Ny bygningskollaps i Bangladesh - fabrikkeieren flyktet

Over 250 er døde og over 1000 skadd etter nok en fabrikkulykke i Bangladesh. Nå leter politiet etter eieren, som stakk av da høyhuset raste.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Den tragiske ulykken føyer seg inn i en lang rekke dødelige fabrikkbranner og kollapser i Bangladesh. Onsdag raste en åtte etasjers høy bygning sammen i hovedstaden Dhaka - torsdag jobbes det fortsatt med å hente ut døde og overlevende mennesker, skriver Reuters. Ifølge samme nyhetsbyrå skal det ha begynt å komme sprekker i veggene allerede på tirsdag, og dagen etter totalkollapset hele bygningen.

LES OGSÅ:Fabrikkbrann tok liver av 112 arbeidere

Jakter eieren

Over 3000 arbeidere var på jobb under ulykken på onsdag, de fleste av dem var kvinner. Torsdag var mange reddet ut, men ifølge Reuters kunne det fortsatt høres svake rop fra ruinene. Onsdag ble overlevende reddet ut til jubel fra flere tusen oppmøtte.

Statsminister Sheikh Hasina sier at eieren av bygningen kommer til å bli straffet. Han flyktet da høyhuset raste sammen og er foreløpig ikke pågrepet.

– Hvor enn han er, vil han bli funnet og stilt for retten, sier Hasina.

Hele fem fabrikker holdt til i bygningen som heter Rana Plaza, og det er bekreftet at merkene New Wave Style, Ether Tex, Canton Tech Apparel og New Wave Bottoms benyttet seg av fabrikkene i bygningen. Det er imidlertid ikke uvanlig at én fabrikk eller bygning leverer klær til en rekke merker. Det er også kjent at vestlige merker bruker fabrikker i Bangladesh i stor skala på grunn av de lave produksjonskostnadene. Både Mango og Bennetton har også blitt nevnt i flere medier som mulige kunder av fabrikken, men begge nekter å ha bestlt klær derfra, skriver motenettstedet Fashionista.com.

Tragisk historie

Tidligere i høst døde 112 arbeidere i den verste fabrikkbrannen i Bangladesh noensinne. Fabrikken var ni etasjer høy og lå også i Dhaka. Kort tid etter brant nok en fabrikk - som blant annet leverte klær til Zara - i området til grunne, og syv kvinnelige arbeidere mistet livet.

Klesindustrien er en av de viktigste næringene i Bangladesh, som rommer rundt 4500 tekstilfabrikker. Bangladesh eksporterte i fjor varer for godt over 110 milliarder kroner, og er med det verdens nest største tekstileksportør, bare slått av Kina. Fabrikkene produserer klær til et utall vestlige klesmerker som H&M, Zara og Cubus, for å nevne noen. Siden 2006 har over 800 arbeidere mistet livet som følge av branner i overfylte fabrikklokaler.

LES OGSÅ:

MinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største moteside
Publisert: