Skjorte uten slips: Hvordan skal den kneppes?

TO VARIANTER: Idol-kollegaene Stian Blipp og Gunnar Greve går begge i skjorte ofte. Blipp har nærmest gjort den gjenkneppede stilen til sitt varemerke, mens Greve varierer med både én og to knapper åpne. Foto: Frode Hansen / Kristine Hellem Aanstad

Er det riktig å ha skjorten kneppet opp til halsen, eller er det akseptabelt å la noen knapper være åpne?

MinMote
Publisert:

AV: SVERRE NORBERG-SCHULZ HAGEN, MARTINE HAUG NYSETHER og ODA MARIE MIDBØE

Vi vet at en skjorte oftest kneppes fra topp til bånn, men når man dropper slipset er det ett spørsmål som dukker opp: Skal man kneppe igjen alle knappene, slik Idol-programleder Stian Blipp har vist til stadighet, eller skal man tørre å vise litt brystkasse?

Artistmanager og Idol-dommer Gunnar Greve forteller minMote at han er over gjennomsnittet interessert i mote, og at skjorter er plagget han har flest av.

- Jeg er veldig glad i skjorter, og har altfor mange av dem. Jeg har fått kranglet meg til å lage min egen skjortegarderobe under trappa hjemme i huset, til min kones store frustrasjon, sier han.

Hva mener du? Avgi din stemme nederst i saken!

Maks to knapper åpne

Selv mener han det er en gyllen middelvei mellom å ha et par knapper oppkneppet og skjorten helt kneppet igjen.

– Det kommer an på hvilken type skjorte du har på deg. På noen skjorter kan du kneppe opp to knapper uten at det blir for harry, det kommer an på hvor høyt oppe og tett på skjorten knappene sitter, sier Greve, og fortsetter:

– Jeg er nok på den liberale siden når det kommer til skjorteknepping, og mener det er lov å vise litt bryst. Men samtidig gjelder det å tilpasse seg sitt øvrige antrekk, selskapet og anledningen! Jeg ville kanskje bare hatt en åpen knapp på Spellemann, hvor jeg på en premierefest eller noe klubborientert kunne tillatt meg to, forklarer artist-manageren.

Sverger til mangfoldet

Tradisjonelt sett er det vanlig å bruke et slips eller en sløyfe når man går i dress. Det er imidlertid lov å bryte «reglene», også med formelle antrekk.

– Jeg synes absolutt at man kan tørre å droppe slipset også når man går i dress, det ser bare «sharp» ut. Den siste tiden har i hvert fall jeg foretrukket «hipsterstilen», der man dropper slipset og knepper igjen alle knappene, sier stylist Eirik Mogseth, som også er faglærer på moteskolen SoFI.

Mogseth mener allikevel at det kan se tøft ut med et par knapper åpne, dersom man har et annet plagg under skjorten.

– Jeg synes ikke noe om å vise fram håret på kassa. Noe som faktisk kan se bra ut er å bruke to skjorter utenpå hverandre. Man kan enten bruke en piqué-skjorte under en vanlig skjorte, eller man kan forsøke seg med to denim-skjorter i forskjellige nyanser. Jeg er absolutt for mangfoldet, sier han videre.

Uting

Stylist Christina Ledang mener derimot det er en uting å ha de øverste skjorteknappene åpne.

STILIKON: One Direction-stjernen Harry Styles med et såkalt «luftslips» under Brit Awards i London tidligere i år. Foto: Getty Images

- Det er som å ha svensk utringing. Jeg synes det er ekkelt og ikke spesielt pent, sier stylisten til minMote.

Mens yngre menn kler både å ha skjorten utenpå og nede i buksen, mener stylisten knappereglene gjelder uansett alder – men det er spesielt viktig for den eldre garde.

- Når det gjelder voksne menn er det finere når skjorten er helt kneppet igjen. Synes man uttrykket blir for stramt, kan man ha én knapp åpen.

Ledang er ikke alene om å omfavne den gjenkneppede trenden. Etter at flere og flere kjendiser har vist seg med såkalt «luftslips» den siste tiden har blant annet motemagasinet GQ lagt sin elsk på nettopp dette.

– Denne trenden kommer krypende tilbake. Hvis du skal kneppe skjorten helt opp bør du imidlertid sørge for at det er en skjorte som sitter tett på kroppen, uten at den kveler deg, skriver GQ-redaktør Bill Prince i et innlegg i britiske The Telegraph.

Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.

Finn mer innhold om: