Hjemmestrikk av populær genser tar av
Norske kvinner tar pinnene i egne hender for å strikke luksusgenser til budsjettpris.
Høsten er her, og det betyr starten på strikkesesongen for mange. Det er særlig én genser som skiller seg ut i mengden.
Det danske merket Ganni later til å ha knekt koden når det kommer til trendplagg - du husker vel den utsolgte kjolen «alle» ville ha i sommer? Strikkegenserne «Faucher» og «Julliard» har florert blant it-jenter og influencere, men er langt ifra et budsjettkupp da prisen ligger på 4099 kroner per genser.
Et kjapt søk på gjenbrukssider som Tise og Finn.no viser at flere norske strikker lignende gensere på bestilling til en fjerdedel av prisen.
Strikker på bestilling
Den hjemmestrikkende varianten av genseren har blitt så populær at det er venteliste, forteller Lise Christine, en av strikkerne på Finn.no. Hun mener grunnen til at genseren har blitt så populær å strikke selv er den høye utsalgsprisen til Ganni.
Lise Christine kjøpte oppskriften «Kristianes bølgegenser» og «Kristianes høstgenser» på nettet, og har siden strikket mellom 30 og 40 gensere.
– Det har tatt helt av. Jeg har sendt gensere over hele landet, og jeg får så mange bestillinger at jeg må legge det inn i Excel for å klare og holde styr på alt, sier hun til MinMote og fortsetter:
– Jeg prøver å være nøye på leveringstid slik at kundene føler seg ivaretatt, men jeg har jo bare to hender.
11 deilige strikkegensere perfekte for høst
Ganni følger med
Anett Ringstad har agenturet for merket Ganni i Norge. Hun syns det er hyggelig at nordmenn liker genseren, men at hjemmestrikk-trenden også har en bakside.
– Dette er et design Gannis team har brukt mye ressurser og tid på å utvikle, og de jobber hele tiden med å lage unike plagg. Det er da ikke greit at andre aktører utnytter vårt design ved å selge strikkeoppskrifter, strikkepakker og ferdig strikkede gensere som er ren kopi av dette designet, og at de igjen tjener penger på dette, sier Ringstad til MinMote.
MinMote har også vært i kontakt med Gannis hovedkontor i Danmark. De ønsker ikke å kommentere enkeltsaker.
– Til de enkelte plaggene er det knyttet rettigheter som vi håndhever når noen kommer for tett på, sier Ganni-direktør Rene Dyhring Mikkelsen til MinMote.
Seksjonssjef for avdelingen for design i Patentstyret, Marie Rasmussen, sier det er en utfordring for Ganni å håndheve denne typen spørsmål.
– Strikking og strikkeoppskrifter er et vanskelig felt. Dette er en gråsone, men hadde de hatt en designrett i Norge, ville saken antagelig ha stått annerledes, sier Rasmussen.
Høstens kuleste sko
Opprettet business
Anett Opheim (46) står bak oppskriftene som mange har kjøpt for å strikke sin egen bølgegenser. Hun forteller at responsen har vært overveldende.
– Den har ikke vært snau! Det har blitt mer enn jeg hadde trodd, sier Anett Opheim til MinMote.
Opheim har strikket nærmest hele livet, og har også tidligere laget sine egne strikkeoppskrifter. Mønsteret til bølgegenseren ble til etter at hennes søster tok kontakt da hun hadde sett bilder av Ganni-genseren.
– Jeg sa jeg kunne prøve meg, så gikk det veldig greit. Nå har det bare ballet på seg, sier hun og fortsetter:
– Jeg har aldri sett eller holdt i Ganni-genseren i virkeligheten. Jeg har bare gjort det sånn jeg trodde det skulle være, sier hun.
Ikke bare positivt
Helt siden november i fjor har Opheims genser vært etterspurt, og hun har blitt nødt til å opprette et eget enkeltmannsforetak i tillegg til fulltidsjobben.
– Jeg hadde aldri sett for meg at det skulle ta sånn av, sier hun.
Oppdater deg: FEM TRENDER DU MÅ FÅ MED DEG I HØST.
– Jeg blir kontaktet både på telefon, meldinger, mail og jeg har fått over fem tusen nye følgere på Instagram. Det er ikke en genser for nybegynnere, men jeg prøver å svare alle så godt jeg kan, sier hun.
Hun forteller at det ikke har vært utelukkende positive reaksjoner til at hun har lagt ut sitt eget mønster for salg.
– Noen blir skeptiske til at det er en etterligning, men det er noen forskjeller på denne genseren og originalen. Jeg har følt litt på at dette er noe jeg ikke har laget selv, men dette er noe som foregår i denne bransjen hele tiden, sier hun.
Opheims variant av bølgegenseren har fått navnet «Kristianes bølgegenser», og er oppkalt etter 46-åringens datter som også hjelper henne med bildeknipsing og nettside. Foto: Kristiane Seglem.
Denne genseren er Anett Opheims variant. Foto: Kristiane Seglem. Opheim forteller at det har blitt som en deltidsjobb å ta seg av alt som har med genseroppskriftene å gjøre.
Opheim forteller at hun har strikket syv bølgegensere selv, og at hun ikke har tid til å strikke på bestilling selv om hun har fått mange forespørsler.
– En skal kanskje ikke si det, men jeg er egentlig dritt lei hele genseren, det har vært så mye at det er ikke så rart, sier hun og ler.
SJEKK DISSE!
– Ikke unikt mønster
Den populære strikkebutikken Tjorven Garn på Majorstuen i Oslo har også merket stor pågang fra kunder som vil strikke «bølgegenseren».
– Det kommer folk innom hele tiden som skal skaffe seg garn til oppskrifter de har kjøpt på nettet. Denne genseren er virkelig populær nå, sier Merethe Vandås, medarbeider på garnbutikken.
Hun forteller at mønsteret som Ganni og flere andre på Finn og Tise strikker, er et eldgammelt mønster som har eksistert i mange år.
– Gensere med bølgemønster er kjempefint, men ikke unikt for Ganni. Mønsteret har eksistert i mange år og brukes mye til babytepper og lignende, mener Vandås.