Kronikk: Upopulær mening – jeg hater å være gravid

28-åringen er takknemlig for at kroppen hennes har snart kommet seg gjennom fire graviditeter og fødsler, men synes likevel det må være lov å ytre sin mening.

De gangene jeg har åpnet opp om at jeg ikke digger å være gravid får jeg alltid høre at jeg skal være takknemlig for at jeg har muligheten, skriver moteprofilen Nikoline Anundsen (28) som venter sitt fjerde barn.

Nikoline Anundsen
Publisert:

Fødselstallene i Norge stuper viser nye tall fra Medisinsk fødselsregister.

I løpet av november 2022 har 3543 barn blitt født. Det er det laveste tallet så langt fra fjoråret.

En som ikke føler hun har spesielt skyld i det er moteprofil og ernæringsveileder Nikoline Anundsen.

– Jeg føler ingen skyld eller dårlig samvittighet her, ler hun og fortsetter:

– Da jeg så nyttårstalen til daværende statsminister Erna Solberg i 2019 hvor hun etterlyste at kvinner fikk flere barn, tenkte jeg bare: Den er grei, det skal jeg fikse. Og nå venter vi nummer fire. Det må samtidig være lov å si at man ikke liker å være gravid.

SNART SEKS: Nikoline og Sebastian Solberg fikk sitt første barn i 2018, så kom nummer to i 2019, nummer tre i 2021 og i 2023 kommer deres fjerde barn.

Onsdag kveld la Anundsen ut et innlegg på Instagram hvor hun er åpen om at hun ikke liker å være gravid, og hvorfor det føles tabubelagt å si.

Innlegget er likt av nesten 6000, og har over 100 kommentarer med støtteerklæringer fra andre mødre.

MinMote har fått tillatelse til å gjengi teksten her:

De fleste har kanskje fått med seg at jeg ikke er så fan av å være gravid, tro det eller ei.

En graviditet romantiseres ofte, og spesielt på sosiale medier. Det er voksende mager, forelskede par som gleder seg, vordende mødre som poserer i søte antrekk.

Jeg har sikkert vært med på den framstillingen jeg også.

Samtidig har jeg prøvd å fortelle at jeg ikke bare syns dette er en dans på roser, men her skal man trå forsiktig har jeg merket.

Graviditet er et sårt tema, og de gangene jeg har åpnet opp om at jeg ikke digger å være gravid får jeg alltid høre at jeg skal være takknemlig for at jeg har muligheten.

For samtidig som det henger en gjeng med voksende mager over doskålen på grunn av kvalme, sitter en annen gjeng på doskålen med negativ graviditetstest i hånden for ente gang.

Noen har også kanskje fått beskjed om at det ikke er noe poeng å ta en test, da muligheten ikke er der.

Det gjør utrolig vondt å tenke på, og all kjærlighet til dere.

Likevel mener jeg det må være lov å fortelle fra min side. Nå har jeg jo vært gravid flere år de siste årene og selv om alle graviditetene har vært ulike gir de meg alle en følelse av klaustrofobi.

Det er kanskje en upopulær mening og litt vel krast å si, men jeg hater å være gravid.

Det er noen på innsiden konstant, og jeg har kjent på behovet for å bare få noen timer fri fra spark, bevegelse i magen, alle symptomer og få muligheten til å slenge seg på senga med magen først og sove en hel natt.

Formen ellers har også blitt dårligere og dårligere for hver graviditet og denne siste har vært heavy!

For å ikke snakke om hormonene. Jeg blir så påvirket og føler meg som et aspeløv som bare vil gråte av alt fra kufødsel på Farmen, feil middag, parkeringsvakter, og at jeg ikke klarer å nyte det hele, for det gir dårlig samvittighet at jeg ikke nyter alle aspektene ved graviditet.

Til tross for dette betyr det ikke at jeg ikke er takknemlig, for det er jeg!

Og jeg er stolt over å ha en kropp som snart har båret fram snart fire barn på relativt kort tid og født- og ammet tre barn.

Så her er en liten recap av de mindre oppstilte og mer ekte bildene fra høsten som gått som har vært full av brekninger, en altfor sensitiv nese, hodepine, trøtthet, kvalme, og ikke minst takknemlighet og kjærlighet:

– Dette tok jeg en dag jeg ikke visste om jeg skulle le eller gråte! Huset var kaos, unger var syke, jeg var i starten av graviditet nummer fire og følte meg helt crap.
– Magen begynte å poppe for alvor på tur i Marbella sent i høst.
– Dette bildet visste jeg ikke at samboeren min tok av meg, men her har jeg nettopp grått da hormonene ble litt for mye å takle. Ti poeng for outfit da!
– Gjennom alle graviditetene har jeg tviholdt på vanlig klær så lenge som mulig, og ofte litt for lenge...
– Jeg dokumenterer ofte magen i speilet for å se framgangen. Der og da kan den føles så stor, men så ser man tilbake og tenker «haha, det var så vidt en liten kul». Og det er veldig koselig å se tilbake på senere.
– Selv om jeg ikke alltid elsker å være gravid, er det perioder og dager hvor det er ekstra koselig! Her har jeg pyntet meg og kula til nyttårsaften med familien.
Publisert: