Erica Mathiesen og Anette Ousdal starter gjenbruksmerke

FOKUSERER PÅ HÅNDSØM OG GJENBRUK: – Chic, feminine, vintage er tre ord som beskriver Pas Passé, forteller Erica Mathiesen til MinMote. Foto: Privat

– Vi ønsker å lage luksuriøse haute couture-plagg som de fleste kan ta seg råd til, forteller Anette Ousdal og Erica Mathiesen, designerduoen bak det nye merket Pas Passé. 

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Smykkedesigneren Erica Mathiesen og gjenbruksentusiasten og stylisten Anette Ousdal elsker begge to vintage-klær og tilbehør, og det var nettopp denne felles interessen som gjorde at de ville starte et klesmerke med fokus på redesign, miljø og bærekraft sammen.

– Anette er sykt god til å sy, og jeg er sykt god til å samle på glitrende ting. Det hele starter over et møte og en kaffe der kjemien og ideene boblet over, og det var da vi bestemte oss for at vi ønsket å gjøre dette prosjektet, sier Mathiesen til MinMote.

KLÆR

Slik syr på en kåpe av et ullpledd

REDESIGN: Anette Ousdal (t.v) syr om gamle kvalitetsplagg, mens Erica Mathiesen (t.h) legger siste hånd på verket med sine mange vintagesmykker. Foto: Privat

Duoen har i sin første kolleksjon redesignet en utvalg blazere, kåper og jakker. Konseptet er nemlig å sy om og gjøre gamle kvalitetsklær nye og «back in business», forklarer Ousdal. Tidligere har hun blant annet stylet Sandra Lyng Haugen før rød løper-arrangementer, og driver sitt eget kommunikasjonsfirma i tillegg til å sy klær.

– Navnet Pas Passé kom til oss da vi ønsket et chic navn som hadde en betydning. Det betyr «ikke utdatert» på fransk, noe som passet veldig godt til hva de vi vil med merket, sier Mathiesen som driver smykkemerket Miss Mathiesen.

KLÆR

Sesongens mest allsidige jakke

Dekorerer med Chanel-knapper

Når plagget er tilpasset og sydd om, blir det dekorert med designerknapper og unike vintage-smykker fra Mathiesen sitt arkiv. Prisene vil ligge på 1500 og 3500 kroner.

– Noen av jakkene har vintage Chanel, Gucci og Burberry-knapper på, så de blir litt dyrere. De jakkene vi har brukt mange timer på å redesigne blir også litt dyrere og de som har mye smykker og detaljer på seg. Vi ønsker å lage luksuriøse haute coutoure-plagg som de fleste kan ta seg råd til, sier Ousdal.

Pas Passe

Foto: Privat

Pas Passe

Foto: Privat

– Hva går dere etter når dere skal finne klær å redesigne?

– Vi har lett etter skatter på UFF, Fretex, Tise og Fnn.no over et halvt års tid, og kjøpt med oss det vi syntes var fint og som hadde potensiale. Jeg ser mest etter hva slags stoffer og materialer som er brukt, og kvaliteten på selve plagget. Vi hadde en tanke om stil og mønster på denne kolleksjonen som er inspirert av 70- og 80-tallets haute couture, sier Ousdal.

KJENDIS

Ti ganger prinsesse Diana inspirerte oss med garderoben sin

MAKSIMALISTISK: – Materialene er blanding av skinn, ull, jeansstoff, velur, bomull, lin, tweed og silke. Vi velger bevisst kvalitetsstoffer som varer, forteller Ousdal. Foto: Ole Martin Halvorsen

– Hva er deres aller beste personlige bruktkupp?

– Jeg fant en kort, mørkeblå vintage Chanel-jakke i en helt sinnssyk vintagebutikk i Dallas, Texas. Jeg hadde vært på utkikk etter en vintage Chanel-jakke lenge, men alle var alltid så dyre og kostet nesten like mye eller mer enn en ny. Denne fikk jeg for 3000 kroner fordi den var ganske liten i størrelsen så de slet med å selge den. Et megakupp og min lykkedag, sier Mathiesen.

Ousdal kuppet nylig en Céline-veske på Finn, og trekker frem et av sine mange syom-prosjekter.

– En grå ullblazer som jeg kjøpte på Fretex i fjor som jeg redesignet med strikk i livet. Den bruker jeg i igjennom hele året, sier hun.

ELSKER ALT SOM GLITRER: – Jeg er som en skjære, dras mot alt som glitrer. I tillegg har jeg spart på alt som er overskuddsmaterialer fra Miss Mathiesen, prøver som ikke har blitt brukt i kolleksjoner, og ting som har vært feilvarer. Ingenting har blitt kastet. Disse har vi brukt til å designe jakkene, og Anette har sydd på, forteller Mathiesen til MinMote. Foto: Privat

Duoen håper på å kunne inspirere kvinner i alle aldre med kolleksjonen sin. Deres potensielle kunder beskriver de slik:

– En trendbevisst person som er opptatt av vintage, gjenbruk, miljøet, og å bruke unike og håndlagde plagg som ingen andre har, sier Mathiesen. Men mest av alt vil de inspirere folk til gjenbruk og se muligheter i sine gamle plagg.

– Vi vil inspirere kunder til å ta i bruk nål og tråd hjemme med å redesigne plagg de allerede har liggende. Alt av smykker og stæsj kan syes på klær og skape et unikt plagg, sier Ousdal.

KLÆR

Dette er tingene du bør kjøpe brukt

80-TALLET: Duoen er inspirerte av haute couture på 70- og 80-tallet når de denne uken slipper sin første kolleksjon. Foto: Ole Martin Halvorsen
Publisert: