MinJul: Marikken Emilia Grønseth

GJØR DET BRA: Grønseth opplever stor suksess med smykkene hun lager under det familieeide merket Bon Dep.

Smykkegründer Marikken (24) driver ikke med nyttårsforsetter, men har ett mål hun har prekt seg ut for det kommende året: – I 2023 ønsker jeg å finne mer til ro og være mer til stede.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Millionsuksessen 24-åringen fra Oslo har med smykkemerket sitt, Emilia by Bon Dep, har vært omtalt hos MinMote og E24 tidligere. I år har Grønseth satt seg på skolebenken igjen, og det har vært et år hun beskriver som stressende og gøy, hvor hun har vært både høyt og lavt. Roen finner hun når hun kommer hjem til foreldrene sine til jul.

I år har Grønseth droppet å kjøpe nye festklær, og går for gjenbruk istedenfor. Tradisjonen «kirkevors» er ekstra hyggelig og har kommet for å bli, forteller hun til MinMote.

FAMILIE: – Jeg feirer alltid julen hjemme hos foreldrene mine i Oslo med nærmeste familie, det er sånn jeg helst vil ha det.

– Hvordan feirer du helst julen?

– Jeg feirer alltid julen hjemme hos foreldrene mine i Oslo med nærmeste familie, det er sånn jeg helst vil ha det.

– Hva er ditt beste juleminne?

– Det beste juleminnet er nok da jeg fikk mandelen i grøten som liten.

– Har du et skikkelig godt gavetips?

– Jeg prøver alltid å finne nye spennende skjønnhetsmerker. I år har jeg kjøpt produkter fra Rhode, Summer Fridays og Nécessaire som jeg skal gi til venner og familie. Egentlig har jeg lyst til å beholde alt selv, hehe. Jeg gir også alltid smykker fra Emilia by Bon Dep, det er så morsomt å sette sammen en kombinasjon med charms basert på hvem som får dem.

DEKKET BORD: Hos familien til Marikken er det ofte mange gjester inn og ut i julen.

– Har du en juletradisjon som skiller seg ut?

– For noen år siden startet vi en ny tradisjon, nemlig «kirkevors». Da blir en gjeng fra nabolaget invitert til et glass vin eller akevitt før kirken, som ligger rett nedi gaten. Vi er både unge og voksne som har vokst opp sammen, så det er ekstra hyggelig at mange av mine gode barndomsvenner er der.

– Det blir ingen jul uten ...?

– Foreldrene mine ligger ikke på latsiden når det kommer til julesokken. Den er alltid fylt med morsomme magasiner, godteri og gaver. Og det er like stas hvert år! Vi besøker alltid morfar sin grav på julaften før vi drar i kirken. Dette blir første året vi feirer uten farmoren min til stede, så vi skal besøke graven hennes også – det blir fint.

– Hva skal til for å skape julestemning hjemme?

– Jeg blir som et lite barn når det kommer til julepynt. Hjemme hos foreldrene mine er det fire meter under taket og juletreet er nesten like høyt. Jeg klarer aldri å slutte å se på hvor fint det er. For meg er lukten kjempeviktig, jeg synes huset får en spesiell lukt når pynten er oppe.

– Når skal juletreet opp?

– Vi setter opp treet helgen før julaften, siden det alltid er mye gjester hos oss da. I vårt hus er det kun en ekte gran som passerer dørene. Alt fra antikke julekuler til Ikea-pynt er å finne på vårt tre.

IKKE PLAST: Det er kun ekte gran som gjelder i familien Grønseth.

– Hvordan pynter du deg helst til julefest?

– I år bestemte jeg meg for å ikke kjøpe nye festklær. Så jeg har tatt frem gamle kjoler som jeg endelig får brukt igjen, etter altfor få julebord de siste årene. På denne tiden av året går jeg for det meste i svart og paljetter. Jeg er ganske sær når det kommer til paljetter, det skal ikke mye til før det ser kjipt ut. Så jeg pleier å ha en overload med smykker på, selvfølgelig. På julaften har vi alltid på oss bunad frem til dessert. Søsteren min og jeg har Åmli-bunad fra Aust-Agder, farmor har brodert skautet og forkle – det er jeg så takknemlig for!

– Hvilken frisyre går du for?

– Jeg elsker å fikse håret. Går som regel for bølgete hår eller en blowout, men så ender jeg alltid med hestehale utover kvelden.

– Hva med make-up?

– Ikke særlig god på make-up. Jeg liker det ganske så naturlig.

HØYT UNDER TAKET: Det er god plass til å stå på kjøkkenbenken og speide etter julenissen hos foreldrene til Marikken.
NATURLIG: Marikken liker å style håret med store krøller når det er noe spesielt, mens sminken holder hun naturlig.

– Hvilket godteri, kaker eller dessert er din julefavoritt?

– Jeg elsker Freia sin julemiks.

– Har du en TV-serie eller film du vil anbefale?

– Nei, jeg er helt håpløs når det kommer til slikt. Kom gjerne med tips til meg, hehe.

FINSTASEN: Marikken har droppet å kjøpe ny kjole i år, og går heller for noe som er i skapet fra før. Legg merke til den store sløyfen i håret som setter prikken over i-en.

– Hvilken aktivitet gjør du når du er lei av å ligge på sofaen?

– Det blir som regel å gå en tur med venner eller familie. Jeg har også planer om å stå på slalåm i Tryvann.

– Hvilken bok leser du denne julen?

– Jeg leser dessverre ikke bøker, flaut å innrømme. Men jeg skal kose meg med magasinene fra julesokken.

PARTY: Nyttårsaften skal i år feires i Stockholm med en gruppe venner.

– Hvordan pynter du deg helst til nyttårsaften?

– I år skal jeg feire nyttårsaften i Stockholm med en åtte venner, det gleder jeg meg så mye til! Har ikke planlagt hva jeg skal ha på meg, tenkte kanskje å kjøre reprise på det antrekket jeg følte meg finest ifra julebordene.

– Hvordan ser du tilbake på året som har gått?

– Hektisk og gøy. Jeg gikk tilbake til skolebenken i januar, så dette året har vært veldig hektisk for min del. Det tok lang tid før jeg aksepterte at jeg ikke kan være to steder på en gang, så året har dessverre vært preget av mye stress og dårlig samvittighet. Men det høye tempoet har jo også gjort at jeg har utviklet meg enormt mye og opplevd masse gøy. Jeg har vært både høyt og lavt dette året!

... 2022 nærmer seg slutten, hva er det ditt favorittbilde fra året som gikk?

– Jeg er ganske dårlig til å ta bilder dessverre, men fant dette som vekker masse gode minner. Det ble tatt i Forte dei Marmi i sommer.

ITALIENSK SOLNEDGANG: Ferien i Toscana er blant bildene Marikken har tatt i år som vekker gode minner.

– Helt til slutt: Har du et nyttårsforsett?

– Jeg setter ikke nyttårsforsett lenger, men prøver heller å peke ut noe jeg vil fokusere på. I 2023 ønsker jeg å finne mer til ro og være mer til stede.

TILBEHØR

Marikken (22) omsetter for millioner

Publisert: