Teddy Quinlivan: – Motebransjen er det perfekte sted å begå seksuelle overgrep

STÅR FREM: Teddy Quinlivan oppfordrer nå motebransjen til å ta debatten og endre kulturen. Foto: Melodie Jeng/Getty Images.

Modellen tar et knallhardt oppgjør med mentaliteten i sin egen bransje. 

Maiken Svendsen
Publisert:

Teddy Quinlivan fikk sitt gjennombrudd da hun ble oppdaget av Louis Vuitton i 2015. Siden har hun gått for merker som Gucci og Dior. Under New York Fashion Week i 2017 valgte hun å stå frem som transkjønnet.

På søndag deltok hun i en paneldebatt hvor hun åpnet opp om sine opp om at hun har blitt utsatt for seksuelle overgrep på jobb, av kolleger og på dater.

– Seksuelle overgrep som skjer på jobb i motebransjen blir avskrevet fordi det er en kreativ bransje, mener hun ifølge Teen Vogue.

NYHETER

RASTE OM VOLD MOT KVINNER

Bransjen beskrives som kreativ og seksuelt frigjort, og hun tror det bidrar til at overgrepene ikke blir tatt alvorlig.

– Om han tok på deg der betyr ikke det noe. Du er med på det. Du må kle av deg for å ta et bilde, sier hun.

Modellene blir ofte kledd på og fikset av andre både på fotoshoots og catwalker. Det kan være med på å gjøre grensene mellom uhell og uønskede hender uklare.

– Det hender folk tar på meg uten at det er seksuelt. Om de må flytte en stropp og uheldigvis er nær brystvorten er ikke farlig. Det er andre ganger hvor folk putter fingrene sine i undertøyet mitt og beføler meg, sier hun.

#MeToo-kampanjen tatt et oppgjør med seksuell trakassering. En samlet motebransje tok avstand fra superfotografen Terry Richardson etter overgrepsanklager rettet mot ham. Flere modeller har også åpnet opp om opplevelser de har hatt med emneknaggen #MinJobbBurdeIkkeInnebæreOvergrep.

Se norske kvinner dele sine #MeToo historier i videoen under

Journalist Grace O'Neill skrev i Harper's Bazaar 8. mars om hvordan kampanjen har sviktet i motebransjen. Aviser som Boston Globe og The New York Times hadde da nylig avslørt en rekke anklager mot tungvektere i bransjen.

NYHETER

Skuespillere samles mot seksuell trakassering

Quinlivan mener at industrien stilner ofrenes historier.

– Motebransjen er det perfekte stedet å begå seksuelle overgrep. Disse menneskene beskytter hverandre. De gjør det på lukkede sett. De gjør det omringet av mennesker som aldri vil sladre på dem, forteller hun.

Problemet er at ingen tar et oppgjør med overgriperne i frykt for å miste jobbene sine, mener Quinlivan. På et sett er alle avhengig av hverandre for at alle skal få betalt, forklarer hun.

– I mitt tilfelle var det en fotograf, jeg virkelig så opp til, som befølte meg. I ettertid spurte jeg meg selv hva jeg hadde gjort for å fortjene det? Hva hadde jeg gjort for å havne i den situasjonen? forteller hun.

– Ofte leder seksuelle overgrep til muligheter i bransjen, noe som er sykt og forkastelig. Jeg lot det skje, jeg lot ham ta på meg på en uønsket måte. Jeg gjorde det først og fremst fordi det var på et lukket sett, men også fordi jeg trodde det ville gi meg flere muligheter, innrømmer hun.

Ina Wroldsen beundrer alle som har fortalt sine #metoo historier:

Da det ikke gjorde det fikk hun en tøff oppvåkning, beskriver hun.

– Jeg startet å gråte bak scenen på en motevisning. Jeg gråt ikke over det han gjorde, men fordi jeg ikke hadde sagt noe. Jeg gråt fordi jeg ikke var sterk nok til å si nei, dette er ikke greit, forteller hun.

NYHETER

VICTORIA'S SECRET MODELL LANGER UT MOT FRANSK MANNEBLAD

Quinlivan tok tilbake makten over egen kropp og stemme, forteller hun, og oppfordrer til åpen dialog om problemet i bransjen.

– Jeg forteller denne historien fordi vi kan ikke la dette skje mer. Beføle mennesker, si upassende ting, få dem til å føle seg ubrukelige, få dem til å føle at kroppen er det eneste de har å tilby. Det må stoppe, og vi må endre den kulturen. Vi krever bedre, avsluttet hun.

Politisk redaktør i VG Hanne Skartveit mener #MeToo har forandret mye:

Publisert: