Storm rundt klesgigant - nekter å produsere klær større enn «large»

Hannes Magerstaedt

Klærne til den amerikanske klesgiganten Abercrombie & Fitch er kun forbeholdt kvinner som passer størrelse «large» eller mindre. Det skaper stor kontrovers i USA.

Klærne til den amerikanske klesgiganten Abercrombie & Fitch er kun forbeholdt kvinner som passer størrelse «large» eller mindre. Det skaper stor kontrovers i USA.

Den populære kleskjeden har over 300 butikker i USA, og selges i over 1000 butikker på verdensbasis. Likevel må kvinner som ønsker størrelse XL finne seg et annet sted å handle. Slik har det alltid vært, men Robin Lewis, medforfatter av karriereboken «The New Rules Of Retail» blåste nylig nytt liv i kontroversen med sine uttalelser om Abercrombie-direktøren Mike Jeffries.

- Han vil ikke at store mennesker skal handle i butikkene hans – han vil ha tynne og vakre folk. Han vil ikke at de trofaste kundene skal se folk som er mindre pene enn dem bruke de samme klærne, sier hun til Business Insider.

Innrømmer ekskludering

I debatten har også et intervju med direktøren Mike Jeffreys fra 2006 blitt løftet fram, hvor han innrømmer at han åpenlyst vil ekskludere en stor gruppe mennesker fra butikkene ved å spille på sex-appeal:

- Det er det nesten alt handler om. Det er derfor vi bare ansetter vakre mennesker i butikkene våre – vakre selgere tiltrekker seg vakre kunder, og vi vil henvende oss til kule, pene mennesker. Ikke noen andre, sa han til Salon, og fortsatte:

- Vi går etter den attraktive, amerikanske ungdommen, som har en kul holdning og mange venner. Mange mennesker hører ikke hjemme i klærne våre, og kan heller aldri gjøre det. Er vi ekskluderende? Absolutt.

Blogger skapte blest

Debatten har rast i flere dager, også på sosiale medier. Blant annet har amerikanske Greg Karbers Youtube-video gått verden rundt, hvor han deler ut merkets klær til hjemløse mennesker på gaten i Los Angeles, som en protest mot merkets lite inkluderende policy. Plus size-bloggeren Jes Baker har også fått mye oppmerksomhet for sin «Attractive & Fat»-kampanje, hvor hun poserer i merkets klær. Kampanjen sørget til og med for å sende henne til Today Show for å snakke om temaet – kort tid etter at talkshow-vertinne Ellen DeGeneres langet ut mot A&F i sitt program.

Abercrombie & Fitch-direktøren har på sin side valgt å holde munn mens debatten har rast som verst. Nå har han imidlertid lagt ut en slags forklaring på 2006-uttalelsene på merkets Facebook-side.

«Jeg mener sitatene har blitt tatt ut av sammenheng, men samtidig angrer jeg virkelig på at ordvalget mitt ble tolket som støtende. A&F er et aspirerende merke, som i likhet med andre spesialiserte klesmerker, henvender oss til ett spesielt kundesegment. Men vi bryr oss også om det bredere lag av folk og er opptatt av mangfold og inkludering. Vi ansetter flinke folk som deler disse verdiene. Vi er imot diskriminering, mobbing, nedsettende karakteristikker og all annen diskriminering på bakgrunn av rase, kjønn, kroppstype eller personlighet».

Likevel er det fortsatt bare menn som kan handle klær i størrelse XL og XXL og Abercrombie & Fitch.

Tim Boyle

Etterspør store størrelser

I Norge har blant annet Lindex valgt å gå stikk motsatt vei – i tillegg til å føre størrelser opp til 46, har de en egen «Generous»-kolleksjon, hvor størrelsene strekker seg helt til 56, som tilsvarer XXXL. Presseansvarlig Kajsa Lyckberg ønsker ikke å kommentere Abercrombie & Fitch sin størrelses-policy, men forklarer at Lindex-kolleksjonene er basert på størrelser kundene vil ha.

- Vi vil tilby klær til moteinteresserte kvinner. Det er en målgruppe som har et bredt størrelsesspenn og derfor har vi flere motekonsept i vårt sortiment – som for eksempel «Generous». Kolleksjonene våre er basert på størrelser som blir etterspurt av våre kunder, sier hun til minMote.

Også på Cubus kan kvinner kjøpe klær i XL, noe presseansvarlig Julie Bragli Eckhardt tror kundene setter pris på.

- Vi fører denne størrelsen fordi vi ønsker å gi våre kunder et godt utvalg i våre butikker, og vi opplever at de er fornøyde med størrelsene de finner hos oss. Vi selger jo til en kundegruppe som favner vidt, både når det gjelder størrelse og alder, sier Eckhardt, som heller ikke ønsker å kommentere Abercrombie-debatten spesifikt.

minMote-leder Sonia Huanca Vold er på sin side svært skeptisk til den «ekskluderende» størrelsespraksisen hos Abercrombie & Fitch.

- Dette er det samme merket som produserer polstrede push-up-bikinier og g-strenger for barn. De er kontroversielle på en negativ måte, og jeg tror den strategien vil være svært uheldig på sikt. Jo mer de provoserer, jo færre potensielle kunder vil assosieres med merket. Klær og mote er noe som skal få en til å føle seg flott – de forteller i stedet folk at de ikke er bra nok, sier hun.

Hvordan var din opplevelse i dag?