Pass deg for disse nettbutikkene

SVINDLER FORBRUKERE: Unge jenter har blant annet blir lurt av nettbutikker som selger falsk sminke fra Kylie Jenner sitt makeup-merke. Foto: Getty Images.
SVINDLER FORBRUKERE: Unge jenter har blant annet blir lurt av nettbutikker som selger falsk sminke fra Kylie Jenner sitt makeup-merke. Foto: Getty Images.

Det er flust med nettbutikker som vil lure deg for penger. Forbrukerombudet har funnet nye svindlere som lurer unge med populære produkter.

Vi elsker å handle på nett. Man slipper å prøve på seg et lass med klær i et trangt og varmt prøverom eller tråle seg gjennom utallige hyller med sminke. Men nettshopping krever et skjerpet hode, hvor man i noen tilfeller kan risikerer å bli svindlet.

Forbrukerombudet har i dag oppdatert listen sin over falske nettbutikker. De har funnet 30 nye sider som hevder å selge ekte varer eller lurer deg for penger.

Se listen her: Hold deg unna disse nettbutikkene.

Blant de nye er nettbutikker er det svindlere som selger produkter fra Apple og Kylie Cosmetics. Nestleder og fungerende forbrukerombud Bente Øverli vil oppfordre forbrukerne til å tenke seg godt om før man handler.

– Med en gang et produkt blir hot på markedet ser noen en mulighet til å tjene penger på det. Mange unge kan lett gå i fella fordi nettbutikkene tilbyr sminke- og skjønnhetsprodukter som er populære, sier Øverli til MinMote.

EKTE VARER:

A post shared by Kylie 🤍 (@kyliejenner)

Svindlerne har blitt proffe på å lage nettsider som ser ekte ut og har et godt språk. Før var det lettere å oppdage falske sider, sier forbukerombud Elisabeth Lier Haugseth.

– Vi ser at svindlerne gjerne legger seg tett opp til den virkelige prisen, slik at det blir vanskelige å avsløre om siden er falsk eller ikke. Dersom du handler på en ny nettbutikk, bør du undersøke et par ting før du legger inn bestillingen.

Her er de beste rådene:

1. Er nettbutikken seriøs? Hvis du ikke finner kontaktinformasjon til selskapet utenom et kontaktskjema, så bør du være kritisk. Les villkårene for kjøpet, der bruker ofte svindlerne Google Translate og språket kan være dårlig.

2. Sjekk andres erfaringer! Gjør et nettsøk på den aktuelle nettbutikken, les for eksempel i diskusjonsforum og på blogger.

3. Tenk deg om før du betaler på forskudd. Noen ganger er dette eneste betalingsløsning. Ved alle tilfeller anbefales det da å betale med kredittkort, ikke bankkort der pengene trekker direkte fra konto.

4. Sjekk forbrukerområdets liste over useriøste nettbutikker. Er du usikker kan du sende en mail til tips@forbrukerombudet.no og merke eposten med «useriøs nettbutikk».

5. Har du gått i fella? Ta kontakt med banken din. Du kan ha rett til å få refundert pengene. I tillegg til å klage til selger, er det derfor viktig å ta kontakt med banken. Får du avslag der kan du klage inn saken for Finansklagenemda. Du kan også kontakte Forbruker Europa om du ønsker råd til hvordan du bør gå frem overfor en utenlandsk butikk.

– Sjekk heller en gang for mye. Mange tjener seg rike på å lure handleglade nordmenn som stoler blindt på tilsynelatende seriøse nettbutikker, sier Haugseth..

Les også: NORSKE BEDRIFTER MISBRUKT AV USERIØSE NETTBUTIKKER.

Hvordan var din opplevelse i dag?