Norske Anouskha: – Jeg føler jeg er en av dem som holder bransjen tilbake

MODELL: Anoushka Nordby er både modell og aktuell med NRK-serien «Hotell Kash King». Foto: Ingeborg Aspeli/MinMote

NRK-aktuelle Anouskha Nordby (23) synes det er vanskelig at hun ikke kan bidra med mangfold i modellbransjen.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Denne uken er det premiere på dokumentarserien «Hotell Kash King» på NRK, hvor vi følger TV-profilen Kash King Gashamura (30) og kjæresten Anoushka Nordbys reise da de bestemmer seg for å ta over bestemoren hans sitt hotell i Rwanda.

Selv om dette er Anoushkas debut på TV-skjermen, er hun vant til å stå foran kamera.

Anouskha har nemlig jobbet som modell siden hun var 13 år da hun og familien bodde i Qatar. Da hun var 16 år flyttet de tilbake til Norge, og hun var da usikker på om hun ville fortsette modellkarrieren.

– I Qatar ble jeg sett på som eksotisk med mitt blonde hår og blå øyne, men det blir jeg jo ikke akkurat sett på som her hjemme i Norge, sier hun og legger til:

– Så jeg tror jeg var egentlig litt redd for å bli avvist, så da torde jeg rett og slett ikke å hoppe ut i det igjen. Jeg var veldig redd for å dra til et modellbyrå å få beskjeden «du er ikke bra nok». Jeg vet ikke helt hvordan jeg hadde taklet det. Man er jo litt spesielt sårbar i den alderen.

KJÆRESTEPAR: Kashfa King Gashamura (kjent som Kash King) og Anouskha Nordby har vært kjærester i fire år. Allerede på første date fortalte han om planene om å ta over familiehotellet i Rwanda. Her fra høstlanseringen til NRK i juni. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Men selv hun ikke aktivt gikk inn for å fortsette som modell i Norge, tok det ikke lang tid for hun ble oppdaget på ny i hjemlandet. Et oppdrag førte til det andre og hun er nå signert med Idol Looks. Sist så du henne kanskje på forsiden av juli-utgaven av KK.

– Men jeg har et ambivalent forhold til modellkarrien, sier hun.

23-åringen synes nemlig det kan være vanskelig å ha et «typisk» modellutseende.

Selv om det har vært mye fokus på mangfold i mote- og skjønnhetsbransjen de siste årene, mener Anouskha at det fortsatt er en lang vei å gå.

– Jeg havner litt for mye innenfor det som blir sett på som «standard-skjønnhetsidealet» til at jeg føler at jeg kan være en av dem som presenterer et motstykke for å ta bransjen lenger, sier hun.

– Jeg føler heller mer nå at jeg er en av dem som holder bransjen tilbake, fordi jeg er høy, tynn, hvit og blond. Det tenker jeg mye på og stiller meg selv spørsmål som: Hva slags forbilde er jeg? Hva for noe positivt kommer ut av det her?

FLYTTET TIL RWANDA: Anoushka og Kask King flyttet til Rwanda med kamera på slep for å for å ta over familiehotellet. De ønsket å dokumentere reisen for å gi folk nye assosiasjoner til landet. Foto: Lars Fjellbakk/NRK

– Man kunne bare dytte bort i meg og jeg knakk sammen

Selv om hun er vant til å stå foran kameraet forteller hun at det var en helt ny opplevelse å ha et filmcrew på slep da hun og kjæresten reiste til Rwanda for å ta over familiehotellet hans.

– Det var rart, fint, vakkert og trist. Utrolig mye følelser hele tiden! Man kunne bare dytte litt bort i meg og jeg knakk sammen – enten av glede eller av sorg.

Anoushka forteller at hun synes det var surrealistisk å være i et så vakkert land, men hvor man samtidig visste at det hadde foregått noe så forferdelig som folkemordet i 1994.

– Det kjempegøy å komme dit og tusle i de grønne og frodige gatene. Så kommer man på det som skjedde i akkurat disse gatene, sier hun.

Hun forteller at en av grunnene til at de ønsket å lage en dokumentarserie om reisen var at de ville vise landet fra en annen side.

– Kash har hatt et ønske om å lage TV i Rwanda lenge fordi folk kjenner det folk først og fremst om landet er folkemordet. Så det vi ønsker er å gi folk flere assosiasjoner enn akkurat det – og det synes jeg vi har klart veldig bra.

Publisert: