«Kalla Fakta» med nye avsløringer om H&M

Svensk program fortsetter å rette søkelyset mot klesgiganten. – Vi blir feil fremstilt, mener H&M.

Jennifer Bråthen
Publisert:

Svensk program fortsetter å rette søkelyset mot klesgiganten. – Vi blir feil fremstilt, mener H&M.

I oktober avslørte det svenske dokumentarprogrammet «Kalla Fakta» på TV4 at H&M benytter seg av leverandører i Kambodsja som betaler fabrikkarbeiderne luselønn. Arbeiderne tjener to-tre kroner i timen og jobber opptil 70 timer i uka for en månedslønn på 450 kroner.

I går kunne «Kalla Fakta» avsløre at en av H&Ms leverandører i Bangladesh betaler sine tekstilarbeidere enda mindre. Minimumslønnen for tekstilarbeiderne i Bangladesh er 3000 taka som er om lag 210 norske kroner i måneden. I tillegg kom det frem at den svenskekleskjeden benytter seg av hull i skattereglene.

Enormt overskudd

Dette skjer samtidig som H&M hovedeier Stefan Perssons formue vokser. Persson skal være verdens åttende rikeste mann i verden, og har ifølge Forbes en formue på over 150 milliarder norske kroner. Han skal ifølge den svenske dokumentaren tjene nesten 8.5 millioner dagen.

– Det enorme overskuddet som H&M sitter igjen med ved hvert årskifte, hvor nesten alt går til aksjeeiere som Persson, viser at det også er store muligheter for å øremerke litt av denne kaken til høyere lønninger for tekstilarbeiderne, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Fremtiden i våre hender.

Leffler understreker at åpne leverandørlister og krav om levelønn er noe H&M må slå i bordet med før de kan omtale seg som et ansvarlig selskap.

På sine egne hjemmesider reagerer H&M kraftig på «Kalla Faktas» arbeidsmetoder. De mener dokumentaren gir et unyanserte bilde av virkeligheten.

minMote har vært i kontakt med H&Ms presseansvarlige i Norge, Kristin Fjeld. Hun ønsker ikke å la seg intervjue på telefon, men svarer per e-post:

"Etter omfattende kontakt med redaksjonen i seks måneder har vi dessverre sett et mønster der vesentlig informasjon som vi har gitt redaksjonen konsekvent har blitt utelatt og at innholdet vinkles kraftig etter redaksjonens formål. Da vi dessverre ikke har noen tillit lenger til Kalla Fakta, valgte Stefan Persson til slutt å takke nei til et intervju i det andre programmet. Vi opplever at Kalla Faktas arbeidsmetoder hverken er riktige eller etiske."

Utnytter hullene i skatteregelverket

I dokumentaren kommer det også frem at det svenske motehuset ved å gå gjennom skatteparadiset Hong Kong ikke betaler selskapsskatt i Bangladesh. Landet går dermed glipp av over 80 millioner kroner.

Skatteeksperten John Christensen i Tax Justice Network sier til «Kalla Fakta» at det ser ut som at multinasjonale selskaper utnytter hullene i skatteregelverket.

– Det spiller ingen rolle om det er skatteplanlegging, eller om det er ulovlig eller ikke. De betaler ikke skatt for fortjenesten de drar inn i landene der de har sin virksomhet. Det kan faktisk sammenlignes med 1800-tallets kolonialisme og imperialisme, sier Christensen.

Flere selskaper, blant dem H&M, benytter seg også av fabrikker som ligger i «Free Processing Zones» - områder hvor man kan unngå landets skatteregler.

– Fabrikkarbeiderne i disse områdene har få eller ingen faglige rettigheter og vanskelig for å organisere seg i tillegg til ekstremt lav lønn. Disse fabrikkene kunne H&M selvfølgelig ha unngått, sier Leffler.

Leffler mener H&M burde gå foran som et godt eksempel i stedet for å utnytte et svakt regelverk i Bangladesh til å skaffe seg selv fordeler.

– Et av verdens fattigste land går glipp av store skatteinntekter som kunne blitt brukt på helse, infrastruktur og utdanning, sier Leffler.

H&M hevder de følger gjeldende skattelover og regler, samt OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) sine retningslinjer.

"Ut ifra nåværende konsernstruktur, skal vi i følge disse ikke betale skatt i Bangladesh. Vi har kun et representasjonskontor i Bangladesh og selger ingen varer i landet. Derfor betaler vi heller ingen skatt i Bangladesh, noe som er helt i tråd med gjeldende regler. OECDs retningslinjer avgjør hvordan resultat og dermed skatt fordeles mellom landene.", skiver Fjeld videre.

Publisert: