Åpner «luksus-Fretex»: – Skal være lettere å finne skatter

MER LUFTIG: Et av grepene Fretex har tatt er å gjøre butikkene mer luftige.

Fretex åpner butikker med håndplukket utvalg.

Publisert:

Torsdag åpner gjenbruksbutikken Fretex sitt nye konsept, Arkivet, i Oslo og Trondheim. Hos Fretex Arkivet vil man finne håndplukkede plagg som er satt sammen i et mer kuratert utvalg.

Det er foreløpig Fretex-butikkene i Universitetsgata og på Grünerløkka i Oslo, på Møllenberg i Trondheim og Breigaten i Stavanger som får nytt konsept.

Kjedesjef i Fretex, Kristin Hareide, sier utviklingen har skjedd etter ønske fra kundene – og hva potensielle nye kunder ønsker seg.

– Det skal bli lettere å finne skatter, sier hun.

Bakgrunnen for omgjøringen er en kundeundersøkelse butikken har gjennomført i hele landet. Der kom det frem at kundene ønsket bruktbutikker som lignet mer på vanlige butikker. Det kom også frem at motivasjonen for å handle brukt for mange i stor grad dreide seg om bærekraft.

KLÆR

Disse tingene bør du kjøpe brukt

JEANS PÅ REKKE OG RAD: Med det nye konseptet vil det være luftigere butikker som møter deg.

I undersøkelsen spurte Fretex også mer generelt om innkjøp av klær. Der svarte kundene at en spesifikk stil og spesielle merker var det de lette etter. I gjennomsnitt kjøper nordmenn 23,5 plagg i året, men under ett av disse plaggene er brukt, ifølge en undersøkelse gjort på OsloMet.

Det vil Fretex nå gjøre noe med.

– Vi håper å kunne tiltrekke oss nye kunder, som syns dette er fresht og derfor vil gi det en sjanse, sier Hareide.

Overskuddet fra Fretex-butikkene brukes til Frelsesarmeens sosiale arbeid. I 2020 fikk overskuddet en pandemiknekk, men havnet likevel på 21 millioner kroner, ifølge Hareide. Hun legger også til at året før var resultatet på ti millioner kroner mer. Vareutvalget i Fretex-butikkene kommer fra det som leveres i Fretex’ 3000 innsamlingsbokser.

– Når det kommer inn fine plagg er det som julaften på jobb, sier Hilde Kjønstad, ansvarlig for sortering og sortiment til Fretex-butikkene.

INNREDNING

Gjenbruksprofilene forteller: Slik lykkes du med brukt interiør

HOWDY: Butikkene vil inneholde klær for både dame og herre. Det vil også være noe interiør slik som tidligere.

Hos Fretex Arkivet har de slanket utvalget, og dykket ned i de mer populære varekategoriene og håndplukket det beste av det beste.

– Vi har funnet ut at vi må rydde opp i sortimentet, og har gjort det smalere. Vi har rett og slett strammet det opp for at varene skal skinne, sier Kjønstad.

Visste du? Dette skjer med plaggene du leverer til gjenbruk

I de nye Arkivet-butikkene skal utvalget fremdeles ha priser fra 39 kroner, og det skal ifølge kjedesjef Hareide ikke være dyrere enn i andre butikker, men ettersom utvalget er håndplukket vil det være flere mer eksklusive varer å finne.

– Kundene skal kunne gjøre gode kupp i alle våre butikker. I en Arkivet-butikk kan du finne en vintage Levi’s 501, og den vil ha en dyrere pris enn en annen jeans vil ha i en annen Fretex-butikk, forklarer Hareide.

BREDT UTVALG: Hos Fretex Arkivet vil man finne håndplukkede varer.

MinMote fikk en sniktitt på butikken før åpning. Vi opplevde butikken som ryddigere enn tidligere, og det kom tydelig frem at utvalget var satt sammen i et trendperspektiv. Prisen for en vintage Levis 501 var 399 kroner, mens en vintage herreblazer i ull og kasjmir kostet 299 kroner.

Men selv om vareutvalget vil være håndplukket, er ikke fast fashion og plagg i materialer som ikke er miljøvennlige luket ut. Kjedesjef Hareide sier også at de har sett en nedadgående trend i kvaliteten på plaggene som leveres til Frelsesarmeen de siste årene.

– Vi er så heldige at vi har tre millioner givere som vi er veldig takknemlige for. Vi får inn ekstremt mye bra, men jo mer fast fashion folk kjøper, jo mer av det får vi inn, sier hun og legger til:

– Vi er avhengig av donasjonene vi får. Vi skulle gjerne ha solgt flere plagg i renere materialer, men vi får ikke nok plagg til å gjøre det. Samtidig er ressursbruken i produksjonen allerede skjedd, og det å kassere dem er heller ikke bra. Vi er ikke løsningen på problemet, men vi er et alternativ til å handle klær mer miljøvennlig.

MANN

Herreplaggene du bør kjøpe brukt

RYDDET OPP: Kjedesjef Hareide sier at de har ryddet opp og spisset innholdet i Fretex-butikkene.
Publisert: