Italiensk motehus anklaget for «kunsttyveri»: Nå er søksmålet avsluttet

Henlegges: Søksmålet fra gatekunstneren mot det italienske motehuset er nå henlagt. Foto: Getty Images

Saken hvor gatekunstner Joseph Tierney saksøker Moschino og Jeremy Scott for bruk av hans kunstverk uten samtykke er nå henlagt etter ønske fra begge parter.

Camilla Christensen
Publisert:

Det var under visningen av høst- og vinterkolleksjonen 2015 til det italienske motehuset Moschino i Milano, at gatekunstner Joseph Tierney la merke til noe som var identisk med hans kjente veggmaleri «Vandal Eyes» på en av kjolene i showet. Det var den populære supermodellen Gigi Hadid, som hadde på seg den lange svarte kjolen med graffiti print da hun lukket showet, noe som gjorde at kjolen fikk stor oppmerksomhet. På nederste delen av kjolen kan du se to øyne og skrift, som tydelig er inspirert av gatekunstnerens verk.

NYHETER

Gigi Hadid i frekk kjole på motefest

Graffiti kjole: Gigi Hadid lukket Moschino FW15 visningen i den mye omtalte kjolen. Foto: Getty Images

Gikk til søksmål

Gatekunstneren som er kjent under navnet «Rime» hadde aldri gitt Moschino eller Jeremy Scott, tilatelse til å bruke hans kunstverk, noe som fikk han til å se rødt og gå til sak mot det italienske motehuset.

I søksmålet står det:

«Moschino og Jeremy Scott - to velkjente navn i moteindustrien - har på uforklarlig vis lagt Rime kunst på sine høy-profilerte klær uten hans viten eller samtykke. Den eneste skadelidende personen var Rime. Ikke bare ble hans kunst utnyttet av de saksøkte, men hans troverdighet som en graffitiartist ble svekket da man valgte å inkluderer ham i et slikt krasst og kommersielt stunt»,

NYHETER

Skogigant saksøker Ivanka Trump for plagiat

Matchet på mote-galla

Etter søksmålet ble offentliggjort stormet det rundt designet på kjolen, men en som ikke lot seg påvirke av det var artisten Katy Perry. På MET-gallaen i 2015 hadde den populære sangeren på seg den mye omtalte kjolen. Hun kom sammen med kreativ direktør Jeremy Scott, som for anledningen matchet i en dressjakke med samme graffiti-print. Katy Perry har flere ganger gått kledd i Moschino-design og det er tydlig at hun og Jeremy Scott kommer godt overens. Hun ønsket ikke å kommentere anklagene rundt graffiti-kjolen.

Gode venner: Katy Perry og Jeremy Scott på MET-gallaen i 2015. Begge to kom i antrekk fra Moschino. Foto: Getty Images

Fornøyd med utfallet

Etter å ha jobbet med en forliksavtale i flere måneder, søkte i forrige uke de to partene om å få saken henlagt. Betingelsene i saken er konfidensielle, men kunstneren virker tydlig førnøyd med utfallet.

Etter at saken ble henlagt skal ifølge Fashion Law, Joseph Tierney ha sagt:

«Jeg er glad saken er avgjort. Jeg er veldig fornøyd med resultatet. Graffiti er en form for kunst som fortjener samme respekt og rettssikkerhet som andre uttrykksformer har krav på.»

Jeremy Scott og Moschino har ikke uttalt seg om henleggelsen.

Les også: Sjekk høydepunktene fra moteuken i Milano

Publisert: