulig å selge.

Les også: Se Siri Tollerød gjøre comeback for byTimo

Det er fortsatt rom for forbedring. Blant annet glitret Mardou & Dean – et av de siste års virkelig lyspunkt i norsk mote – med sitt fravær. Skal man dra nytte av det internasjonale publikumet Oslo Runway tiltrekker seg, må det være et mål å samle de største designerne under én paraply.

Kanskje klarer de det til høsten. Selv om Oslo Runway tilsynelatende virker som en suksess, er det stadig et behov for økonomisk støtte. Allerede før denne fjerde, og hittil siste, utgaven var det uttalt et behov for to millioner kroner, bare for å holde hjulene i gang.

Om denne siste utgaven var en smakebit på hva Oslo Runway kan få til med skrantende økonomi, håper vi for norsk motes del at de klarer å få med både offentlig og privat næringsliv på laget. Dette er en arena norsk klesindustri trenger – og fortjener.

Publisert:

Finn mer innhold om: