Forskere: Victoria's Secret-modellene har blitt smalere

UNDERTØYSSHOW: Ming Xi, Grace Elizabeth, Cindy Bruna, Gigi Hadid, Kendall Jenner og Alexina Graham på Victoria's Secret Fashion Show i 2018. Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Modellene som har gått moteshowet til det amerikanske undertøysmerket har blitt smalere og smalere de siste 20 årene.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Det berømte undertøysshowet til Victoria Secret gikk første gang av stabelen i 1995, og har senere vært en av de mest prestisjefylte modelljobbene du kan kapre. Det siste året har imidlertid showet fått mye kritikk på grunn av manglende mangfold, spesielt når det kommer til at de kun viser én type kropp som ikke gjenspeiler samfunnet vi lever i.

Nå viser også en ny undersøkelse at Victoria's Secret-modellene har blitt smalere de siste 20 årene.

Ifølge forksning.no har forskeren Neelam Vashi fra Boston University gått igjennom målene til 239 modeller som har gått på catwalken til Victoria's Secret Fashion Show fra perioden 1995–2018.

Resultatene viste at modellene har blitt smalere. Mens høyden var den samme som i 1995, hadde målene rundt byste, hofter og midje blitt mindre med flere centimeter. Victoria's Secret-modellenes størrelse i 2018 tilsvarer en extra small og gjennomsnittshøyden er 177 centimeter.

Undersøkelsen har blitt publisert i Aestehetic Surgery Journal.

Amar Faiz, grunnleggeren av modellbyrået Idol looks, sier at modellene til Victoria's Secret er tynnere og mer atletiske nå enn de var på 90-tallet. Men han mener også at motebransjen generelt har en positiv utvikling når det kommer til kroppsidealer.

– På internasjonale motevisninger er fortsatt standard dessverre ganske smalt rundt hofter, men samtidig synes jeg bransjen går mot en positiv utvikling. Det er mer og mer modeller med normale størrelser og «curves» som begynner å innta catwalken og motebildet, som ikke var synlig tidligere, sier han.

NYHETER

Victoria's Secret fikk «verstingpris»

I november i fjor ble det klart at showet i 2019 var avlyst. Avgjørelsen om å avlyse showet var en del av firmaets ønske om å utvikle «firmaets budskap», ifølge direktør Stuart Burgdoerfer. Etter showet i 2018 haglet det kritikk mot den amerikanske undertøysgiganten, da merkets markedssjef Ed Razek kom med kommentaren om at han ikke ønsket å se transkjønnede eller plus size-modeller på catwalken. Det førte til at både han og sjefen selv, Jan Singer, gikk av.

Publisert: