Pass deg for disse nettbutikkene

BLIR SOLGT ULOVLIG: Mange populære produkter som jakker, joggesko og vesker tilbys på falske nettbutikker. Med enkle råd kan du unngå å bli svindlet mens du handler på nett. Disse produktene er hentet fra nettbutikker som selger ekte vare: Jakke fra Canada Goose hos Canada-Goose.com. Veske fra Mulberry hos Net-A-Porter.com. Sko fra Nike hos Nelly.com. Foto: Produsentene

De siste årene har shopping på nett økt betraktelig, men stadig opplever folk å føle seg lurt. Sjekk listen over de falske nettbutikkene for å unngå bomkjøp.

Jennifer Bråthen
Publisert:

Det finnes en rekke internasjonale nettbutikker som daglig skilter med gode priser og godt utvalg, men ikke alle butikkene er seriøse aktører. I en undersøkelse fra EEC-nettverket, som hjelper folk når problemer oppstår med kjøp av varer og tjenester over landegrensene i EU, kommer det frem at antall forbrukere som handler på nett har økt med 45 prosent de siste årene.

MinMote.no - Norges største moteside

Samtidig skriver de at forskjellige former for svindel har flyttet til Internett. Er du ny i shoppingjungelen og det digitale markedet bør du derfor ta noen forhåndsregler før du kaster deg ut i jakten på nye klær, sko og sminke.

Tidligere i år publiserte Forbrukerombudet en liste over falske nettbutikker, og navnet på nettbutikkene du bør unngå, finner du her.

På listen finner man en rekke kjente merkenavn som Uggs, Nike, Canada Goose og Mulberry. Handler du hos de useriøse nettbutikkene kan medføre at du både taper penger og får produkter som ikke er ekte. Flere av nettbutikkene har navn som ligner på de originale produktene, og det kan derfor være lett å bli lurt.

Nettbutikker som «buymulberryvesker.com» og «freenikenorway.com» er blant nettbutikkene som har havnet på Forbrukerombudets liste.

Her finner du MinMotes liste over de beste nettbutikkene!

Svindel-kampanje

I mars hadde Forbrukerombudet en omfattende kampanje for å forebygge svindel på nett. Ifølge Sverre McSeveny-Åril, fagleder i Forbrukerombudet, bugner Internettet av ulike nettbutikker som forsøker seg på svindel.

- Norske forbrukere ferdes på et verdensomspennende Internett, så det er lett å komme i kontakt i falske nettbutikker og bli svindlet når man shopper. Derfor bør forbrukere være skeptiske før de handler fra utenlandske nettbutikker som annonserer merkevarer til en veldig billig penge, advarer faglederen og legger til:

- Det finnes også mange utenlandske nettbutikker som gir seg ut for å være norske, men som er basert i utlandet.

Svært utbredt på sosiale medier

ADVARER: Sverre McSeveny oppfordrer norske netthandlere til å vise nettvett når de shopper på Internett. Foto: Forbrukerombudet

Forbrukerombudets anti svindel-kampanje går av stabelen hver eneste år, og blir gjort i samarbeid med ICPEN, som er et verdensomspennende forbrukernettverk. Kampanjene har som mål å advare mot ulike svindel-konsepter, blant annet på nett. Forbrukerombudet har også et oppdatert «svindel-galleri» på sine nettsider, som gir en oversikt over de klassiske svindel-fellene man kan gå i når man shopper nett.

McSeveny-Åril forteller at nettbutikker som selger falske merkevarer er et stort problem og er meget utbredt. Spesielt på sosiale medier.

- Mange steder på nettet, særlig i ulike sosiale medier, ser vi en rekke annonser for falske nettbutikker, og mange lar seg lokke av tilbud om å kjøpe merkevarer til en mye rimelige penge enn normal utsalgspris. Kjøperne kan i disse tilfellene risikere ikke å motta varer de bestiller eller å motta falske varer. Kampanjene oppfordre forbrukeren til å være skeptiske, sier faglederen.

Publisert:

Finn mer innhold om: