H&M stopper produksjonen av angora-produkter

OMSTRIDT MATERIALE: Angorapelsen har blitt vist på catwalken hos store designere som Chanel og Alexander Wang, og er også tilgjengelig hos de fleste kjedebutikker. Nå avslører en ny video en grusom behandling av angorakaniner i Kina. Foto: Getty Images / All Over Press / PETA

Klesgiganten H&M stopper umiddelbart produksjonen av alle angora-produkter inntil selskapet har sikret at deres retningslinjer for dyrehold blir fulgt.

Stian Eisenträger
Publisert:

Klesgiganten H&M stopper umiddelbart produksjonen av alle angora-produkter inntil selskapet har sikret at deres retningslinjer for dyrehold blir fulgt.

Den svenske kleskjeden stopper produksjonen av angora-produkter inntil videre etter en avslørende video som minMote omtalte i forrige uke. Videoen som viser hvordan angorakaniner på brutalt vis får pelsen revet av mens de hyler og skriker av smerte. Det er dyrevernorganisasjonen PETA som har filmet med skjult kamera på kaninfarmer i ni ulike asiatiske land, og de sjokkerende funnene har spredd seg til medier i hele verden.

- H&M aksepterer ikke at dyr blir behandlet dårlig. Vi tillater kun produkter som er laget av hår fra angorakaniner fra gårder med godt dyrehold, skriver kleskjeden i en pressemelding.

Flere inspeksjoner

Kleskjeden skriver at den jevnlig kontrollerer sine leverandørers angora-farmer. Å rive ullen av angorakaniner er ikke akseptabelt i henhold til produktretningslinjene, skriver H&M.

- Vi vil nå øke inspeksjonene av våre underleverandører for å forsikre at våre retningslinjer blir fulgt, skriver H&M.

Ifølge selskapet kan bekymrede kunder returnere angoraprodukter og få pengene tilbake.

Også Lindex og MQ vil inntil videre slutte å importere klær i angoraull. Før den eventuelt gjenopptas vil de undersøke om underleverandørene etterlever kjedenes krav til dyrehold. Norske Varner-gruppen, som blant annet eier Bik Bok, Cubus og Dressmann, skriver i en mail til minMote at også de vil ta ansvar for dyrevelferd.

- Varner-Gruppen har stanset produksjon og import av produkter med angora inntil videre undersøkelse av forholdene er gjort. At det er satt søkelys på angora betyr at bransjen kan ta et enda større ansvar for å følge opp at krav blir overholdt, skriver pressekontakt Julie Eckhardt.

- Umulig å vite

H&M oppga først at de bare kjøper angoraull fra gårder med godt dyrehold, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT. Uttalelsen fikk kritikk av Cecilia Mille som er ansvarlig for internasjonale saker hos organisasjonen Djurens rätt.

– Vår partner i Kina sier at det ikke finnes kontroller. Det finnes ingen mulighet for H&M å vite dette, dessverre, sier Milla til TT.

Kina står for 90 prosent av angoraproduksjonen i verden, men Milla anbefaler forbrukere å unngå produktet helt uansett hvor klesplaggene kommer fra. Det er heller ikke mulig å vite hvilke plagg som har angora fra Kina ettersom det ikke er merket.

Gina Tricot tar kraftig grep

H&M går imidlertid ikke like langt som den svenske kleskjeden Gina Tricot. I går ble det nemlig kjent at de slutter å produsere klesplagg i blant annet angoraull, fordi de mener kontrollsystemet i tekstilbransjen ikke er tilstrekkelig for å være sikre på at dyr behandles godt nok.

«Den senere oppmerksomheten i spørsmålet rundt angora har fått Gina Tricot til vurdere om kontrollsystemet i tekstilbransjen virkelig strekker til for at policien skal etterleves. Konklusjonen er at dette ikke er tilfellet. Gina Tricot har derfor besluttet ikke lenger å anvende seg av verken angora, dun, fjær eller skinn i deres produksjon», skriver kleskjeden.

Utviklingen av nye produkter kommer til å skje uten bruk av disse materialene, og er en beslutning som vil gjelde frem til man med trygghet og sikkerhet kan gå god for både materialeinnhold, så vel som dyrevelferd. Produktene som inneholder materialene de nå slutter å bruke i produksjonen, vil fortsatt bli solgt i butikk til det er tomt.

Redaktør-boikott

Fredag i forrige uke kunne minMote fortelle at det svenske merket Acne Studios, som er et av Skandinavias største motehus, trakk tilbake samtlige av sine angoraplagg fra alle sine butikker og nettbutikk. Dette gjorde motehuset for å forsikre seg om at deres leverandører produsererer angoraullen etter merkets egne retningslinjer.

Samme dag tok norske moteredaktører også til orde for at de heretter ikke vil anbefale angoraplagg i sine motemagasiner.

NB: STERKE BILDER:

Publisert: