Kronikk: Uforståelig med moms på brukte gaver

KLAR BESKJED: Ada Martini Strøm har skrevet bok om bærekraftig mote. Hennes julegaveønske i år er et momskutt på sirkulære løsninger.

Å handle brukte julegaver er i dag 25 % dyrere og nesten 100 % vanskeligere enn hva det trenger å være.

Ada Martini Strøm
Publisert:

Ville du ha handlet brukte julegaver om det var rimeligere og mer tilgjengelig? For et par uker siden fikk jeg melding fra en av de nærmeste om at hun kun ønsker seg brukte gaver til jul.

At det er både rimeligere og bedre for miljøet å kjøpe brukte gaver, begynner å bli kjent for mange. Men er det egentlig så mye rimeligere og bedre for oss forbrukere å handle brukte julegaver?

Ikke i praksis!

Selv om vi forbrukere er klare til å endre vanene våre, gjør dagens lovverk at det er både dyrere og vanskeligere å gjennomføre, enn hva det hadde trengt å være.

I dag har vi helt enkelt en uendelig mva. på 25 % på brukte klær og ting, utleie og reparasjon.

Det betyr at vi forbrukere må betale 25 % mva. hver gang vi kjøper eller leier noe – selv om personen som kjøpte plagget eller tingen før oss, allerede har betalt 25 % mva. første gang tingen ble kjøpt!

De butikkene som tilbyr brukt, og de som skaper sirkulære alternativer for oss forbrukere, er altså pålagt å kreve 25 % mva. et uendelig antall ganger. Det er bare ved kjøp og salg privat at momsen ved bruktkjøp utgår.

Dette er ødeleggende for både forbrukere som vil velge gjenbruk, og for de aktørene som jobber for å gjøre disse valgene enklere å ta.

Det står enorm respekt av de aktørene som går foran for å bygge opp en sirkulær næring i Norge. Men, disse har dessverre liten sjanse til å konkurrere på pris, mot de som selger helt nytt, til kunstige lave priser.

Som forbruker opplever jeg derfor fremdeles stadig at det rimeligste og enkleste er å kjøpe helt nytt. Den lave lønnsomheten gjør dessuten at vi forbrukere i dag har ytterst få sirkulære alternativer å velge mellom.

Å være en bærekraftig forbruker koster dessverre mer. Mer penger, mer energi og mer tid – særlig om du er ny i «gamet».

La oss ta et eksempel. I år er det mange som skal kjøpe julegaver, og som opplever at lommeboken er slankere enn i fjor. Mange forbrukere vil kunne motiveres til å velge brukt dersom prisen er lavere.

Men, i dag har vi et lovverk som gjør prisene på gjenbruk høyere enn de trenger og være, og som fortsetter å favorisere aktører som selger bruk og kast. Dette må politikerne våre skynde seg å gjøre noe med!

For å sette det i kontekst: Gjennom utenlandske aktører, som for eksempel den kinesiske ultra-fast fashion nettbutikken Shein, kan du med noen få klikk få sendt hjem tre nye kjoler til under 300 kroner, uten å bevege deg av flekken.

Shein ble i år verdsatt til 100 milliarder dollar – fire ganger større enn H&M-konsernet. Med gigantiske, økonomiske muskler til markedsføring basert på kunstig intelligens og priser som ligger kunstig lavt, er de per i dag velkomne til å vinne kampen om julegavehandelen.

Skal de små, norske sirkulære aktørene ha sjanse til å overleve, må vi ha et oppdatert lovverk som forstår hvilke superkrefter de utenlandske konkurrentene faktisk byr på.

Har du skaffet deg en rutine for å handle brukt i Norge i dag, vet du hvor du skal starte og kan til og med kose deg med skattejakten. Er du helt fersk, kan du gå glipp av mye glede hvis jakten betyr med timevis av scrolling på Finn.no, meldingsutvekslinger, bomturer for henting og annet knot som ofte inngår i å prøve å gjøre et godt valg.

Du skal ha både overskudd, lyst og stå-på-vilje for å ikke miste piffen som fersk, sirkulær forbruker i 2022.

For mange blir derfor det enkleste og rimeligste å klikke alt hjem, kanskje allerede under salgsukene i november. Hvis det var enklere å drifte sirkulære butikker og tjenester i dag, hadde det vært enklere for flere å endre vaner. For at vi faktisk skal kunne endre vanene våre, må det utvikles lønnsomme forretningsmodeller og tjenester som er bedre alternativer til bruk og kast.

Vi er alle så ulike, har ulike behov, hverdag og utgangspunkt. Derfor må vi kunne dra på vårt lokale kjøpesenter, i travle handlegater eller på nett å enkelt kunne velge sirkulært, uansett budsjett, smak og behov.

Det oppleves uforståelig at det skal være riktig å fortsette å betale 25 % mva. som forbruker på en brukt genser, kjole eller leketøy, igjen og igjen. Særlig når vi ikke må det om vi skal kjøpe oss en brukt bil. Uansett hvor lyst vi forbrukere måtte ha eller ikke ha til å ta sirkulære valg, bremser den uendelige momsen oss og aktørene som prøver å gjøre det mulig.

Det er først og fremst politikerne våre som må ta ansvar!

Så derfor, kjære regjering, ønsker jeg meg som forbruker et momskutt på sirkulære løsninger til jul!

Å handle brukte julegaver er i dag 25 % dyrere og nesten 100 % vanskeligere enn hva det trenger å være. Noen har jo allerede betalt momsen for oss.

Publisert:

Finn mer innhold om: