Ny studie: Klær fra Shein inneholder giftige stoffer

SKADELIG MOTE: De billige klærne fra Kina inneholder kjemikalier som er helseskadelige, slår Greenpeace fast i en nye studie.

Klærne fra Shein inneholder farlige og ulovlige kjemikaler, kommer det frem i en studie gjort av Greenpeace.

Publisert:

Med sine lave priser har den kinesiske kleskjeden Shein blitt verdens største ultra-fastfashion-butikk. Plaggene selges svært rimelig, og butikken har blitt en stor favoritt hos generasjon z.

I en ny studie fra Greenpeace kommer det frem at klærne fra Shein inneholder giftige stoffer som både overskrider og bryter grenseverdiene for kjemikaler i Europa.

Greenpeace i Tyskland har kjøpt og testet 47 produkter fra Shein og det viser seg at 15 prosent av varene inneholdt kjemikalier på et nivå som gjør dem ulovlige i Europa. Og 32 prosent av klærne som ble kjøpt inn inneholdt farlige kjemikaler.

Det var Aftonbladet som først omtalte saken.

MOTE

Skammer seg for å shoppe på Shein

UNDERBETALT OG OVERARBEIDET: En kvinnelig medarbeider avbildet på tekstilfabrikken som produserer klær for Shein. Det har tidligere kommet frem at de ansatte jobber 18-timers dager og får rundt 6000 kroner i månedslønn.

Kan påvirke fruktbarheten

Det ble blant annet funnet svært høye nivåer av kjemikalier som ftalater i sko og formaldehyd i en barnekjole. Mange ftalater er i dag identifisert eller mistenkt som hormonforstyrrende, og kan gjøre det vanskeligere å få barn.

Studier har også vist at det er en sammenheng mellom ftalater og astma og allergi hos barn. Formaldehyd er klassifisert av National Toxicology Program i USA og av International Cancer Research Institute IARC som kreftfremkallende når man utsettes for det i arbeidslivet.

Arbeidstilsynet og den norske regjeringen har også klassifisert stoffet som kreftfremkallende.

Det er også allergifremkallende ved hudkontakt og kan forårsake allergisk kontakteksem.

Shein: – Brudd blir rettet

PR-sjef i Shein, Charlene Lee, har fått tilsendt rapporten og kritikken og skriver til MinMote at Shein er opptatte av helsen og sikkerheten til kundene sine.

– Brudd på disse blir umiddelbart rettet, skriver Lee i en e-post til MinMote.

Hun skriver videre at klærne og sminken de selger, testes jevnlig for kjemikalier, skriver Lee.

Klesmerket forholder seg til standarder satt av U.S. Consumer Product Safety Commission, Europas REACH og andre internasjonale reguleringsbyråer, ifølge pressesjefen.

–I 2022 samarbeidet vi med globalt anerkjente laboratorier som ITS, SGS, BV og TUV, for å gjennomføre over 300 000 kjemiske sikkerhetstester på klesprodukter, sammen med tester for kosmetikk, barneklær og andre produkter – brudd blir umiddelbart rettet. Vi vil fortsette å jobbe hardt for å gi kunder over hele verden trygge, kvalitets- og rimelige produkter.

Bør alltid vaskes før bruk

SIFO-stipendiat Anna Schytte Sigaard sier til MinMote at hun tror mange privatpersoner ikke er klar over at det finnes lovgivning for bruk av kjemikalier i klesproduksjon.

– Mange er kanskje ikke klar over at det er kjemikalier i klær i det hele tatt. Det er ikke bare klær fra Shein det finnes kjemikalier i, men mye av det vi går rundt med på oss i dag har vært behandlet med ulike kjemikalier for å gi plaggene våre visse egenskaper, sier Schytte Sigaard og fortsetter:

– Bearbeiding av materialene, som farging, rensing, kjemisk behandling og så videre, utgjør faktisk den største miljøpåvirkningen i hele levetidskjeden for klærne våre.

PERMANENT SHOWROOM: Shein har nylig åpnet sitt første, permanente showroom med butikk i Tokyo. Her er køen på åpningsdagen i midten av november i 2022.

– Bruk og kast dem

Hvis man allerede har kjøpt klær fra Shein, synes Schytte Sigaard at de skal brukes opp og deretter kastes.

– Klær av så dårlig kvalitet bør ikke komme i omløp i bruktkleshandelen, da de ikke har noen verdi for videresalg. Nye klær bør uansett alltid vaskes før de brukes. Det er selvfølgelig utrolig viktig at klærne vi kjøper og bruker ikke inneholder for mye kjemikaler, men det er heller ingen grunn til å skape panikk her.

Hun legger til at klær som er for billige er det fordi de er laget av for dårlig kvalitet, og da vil de ikke holde så lenge som de burde.

– Klær i dårlig kvalitet bidrar til å skape mer avfall, hvilket er vanskelig og dyrt for samfunnet å ta seg av. Dessuten brukes det ikke-fornybare ressurser til å produsere disse klærne som er skadelig for miljøet – både under produksjon, blant annet i form av utslipp av klimagasser, men også under bruk, for eksempel i form av mikroplastutslipp.

NYHETER

Shein-dokumentar: Ansatte jobber 18-timers skift

Ada Martini Strøm er modell og miljøaktivist, og har skrevet bok om bærekraftig mote.

Dette kan du gjøre

Ada Martini Strøm, miljøaktivist og forfatter av boken «Green Glam» håper at funnene i undersøkelsen sprer seg raskt så forbrukere blir mindre fristet til å shoppe hos Shein.

– Disse funnene er dessverre nok et bevis på at Shein kun bryr seg om å få solgt mest mulig klær til lavest mulig pris, uten å tenke på konsekvenser for verken sine unge kunder, menneskene som lager produktene til Shein og lokalmiljøene og natur som tar stor skade av produktene til Shein sin produksjon og senere avfall.

NYHETER

Ultra-fast fashion er det nye fast fashion

– Hva bør man tenke på når man handler klær og vil gjøre gode valg?

– Mitt første tips er å bli litt kjent med hvilke vaner man har, og om man kjøper klær ofte og på impuls eller for å følge trender. Gjør det til vane å sjekke om du kan finne det du har lyst på brukt først, og meld deg inn i kles-bytte-grupper på for eksempel Facebook, tipser Martini Strøm.

Et annet godt tips er å være nøye med å sjekke lappen inni plagget for å se hva det er laget av.

– Skal du kjøpe noe nytt er det best å velge naturlige stoffer som for eksempel ull. Du kan også velge klær som har blitt godkjent og sertifisert av Svanemerket, eller GOTS (Global organic textile standard), disse er de beste valgene for å unngå klær som skader naturen og mennesker.

Verdens største

MinMote har skrevet om Shein ved en rekke anledninger. For ikke lenge siden kom det frem at Shein-arbeidere jobber 18-timers skift for 40 øre per plagg.

Shein sies å lansere så mye som tusen nye plagg, hver eneste dag, året rundt.

En kjole kan koste så lite som 80 kroner, og du får fort et helt antrekk for under 300 kroner.

Det har også gjort butikken til verdens største for fast fashion, ifølge Reuters.

På TikTok er videoer om Shein sett milliarder av ganger.

Magasinet Vox har spådd at Shein er fremtiden for moten. Butikken er kjent for å selge plagg til en svært rimelig penge, og har ofte salg på opptil 80 prosent avslag. Magasinet peker på at grunnen er at butikken er i ferd med å bli en favoritt hos generasjon z, både på grunn av pris og deres bruk av sosiale medier. Flere plagg har også gått viralt – noe som har gjort pågangen enda større.

I 2020 omsatte den kinesiske giganten for ti milliarder dollar ifølge magasinet.

Publisert: