Brukte gelélakk hjemme: - Fikk store sår med betennelse

ekkelt

Tonje Fausko (44) fikk store sår på hendene av neglelakken som nå er forbudt i Sverige - men fortsatt lovlig i Norge.

Thea Roll Rakeng
Publisert:
ekkelt

SÅRT: Tonje fikk etterhvert større sår i huden. Foto: Privat

ekkelt

BOBLER: Slik så det ut da huden til Tonje Fausko begynte å reagere. Foto: Privat

Torsdag besluttet Legemedelvärket i Sverige å stoppe alt salg av geléneglelakken til merket Depend i Sverige, på grunn av «alvorlig helserisiko». I Norge selges lakken fortsatt, men H&M og Cubus har likevel valgt å trekke produktet fra sine butikker, skriver Dagbladet.

MinMote har vært i kontakt med Tonje Fausko, som har brukt Depends «Gellakk» over en periode på flere måneder. Etter ni måneder opplevde hun en voldsom allergisk reaksjon.

- Jeg var veldig nøye med å følge bruksanvisningen og følte selv at jeg gjorde alt riktig, sier Fausko til MinMote.

ekkelt2

SMERTEFULT: Det frister ikke å prøve gelélakk igjen for Tonja Fausko. Foto: Privat

ekkelt2

SMERTEFULT: Det frister ikke å prøve gelélakk igjen for Tonja Fausko. Foto: Privat

Betent hud

Hun hadde to ukers opphold mellom hver påføring, men merket plutselig at huden rundt neglene ble sår og betent.

- Jeg fikk masse hvite bobler ved neglebåndene på hver eneste finger på begge hendene. De utviklet seg etter hvert til store sår med betennelse. Det var veldig vondt og ubehagelig, sier Fausko og fortsetter:

- Det var en utfordring å få fjernet lakken på grunn av de åpne sårene, men det var det eneste som hjalp. Jeg har ikke rørt «gelélakk» siden – hverken til hjemmebruk, eller hos en neglesalong, selvom jeg ikke har opplevd ligende når jeg har gått til profesjonelle negleteknikere, presiserer hun.

STOPPET I SVERIGE: Depends Gelélakk forbys ikke i Norge foreløpig. Foto: Produsenten

Etter opplevelsen tok Fausko kontakt med Depend og fortalte om den allergiske reaksjonen, og fikk svar om at de hadde fått 50 henvendelser fra misfornøyde kunder som hadde opplevd det samme som henne. Videre beklaget Depend, og tilbød Tonje pleiende produkter i kompensasjon.

- De skrev at dette ikke var et stort nok antall i forhold til hvor mange produkter de hadde solgt. Jeg føler likevel at de tok henvendelsen min seriøst. Det er jo alltid sånn at noen reagerer og andre ikke, sier Fausko og legger til at hun er glad for at H&M og Cubus har fjernet produktet fra butikkhyllene.

- Det står det stor respekt av. Jeg håper at Depend legger ved en advarsel om mulig allergisk reaksjon i bruksanvisningen i fremtiden, sier hun.

Tar saken alvorlig

MinMote har vært i kontakt med Monica Vatne, konsulet i Mattilsynet. Hun sier at de jobber med saken fortløpende, men at de foreløpig ikke har lagt ned forbud mot lakken i Norge.

Daglig leder for Depend Norge, Roger Palacio, forteller til MinMote at de tar slike henvendelser svært alvorlig.

- Det er klart at slike hendelser er svært uheldige. Alle som har opplevd allergiske reaksjoner og kontakter oss vil få en kompensasjon for dette, sier Palacio.

Han legger vekt på at det kun er en liten prosentandel av kundene som har klaget på gelélakken.

- Vi har nulltoleranse for hendelser som dette, men det vil alltid være slik at noen reagerer og andre ikke. Slik er det med alle andre produkter også, understreker han og legger til at Depend vil gjøre alt de kan for å forbedre og regulere neglelakken i fremtiden.

- H&M og Cubus vil ikke lenger selge Depends Gellakk i sine butikker. Hva tenker du om det?

- Vi har hatt god dialog med begge butikkene, og det stemmer at de har trukket tilbake produktet. Det er selvfølgelig synd, men alt vi kan gjøre nå er forholde oss til Mattilsynets regler og utredninger og så ta saken derfra, sier han til MinMote.

Publisert: