Rapport: Syv av ti unge opplever press om å ha fin kropp

KROPPSPRESS: 35 prosent jenter og 10 prosent gutter føler på mye eller svært mye kroppspress, ifølge en splitter ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Getty Images.

– Dessverre er jeg ikke veldig overrasket, men tallene er høye, sier Mina Vinje, leder i ungdomsorganisasjonen Press. 

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Mandag ble de nasjonale resultatene i Ungdata-rapporten 2018 lagt frem.

Målet med undersøkelsen er, ifølge rapporten, å gi et bredt bilde av norske ungdommers fritidsaktiviteter og hvordan de har det.
I rapporten kommer det frem at så mange som syv av ti ungdommer opplever et press «om å se bra ut eller ha en fin kropp».

Dette er den første nasjonale undersøkelsen som viser omfanget av kroppspress blant norske ungdommer. 71.000 ungdommer på ungdomsskolen og videregående har deltatt i undersøkelsen.

– Vi ønsket å ha med kroppspress fordi det har vært mye diskutert de senere årene, og et område vi ønsker å få mer kunnskap om, forklarer Anders Bakken, forsker ved velferdsforskningsinstituttet NOVA på OsloMet som står bak undersøkelsen.

NYHETER

– Det kommer til å drepe bransjen

Ungdommene er også blitt spurt om de opplever press om følgere og «likes» i sosiale medier, om å gjøre det bra i idrett og om å gjøre det bra på skolen.

Svarene i rapporten viser at det er stor variasjon når det gjelder ungdoms opplevelse og på hvilke områder de opplever press. Mange opplever ikke press i det hele tatt, men funnene viser også at det er en del unge som opplever mye press da det kommer til disse temaene.

– Det er mye snakk om at dagens ungdom er utsatt for mye press, men tallene våre viser at det ikke gjelder alle. Det er stor variasjon, sier Bakken.

I rapporten kommer det frem at 71 prosent opplever fra litt til svært mye press «om å se bra ut eller ha en fin kropp». 23 prosent opplever mye eller svært mye kroppspress.

NYHETER

To vedtak mot kroppspress vedtatt i Stortinget

Anders Bakken forteller at det er store kjønnsforskjeller. 35 prosent av jenter føler på mye eller svært mye kroppspress mot 10 prosent av gutter.

– Det er vanskelig å vite hvorfor, men i andre studier virker det som jenter reagerer mer på press og tar det mer innover seg enn det gutter gjør, sier forskeren.

Ungdomsorganisasjoner ikke overrasket

Mina Vinje er leder i ungdomsorganisasjonen Press – Redd Barna Ungdom. De har jobbet aktivt mot kroppspress, og har blant annet stått i bresjen for å forby retusjert reklame.

Vinje sier at de så den samme tendensen i rapporten «Prosjekt perfekt» som organisasjonen gjennomførte i vår.
– Dessverre er jeg ikke veldig overrasket, men tallene er høye. Det er veldig synd at det er sånn, sier hun og legger til:
– Det er flere og flere som snakker om kroppspress, og disse undersøkelsene viser at dette er et problem for ungdom. Disse tallene viser at man må se på det som et strukturelt problem. Dette handler ikke bare om at ungdom må ta seg sammen.

LEDER: Mina Vinje, leder for ungdomsorganisasjonen Press, er ikke overrasket over tallene. Foto: Press

Hun får støtte av Agathe Waage, som er leder for Elevorganisasjonen. Hun mener det må inn bedre rutiner i skolen for å hjelpe ungdom til å stå imot press ved hjelp av for eksempel helsesykepleiere. Hun er ikke overrasket over at tallene er så høye, men syns det er trist.
– Det er press over alt om at man skal være vellykket. Man er i en sårbar alder, og da kan mange tanker om man er god nok komme opp. Derfor er det bra at vi har et fokus på det, sier hun og legger til:

– Det er mange grunner til at presset er der. Vi får hele tiden høre at vi er heldige, og har alle forutsetninger for å gjøre det bra. Da føler vi at vi må gjøre det perfekt, avslutter hun.

– Normen for hvordan kroppen skal se ut har snevret inn

Solfrid Bratland-Stranda er førsteamanuensis ved Universitet i Sørøst-Norge og har forsket på spiseforstyrrelser blant unge. Hun mener imidlertid at man ikke må glemme guttene selv om de havner lenger ned på statistikken.

– Det er nok en del av de guttene som sliter med dette som kan oppleve det som mer belastende og vanskeligere enn jentene å be om hjelp til å håndtere kroppspress og et sykelig forhold til mat, trening og kropp, sier hun.

Hun påpeker at 70 prosent er et høyt tall, men samtidig at det viktig å få vite noe om hvordan de håndterer dette kroppspresset.

– Det er de ungdommene kjenner at det tar så stor plass at det går utover livskvalitet vi virkelig må være oppmerksomme på.

NYHETER

Kritikken haglet etter Elle-utspill om mangfold

Hun tror at grunnen til at så mange ungdom føler på et press til å se bra ut er at kropp er veldig synlig i dagens samfunn.

– De senere årene har kropp blitt ekstra synlig med eksponering på sosiale medier. Det er nok også en oppfatning om at hva som er normalt har blitt mye smalere, og normen for hvordan kroppen skal se ut har snevret inn. Det gjør at det skal mindre til for at du føler at din kropp ikke imøtekommer idealene, og at du føler du må gjøre noe med det.

Bratland-Stranda forteller at disse idealene til dels er ekstreme og uoppnåelige.

– For ungdom som er i en veldig sårbar og stor livsomveltning så kan dette få veldig stor plass og betydning i livet, avslutter hun.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: