Kommentar: En trist oppvisning av Lagerfeld

BESTEVENN: Lagerfeld arrangerer sitt første «all fur show» under moteuken i Paris. Her poserer han med et maleri av katten Choupette. Foto: NTB Scanpix
BESTEVENN: Lagerfeld arrangerer sitt første «all fur show» under moteuken i Paris. Her poserer han med et maleri av katten Choupette. Foto: NTB Scanpix

Karl Lagerfelds kleskolleksjon bestående av pels i alle antrekk er mote på sitt mest bortkastede vis.

Anledningen til dagens omstridte pelsoppvisning under haute couture-uken i Paris er Lagerfelds 50-årsjubileum som Fendi-designer.

Måten den eksentriske designeren har valgt å feire seg selv anses av pelsmotstandere som forkastelig og uetisk - så mye at det resulterte i store protester utenfor den grandiose visningen.

Men først og fremst er det veldig lite kreativt.

KOMMENTERER: MinMote-leder Martine Lunder. Foto: Jørgen Klüver
KOMMENTERER: MinMote-leder Martine Lunder. Foto: Jørgen Klüver

Lagerfeld er ikke bare Fendi-sjef, men mangeårig designer for motehuset Chanel. Man kan trygt kalle han en levende legende - og i 2011 ble han kalt moteverdenens mektigste av The Independent, en maktrolle han fortsatt trygt innehar som 81-åring.

Pelsbruk er på linje med å spise kjøtt, er svaret til Lagerfeld. Ironisk nok er hans trofaste partner i flere år den hvithårede katten Choupette.

Dyrevernere har sørget for stadig strengere reguleringer av industrien, men stadig dukker nye skrekkopptak og avsløringer om pelsdyrnæringen opp på nett. Fjorårets angorasak, hvor PETA avslørte ar angorakaniner hylte av smerte mens de ble flådd levende, fikk konsekvenser verden rundt.

Den høye kvaliteten på dagens fuskepels gjør heller ikke ekte pels til et nødvendig materiale.

Mens motehus som Stella McCartney, Calvin Klein og Hugo Boss har droppet pels, viser en undersøkelse av finske Saga Furs at hele 73 prosent av årets catwalk-show under moteuken i New York, Milano, Paris og London inneholdt pels. For pelsmotstanderne var det også et slag i trynet da det fremadstormende merket Cushine et Ochs utnevnte pels til sitt favorittmateriale.

Store moteskapere som Lagerfeld bør være kreative nok til å feire seg selv, uten å tråkke de samme gamle klisjefellene.

Bare tenk hvordan Lagerfeld kunne benyttet posisjonen sin. Han kunne lett bidra til å gjøre slutt på en tradisjon som kort fortalt går ut på å la dyr lide for å gi folk som har råd til det et statussymbol.

De fleste av oss vil aldri eie et Fendi-plagg. Men dette handler uansett om signaleffekten. Motehus på størrelsen av Fendi setter stadig trender for andre – også kjedebutikkene de fleste handler hos. Når én motegigant snur, er det lettere for andre å følge etter.

Så hva kaller man Lagerfelds pelsoppvisning? Ikke mer enn en furry faux pas.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?