Kronprinsesse Mary fronter norsk moteinitiativ
København (minMote): Kronprinsesse Mary har et solid forsprang blant Europas prinsesser når det gjelder å engasjere seg i bærekraftig mote. Torsdag skal hun snakke om hvorfor klær er viktig.
Anledningen er Copenhagen Fashion Summit, kongressen i København som denne uken samler alt fra Gucci til Greenpeace med kronprinsesse Mary som høyeste beskytter.
I morgen deler kronprinsessen ut pris til den nordiske designer som har lykkes best med å skape en ny kolleksjon i bærekraftige materialer.
Blant de nominerte er såvel danske Day Birger et Mikkelsen som finske Marimekko og Haaning & Htoon fra Norge. Når Copenhagen Fashion Summit går av stabelen i Den Danske Opera i morgen, kommer kronprinsesse Mary også til å snakke om betydningen av bærekraftig mote.
Dette skjer bare noen dager før vår egen kronprinsesse Mette-Marit skal delta på en motetilselning i New York, der temaet også er bærekraftig mote i anledning designer Nina Skarras lansering mot det amerikanske markedet.
Men kronprinsesse Mary har et solid forsprang når det gjelder å engasjere seg i bærekraftig design. Og det hele har utgangspunkt i et norsk initiativ: For lille Norge har fått globale fotspor med et initiativ som først ble født i Oslo og døpt Norwegian Initiative Clean & Ethical, fortkortet til NICE.
– Det handler om at vi vil vite hva klærne våre inneholder på samme måten som kjøttet vi spiser, sier Tone Skårdal Tobiassen som står bak ideen sammen med Oslo Fashionweeks Pål Vasbotten.
Ideen ble født i 2007 og allerede i desember 2009 ble den første kongressen basert på den norske ideen og tematikken holdt i København. Nå med et Nordic foran navnet på initiativet. Med kronprinsesse Mary som deltager.
- Plutselig sto kronprinsesse Mary på scenen i København og snakket om NICE som om alle visste hva det handlet om, forteller Skårdal Tobiassen.
Ett av grepene som det nå nordiske NICE tok tak i var å lage en sektorspesifikk Code of Conduct, som bygget på FNs Global Conduct - retningslinjer for firmaer som produserer klær, sko, tekstiler og andre moterelaterte produkter.
- Dette har gjort inntrykk på FN som nå vil bruke NICEs Code of Conduct som grunnlag for flere sektorspesifikke retningslinjer for mote og tekstilbransjen, forteller Skårdal Tobiassen.
Den danske kronprinsessen var et scoop for i itiativtakerne:
– Mary bruker nesten bare danske designere og er en veldig viktig ambassadør for dansk mote, sier Skårdal Tobiassen.
Det norske slott informerer til sammenligning aldri om hvilke norske designere kronprinsessen bruker.
– Det har aldri vært noen kultur for det. I Danmark er de danske designerne hoffleverandører, sier Skårdal Tobiassen.
Det var Danish Fashion Institutes leder Eva Kruses nære relasjon til den danske kronprinsessen som var avgjørende for at hun så raskt sa ja. Siden Mary deltok på den første Fashion Summit i København for to og et halvt år siden er hun blitt høy beskytter av kongressen der store merkenavn og mektige moteaktører som Gucci og H&M møter sterke miljøvernorganisasjoner som Greenpeace. Temaet er den nye moten: Den bærekraftige.
– Vi vil jo ikke ha gift i maten vår. Det samme gjelder for klærne våre. Derfor er det nå et globalt krav om at vi skal kjenne til hele verdikjeden bak et plagg og at ting har skjedd på en ordentlig måte, sier Skårdal Tobiassen.
LES OGSÅ: Slik får du Mette-Marits rådyre stil på budsjett
LES OGSÅ: Norsk design minMote elsker
LES OGSÅ: Hertuginne Kates jakke utsolgt på en halvtime