Designerparet flyttet livet til Bali: – Alt annet enn et pauseår
Nina Granerød (41) og Frode Grønvold (44) tror ikke på enten eller når det kommer til kvalitetstid med Vera (4) og Vinter (8) og samtidig sørge for at businessen når nye høyder. Å jobbe remote ved å flytte hverdagen til Bali gjorde det hele mulig.
– Mennesket har vært nomader lengre enn vi har vært fastboende, eventyrtrangen sitter dypt hos noen av oss. Det digitale skiftet har endret måten vi jobber på og åpnet opp uante muligheter for samhandling på tvers av landegrenser. Vi følte vi gikk litt glipp av det når vi satt hjemme og så dagens unge installere seg der de ville være, fulle av motivasjon og en digital verktøykasse i kofferten, forklarer Frode Grønvold fra Bali.
Han og Nina Granerød er ekteparet som startet det suksessrike klesmerket Fall Winter Spring Summer (FWSS) tilbake i 2011.
Gründerparet solgte seg ut i 2016, og siden den gang har de to blitt en familie på fire, slått rot på Nesøya like utenfor Oslo og startet flip-flop-merket Sleepers.
– Hverdagen ble lite dynamisk
Til tross for spennende jobber opplevde både Nina og Frode at ni til fire-hverdagen i Norge ble lite dynamisk og fri. Alt skulle plutselig skje på samme tid, avtaler skulle planlegges lang tid i forveien og selv barnas fritidsaktiviteter opplevdes beinseriøse.
Deres eldste, åtteåringen Vinter, kjente dessuten på skolevegring fordi coronarestriksjonene sto sterkt da han begynte i første klasse. Familien ønsket en endring fra den hektiske hverdagen i Norge.
– Livet i verdens mest privilegerte land og samfunn er det lite å utsette på, og vi elsker Norge. Det er ikke «bare bare» å bryte opp og ta med seg barna ut av skole og barnehage med så gode oppvekstvilkår. Samtidig opplevde vi at hverdagen ble litt lite dynamisk. Og du skal ta noen knallharde prioriteringer for å ikke la deg fange. Det er ikke optimale forhold for en gründerfamilie i småbarnsfasen, sier Frode.
Nina mener at det er sunt å bryte opp rutiner i den typiske A4-hverdagen, og prøve andre måter å leve på en gang iblant. Det er nemlig ikke første gang familien har lagt ut på et utradisjonelt eventyr. Etter å ha solgt FWSS, kjøpte de en bobil og reiste verden rundt med sønnen Vinter. De kalte det «Vinters Worlds Tour».
– Vi ser på det som en styrke å vise barna et annet type liv og miljø – at andre lever annerledes enn det vi gjør i Norge. Og nå ønsket vi en mer dynamisk hverdag for hele familien, sier hun.
Valget falt på Bali, av flere grunner. Et av hovedmålene med Sleepers er å skape et bedre alternativ til dagens plastsandaler ved å erstatte oljebaserte råvarer med plantebaserte, og Indonesia er store på nettopp dette.
– For å drive positiv endring må vi være tett på leverandørleddet og det innebærer naturlig nok en del reising. Vi opererer i hovedsak på Sri Lanka i dag, men på grunn av kredittkrisen i landet så vi for oss en del praktiske utfordringer, så derfor Bali. Her er det et stort internasjonalt community og en scene som bobler over av kreativitet, tilbud, fasiliteter og initiativ fra mennesker fra hele verden som jobber remote og ønsker en sunn livsstil, sier Frode.
Surfer før barnehagen
Nina forteller at valget med hvilket land de skulle gå for, var enkelt.
– Frode har surfet i 25 år, så når Bali i tillegg byr på verdens beste bølger før levering i barnehagen og arbeidsdagen tiltar, var valget enkelt, sier Nina og forsetter:
– Men viktigst av alt var hensynet til barna, og vi var så heldige at flere vennepar også skulle til Bali, og en av mødrene kjører norsk skole med norsk pensum her nede. Bali har også et godt skole- og barnehage tilbud så vi kan kombinere med internasjonal skole.
– Hvordan bor dere?
– Vi bor i en villa nær stranden og surf. Vi er så heldige at vi har to andre norske familier i samme gate med barn på lik alder, så vi kaller gaten vår «lykkelige gatan». Barnehage og skole er en liten scootertur unna og den lokale stranden står for fine barnebølger som barna kan surfe på. Vi kaller det Bali-SFO, forteller Nina.
– Hvordan ser en vanlig dag ut for dere på Bali?
– Vi er oppe med solen klokken 5:15, og da er klart for morgensurf, så levering av barna, deretter jobb, barnesurf, lek eller heng sammen før legging, og så jobbes det eventuelt litt mer, sier Frode.
– Når Frode ikke surfer pleier jeg enten å jogge på stranden eller gjøre yoga før barna står opp. Vi spiser alltid samlet frokost med familien før barna drar på skole og barnehage. Når barna er på skolen jobber jeg i et office space eller lignende for å komme meg ut å se mennesker. Kvelden tilbringes sammen med barna på surf, skating eller lignende og så er det ofte en jobbøkt sent på kvelden for å tilpasse møter europeisk tid.
Begge to er enige om at hverdagen på Bali er enklere, mer fleksibel og dynamisk enn hjemme i Norge. Kvalitetstid med familien står i høysetet hver dag uten organiserte, men heller egenmotiverte aktiviteter.
– Cost of living er lavere og vi kan konsentrere tiden vår rundt det som er viktigst for oss; ta vare på oss selv, være til stede for barna og bygge selskapet. Vi lever i en smeltedigel av kulturer og fråtser i mat og opplevelser fra hele verden.
– Vi legger oss tidlig og står opp tidlig. Hverdagen er mer uforutsigbar, men på en god måte, tilføyer Nina.
– Dette er optimalisering for å holde kropp og sinn fokusert
Gründerparet ser for seg å flytte hjem til Norge i løpet av 2023. Eventyret på Bali er lagt ifra et pauseår for familien. Heller det motsatte, forklarer de.
– Når mor og far er gründere i samme firma med økonomisk risiko og eventuelt oppside, er det alt annet enn et pauseår. Dette er optimalisering for å holde kropp og sinn fokusert, samtidig som at vi står i livets vakreste fase med våre barn, sier Frode.
Nina fortsetter:
– Vi ser at det er mange måter å leve og drive firma på. Vi jobber med flinke folk fra hele verden og har en holistisk tilnærming til gründerbedrift og familieliv.
– Hvilke tips har dere til andre som ønsker å få til et annerledes år i utlandet?
– Det er greit å vite litt om stedet man skal dra til, gjøre research om skoler og forskjellige tilbud og områder. Spesielt om man reiser med barn og skal jobbe. For oss har det vært fantastisk å reise med flere venner. Økonomisk kan man rigge seg ved å leie ut huset og kvitte seg med noen faste utgifter og forenkle litt på den måten, tipser Nina.
Det er ikke noe enten eller med Granerød Grønvold-familien.
– Neste år lanserer vi en panteløsning så dine gamle Sleepers kan bli del av et kretsløp som løser enda et miljøproblem. Som gründerfamilie er målet enkelt; ta vare på hverandre, sier Frode.