Moteuken i København får kritikk for bruk av «syltynn» modell
Copenhagen Fashion Week får kritikk for å bruke en «altfor tynn» modell som frontfigur.
I dag gikk startskuddet for den danske moteuka (CFW) som samler moteinteresserte mennesker fra hele verden i hovedstaden København. Ikke alle er imidlertid like fornøyd med markedsføringen av CFW. På plakaten som skal rekalmere for moteuka poserer en modell sett fra siden - både modellbruken og poseringen får Landsforeningen mot spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) i Danmark til å rase, skriver Berlingske.
Formann i foreningen, Anne Minor Christensen, er irritert over at moteukearrangørene velger å bruke et bilde av det hun mener er en svært tynn modell på forsiden. Hun mener det sender ut feil signaler.
– Det er svært uheldig at de har valgt akkurat det bildet på forsiden av programmet og nettsiden. De kunne godt ha vurdert å velge et annet, sier hun til Berlingske og fortsetter:
– Hun er veldig tynn. Måten hun står på og vinkelen hun er fotografert i gjør dessuten at hun ser enda tynnere ut. Vi sender et signal til verden om at du må se slik ut for å være perfekt. Det er ikke mange som kan identifisere seg med bildet.
minMote har gjentatte ganger forsøkt å få tak i adminstrerende direktør for Copenhagen Fashion Week Eva Kruse uten å lykkes.
Kruse svarer imidlertid til Berlingske at kritikken fra Landsforeningen for spiseforstyrrelser og selvskading er veldig overraskende.
– Vi har sammen med Landsforeningen mot spiseforstyrrelser og selvskade nettopp lansert et nytt etikksamarbeid, som viser at vi ikke er opptatt av vekt, kroppsmål og BMI, men fokuserer heller på helse og sunnhet. Denne kritikken fører oss bare tilbake i det gamle vanlige mønsteret, der man diskriminerer folk som er tynne eller overvektige, sier hun.
Kruse understreker at det er mulig å være slank uten å være syk, og at dette er tilfelle med modellen i bildet.
– Bildet er manipulert, men modellen har ikke blitt gjort tynnere. Jeg er lei meg for at Anne Minor Christensen synes at hun er for tynn - det synes ikke vi. Og hvem bestemmer når noen er for tynn eller for tykk? spør Kruse videre.
Tilbakevendende problem
minMote-leder Sonia Huanca Vold opplever svært tynne modeller som et generelt problem i motebransjen og skulle gjerne sett at Copenhagen Fashion Week også frontet en fyldigere modell.
– Skjønnhetsidealet i motebransjen er dessverre så smalt at bildet ikke oppleves som sjokkerende eller overraskende. Det i seg selv synes jeg er skremmende - svært tynne modeller er normalen i dag. Jeg er nok en av mange som svært gjerne skulle sett mer bredde når det kommer til modellstørrelser, og det er skuffende at en stor skandinavisk aktør ikke fronter et sunnere ideal, sier Vold og legger til:
– Man kan selvsagt ikke påstå at modellen er syk, men dette handler om signaleffekten hele bransjen sender. De fleste kvinner vil aldri kunne bli like slanke som dagens «fashion»-modeller med mindre de sulter seg og skader kroppene sine.
Støtter CFW
Modellmamma i byrået Team Models, Eivor Øvrebø, ser ingen grunn til at en tynn modell skal få lov til å fronte moteuka dersom hun er dyktig.
– Modellen på forsiden ser ut som alle andre modeller, og vinkelen er tatt for å vise frem klærne. Det er helt håpløst at noen sitter der og bare ser etter tynne modeller. Har de ingenting bedre å gjøre? spør Øvrebø.
Øvrebø mener dette er mobbing på samme måte som hvis noen hadde sagt at en modell er for stor for yrket.
– Så lenge modellen ikke er syk, noe man ikke vet utenfra, skal hun få lov til å jobbe, mener hun.
Øvrebø mener det er designerne som må lage større klær dersom dagens ideal skal endre seg.
– Modellen på Copenhagen Fashion Week-reklamen hadde ikke kommet inn i klærne hvis hun hadde vært en annen størrelse. Og det er designere som lager klærne.
Unngår for tynne modeller
Det Nye-redaktør Mari Midtstigen mener at internasjonale modeller ofte er for tynne og er uenig i at det kun er designerne som bestemmer, men heller bransjen.
– Hvis hele industrien ønsket å forandre idealet, ville de nok sydd klærne i andre størrelser og ikke bare i størrelse 36, sier Midtstigen.
Redaktøren forteller at hun selv prøver å unngå og bruke for tynne modeller og har ingen problemer med å finne modeller som faller utenfor denne betegnelsen.
– Vi tenker på helhetsinntrykket og hva modellen utstråler. Vi forholder oss ikke til noe grense, hverken vekt, BMI eller kroppsmål, og har ingen problemer med å finne modeller som har litt mer «kjøtt på beina», slår hun fast.