H&M forteller «halve sannheten» - holder underleverandørene hemmelig
Gigantkjeden Hennes & Mauritz har offentliggjort fabrikkene som produserer 95 prosent av klærne deres, men holder underleverandørene bak fabrikkene skjult.
Gigantkjeden Hennes & Mauritz har offentliggjort fabrikkene som produserer 95 prosent av klærne deres, men holder underleverandørene bak fabrikkene skjult.
Høsten 2012 sto den svenske klesgianten i sentrum i en av høstens store nyhetssaker. Dokumentarprogrammet «Kalla Fakta» avslørte at H&M benytter seg av leverandører som betaler arbeiderne luselønn for å jobbe under svært uverdige forhold i Kambodjsa. En stund senere kom samme program med en ny avsløring, om at leverandører i Bangladesh betalter sine arbeidere enda mindre.
Kun direkteleverandørene
På daværende tidspunkt hold H&M alle sine leverandører hemmelig, men etter massiv medieomtale ville de spille med åpne kort. Derfor publiserte kleskjeden det de kaller alle sine fabrikkleverandører på nettet:
«Listen inkluderer alle våre leverandørfabrikker, som vi har et langsiktig og direkte samarbeid med - og som står for rundt 95 prosent av vårt ordevolum», skriver de over listen, som inneholder fabrikker blant annet i Bangladesh, Thailand og India.
Listen viser til sammen 996 fabrikker.
I H&Ms bærekraftsrapport fra 2012 skriver de imidlertid at de får klær fra rundt 1800 fabrikker. Presseansvarlig for H&M Norge, Kristin Fjeld, presiserer for minMote at det dreier seg over 1798 fabrikker totalt.
Det viser seg altså at H&M kun har valgt å publisere direkteleverandørene på nettet - ikke de over 800 underleverandørene som også er tilknyttet produksjonen.
BAKGRUNN:H&M åpner leverandørlistene:– Åpenhet er viktig
- Stort problem
En skuffende vurdering, mener Pia Gaarder, fagsjef og leder for etikk og næringslivsavdelingen i Framtiden i våre hender.
- Det eksisterer store problemer i tekstilindustrien, og problemene er som regel enda større hos underleverandørene til de offisielle leverandørfabrikkene. Undersøkelser vi har gjort blant annet i Kina viser at det er her vi fant de mest kritikkverdige forholdene, sier hun til minMote og fortsetter:
- Det at H&M kjenner til disse underleverandørene - og inkluderer dem i sin bærekraftsrapport, men velger å trekke dem unna offentliggjøringen, det er et stort problem. Vi setter stor pris på at H&M tross alt går ut med fabrikkene som omsetter for 95 prosent av volumet, men de bør offentliggjøre alle underleverandørene. Først da kan vi kalle det fullt innsyn som åpner for den kontrollen vi er ute etter, mener Gaarder.
Når minMote kontakter H&M Norge, vil de kun svare på spørsmpl vie e-post. Presseansvarlig Kristin Fjeld forklarer de hemmelige underleverandørene slik:
- Ettersom vi også inkluderer underleverandører av våre direkteleverandører - for eksempel vaskerier, trykkenheter og fargeenheter, i våre etiske retningslinjer og fabrikkbesøk, inkluderer vi også disse i bærekraftsrapporten. Derav tallet på 1798 fabrikker. Alle våre direkteleverandører må få sine underleverandører godkjent av H&M før de benyttes i henhold til våre etiske retningslinjer og revideringer. Ettersom underleverandørene ikke er direkteleverandører til H&M er de ikke inkludert i vår nylig publiserte leverandørliste. Derfor er disse tallene ikke sammenlignbare, skriver hun.
- Lurer ikke kundene
Videre inneholder ikke listen fabrikker H&M nylig har inngått samarbeid med, altså de fem prosentene det refereres til.
- Dette er nye samarbeidsfabrikker vi for eksempel vurderer ved å gjøre testordre, og som fortsatt er i evalueringsfasen for å se om de har potensialet til å bli langsiktige samarbeidspartnere med H&M, forklarer Fjeld.
- Hvorfor er ikke underleverandører inkludert i listen på nett?
- I første omgang har vi, som en av de første store kleskjedene i verden, offentliggjort de fabrikkene vi har en direkte forretningsrelasjon til. Vi har også full kontroll på underleverandørene til direkteleverandørene, da disse må godkjennes av H&M i henhold til krav i våre etiske retningslinjer. Vi reviderer og besøker også underleverandørene for sørge for at de etterlever kravene. Vi utelukker ikke at vi i fremtiden også vil legge frem navn og adresse på underleverandørene til våre direkteleverandører.
- Er det ikke å lure kunden å si at dere oppgir leverandørlisten når dere ikke oppgir underleverandører?
- Nei. Underleverandørene til våre direkteleverandører må godkjennes av H&M i henhold til krav i våre etiske retningslinjer. Vi reviderer og besøker også underleverandørene for sørge for at de etterlever kravene våre. Vi utelukker ikke at vi i fremtiden også vil legge frem navn og adresse på underleverandørene til våre direkteleverandører.
LES OGSÅ: