Miljøorganisasjon nektet inngang til H&M-visning

To representanter fra miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender ble avvist i døren da H&M skulle vise sin vårkolleksjon.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

To representanter fra miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender ble avvist i døren da H&M skulle vise sin vårkolleksjon.

Av: MARTINE LUNDER og SONIA HUANCA VOLD

Torsdag morgen hadde den svenske klesgiganten invitert presse, bloggere og andre aktører fra motebransjen for å se vår 2013-kolleksjonen i Oslo sentrum. Den siste tiden har det stormet rundt kleskjeden, etter at det svenske dokumentarprogammet «Kalla Fakta» avslørte at H&M benytter seg av leverandører som betaler luselønn og opererer med svært dårlige arbeidsforhold.

Se video:

Derfor ville kommunikasjonsrådgiver Håkon Fossmark og researcher Anne Kari Garberg fra Framtiden i våre hender også dra innom visningen. Ifølge Fossmark var planen å ta en titt på arrangementet, samt oppfordre journalistene der til å også stille kritiske spørsmål. Så langt kom de imidlertid ikke.

- Da vi spurte om å få komme inn ble vi rett og slett bedt om å forlate stedet. Vi var ikke der for å protestere, men for å se hva som skjedde og snakke med journalistene. Framtiden i våre hender bruker mye tid på å gjøre research, og dette er faktisk første gangen jeg ikke har fått lov til å slippe inn på noe sånt, sier Fossmark til minMote.

Han er skuffet over H&Ms reaksjon, og mener kleskjeden ikke har noe å tape på å slippe dem inn.

- H&M har alt å tjene på å være mer åpne, så dette synes jeg ikke var spesielt smart, sier Fossmark, som i stedet stilte seg opp utenfor inngangen og delte ut informasjon til de som kom og gikk.

Ifølge Fossmark og Garberg unnskyldte H&M seg med at de manglet en nødvendig invitasjon for å slippe inn.

– Det er naturligvis ikke hele sannheten. H&M vet at Framtiden i våre hender er en sterk kritiker av måten de behandler sine tekstilarbeidere på, og H&M ønsket sikkert ikke negativ oppmerksomhet rundt lanseringen, sier Garberg.

I dokumentaren fra «Kalla Fakta» kommer det blant annet fram at fabrikkarbeiderne jobber for to-tre kroner i timen, og at over 250 arbeidere besvimte i løpet av to dager. H&M har tidligere sagt at de ikke kjenner seg igjen i dokumentaren, som de mener gir et skjevt og uriktig bilde av kleskjeden.

Kommunikasjonssjef i H&M Norge Vibeke Holann forteller til minMote at H&M ikke kastet ut Framtiden i våre hender, men at arrangementet var for spesielt inviterte.

- De slapp ikke inn fordi vår pressevisning kun er for inviterte. Framtiden i våre hender ønsket å komme inn for å dele ut informasjon om seg selv på vårt arrangement. De må gjerne komme tilbake og snakke med oss en annen gang, men i dag hadde vi en lukket visning for invitert presse og media, sier Holann.

- Hvem var invitert?

- H&M inviterer pressen to ganger i året for å vise de nye vår- og høstkolleksjonene. Det er fagpressen, som stylister, motejournalister og bloggere, som blir invitert til disse visningene.

- Hva synes du om at Framtiden i våre hender oppfordret den fremmøtte motepressen til å være mer kritiske?

- Det er helt ok for oss at de står på gaten og deler ut informasjon om hva de mener om oss. Det har de all rett til. Utover det vi har sagt tidligere, at informasjonen som har kommet ut ikke er balansert, har vi ingen ytterligere kommentar.

- Framtiden i våre hender mener de så flere andre slippe inn uten invitasjon.

- Det stemmer ikke. Alle som slapp inn i dag stod på invitasjonslisten. Så vidt meg bekjent er ikke Framtiden i våre hender en organisasjon som driver med motejournalistikk og derfor var de heller ikke invitert, avslutter Holann.

Les også:

MinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største moteside
Publisert: