Klager Costume inn for PFU

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, klager inn motemagasinet for Skavlan-reportasje. Presseekspert Carl-Erik Grimstad mener sjefredaktør i Costume, Vanessa Rudjord, bør vurdere å slutte som redaktør.

pfu

KLAGER INN: Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund gjorde det i dag kjent at hun klager inn Costume for Pressens Faglige Utvalg. Foto: NTB Scanpix

pfu

FÅR KRITIKK: Costumes sjefredaktør Vanessa Rudjord stylet Jenny Skavlan i Thailand da bildene til magasinet ble tatt. Nå får hun både etikk-refs og blir klaget inn til PFU for denne reportasjen. Foto: NTB Scanpix

Først fikk hun kritikk for å ha trykket en ni sider lang reportasje om kleskolleksjonen til venninnen Pia Tjelta (36). Deretter for å ha brettet ut bilder av sin egen leilighet i magasinet Costume Living, kun dager før den ble lagt ut for salg.

Etter reportasjene som fikk flere eksperter på presseetikk til å reagere, har Costume-redaktør Vanessa Rudjord (38) nå valgt å gi sin nære venninne Jenny Skavlan (27) en 18 sider lang presentasjon av hennes nye bikinikolleksjon for Porto Brazil, i mai-utgaven av motemagasinet, meldte Dagbladet tidligere denne uken.

Nå blir imidlertid motemagasinet Costume og sjefredaktør Vanessa Rudjord klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum.

Utydelighet om dobbeltroller

– Jeg gjør det fordi det har blitt nyhetsstoff i mange medier, og de samme mediene oppfatter det som en uvanlig praksis. Mange er opptatt av og kjenner verdien av troverdighet og prisen ved å miste den. De som følger Vær Varsom-plakaten er ikke tjent med denne utydeligheten som dette har skapt, sier Løken Stavrum til MinMote.

Torsdag formiddag la hun ut en melding på Twitter hvor hun gjør det klart at hun klager inn magasinet Costume og redaktør Vanessa Rudjord inn til PFU. Det er første gang Løken Stavrum bruker sin initiativrett som generalsekretær.

Klagen vil ifølge Løken Stavrum være knyttet til om det har vært brudd på punkt 2.3 i Vær Varsom-plakakten. Dette punktet handler om dobbeltroller som kan svekke medienes troverdighet.

- Jeg har oppfattet at dette har skapt så mye interesse, at jeg tror det treffer midt i redaksjonene som jevnt over er veldig opptatt av å sikre sin habilitet og troverdighet. Leserne skal være trygge på at gode og uavhengige vurderinger ligger til grunn for hva som blir publisert, sier hun videre.

Forlagsdirektør i Bonnier, Gry Bjørhovde, forteller MinMote at de fortsatt mener at reportasjen ikke bryter med god presseskikk, men at de vil forholde seg til en eventuell dom etter at klagen er behandlet.

- Vi har ikke sett innholdet i klagen, og det er dermed vanskelig å gi en konkret kommentar. Vi mener fortsatt at vi er innafor på de punktene som har vært oppe til diskusjon. Vi registrerer at Stavrum bruker initiativretten, men kan ikke endre standpunkt selv om det kommer en klage.

- Det er ikke sikkert PFU feller oss, og gjør de ikke det er det fint, men får vi en dom må vi forholde oss til den. Det blir mer alvor i det når vi får en klage, men jeg ser ikke noe annerledes på saken av den grunn. Det er ikke sånn at vi har tatt lett på det og begynner å se tyngre på det fordi vi er klaget inn, sier hun.

Dro på reportasjereise med samboerne

Til tross for kritikken Rudjord har fått for å blande rollen som redaktør og venninne, var hun selv med på fotoshooten med Jenny Skavlan i Thailand, som stylist. Det var også hennes samboer og kjæreste, DN-journalist Jonas Forsang og Thomas «Fingern» Gullestad, som nylig giftet seg med Jenny Skavlan.

Forlaget Bonnier ser ingen grunn til å distansere sjefredaktøren fra selv å bidra på saker med nære bekjente, selv etter all kritikken.

- Vi kan ikke sette redaktørene våre inn i lukkede bur og si at de ikke kan snakke med noen, sa forlagsdirektør Gry Bjørhovde til MinMote før det ble kjent at bladet blir klaget inn til PFU.

Hvorfor sendte ikke Costume noen andre fra redaksjonen for å style Jenny Skavlan, etter kritikken for Pia Tjelta-saken?

- Hva ville forskjellen vært? En sjefredaktør har det hele og fulle ansvaret for alt innhold som står på trykk, og for meg ville det prinsipielt ikke utgjøre noen forskjell. Det er akkurat de samme spørsmålene som ville blitt reist hvis en annen fra redaksjonen hadde dratt, så ut fra et presseetisk ståsted mener jeg at det ikke ville utgjort noen forskjell, sier Bjørhovde.

- Burde vurdere å slutte som redaktør

Presseekspert, medieforsker og førsteamanuensis ved Norges Kreative Høgskole, Carl-Erik Grimstad er ikke enig med Bonnier i at relasjonen mellom Rudjord og Skavlan er ubetydelig for Costumes troverdighet.

Mattis SandbladVG

- Dette vitner om et samrøre av private forhold og journalistikk og forretningsdrift som jeg synes er ganske usmakelig. Det er bra at leserne blir gjort oppmerksomme på det. Jeg kan ikke huske at vi så gjennomført som dette har sett noe liknende eksempel i norsk presse, sier han.

Grimstad mener man er nødt til å havne i enkeltsituasjoner der man møter kjente når man jobber i norsk rikspresse, men mener det er omfanget av dette som er problemet.

- En eller to ganger er nesten uunngåelig i et lite land, men dette ser ut til å nærmest være en produktform fra redaktøren, og hun bruker sin mediemakt på en måte jeg mener ikke er i samsvar med god presseskikk.

- Burde vurdere å slutte som redaktør

Forlagsdirektør Gry Bjørhovde mener at Rudjord og Skavlan var på reise som redaktør og designer/modell, og ser det ikke som problematisk at de hadde med seg kjærestene sine.

- Jenny og Vanessa var sammen med et fototeam på reportasjetur. At de to gutta, selvfølgelig på egen regning er med, mener jeg ikke påvirker innholdet på turen, som varte i fem dager, sier hun.

På spørsmål om Forsang og Gullestad betalte både reise og opphold selv, eller om de bodde sammen med Rudjord og Skavlan, som fikk turen dekket, svarer Bjørhovde at alle kostnader Forsang og Gullestad måtte ha hatt i sin helhet ble dekket av dem selv.

At Bonnier konsekvent forsvarer Rudjord i denne saken, mener Grimstad er på grensen til det skammelige, og vitner om at de ikke ser alvoret i situasjonen.

- Vi har et krav om å være kildekritiske og uavhengige journalister i pressen. Hvis dette viser seg å være et oppslag som er avhengig og det ikke gjøres noe forsøk på å evaluere kolleksjonen eller stille et eneste kritisk spørsmål, er det som om hun produserer en produktkatalog. Da kan hun like gjerne slutte som redaktør og begynne som informasjonssjef for denne produsenten. Det er kanskje nettopp det hun burde vurdere å gjøre, sier Grimstad.

Sjefsredaktør i Costume, Vanessa Rudjord har ikke svart på MinMotes gjentatte henvendelser, hverken på telefon eller på SMS.

Et stort nettverk

I BRYLLUPET TIL JENNY SKAVLAN: Både Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord var gjester da Jenny Skavlan og Thomas Gullestad giftet seg i slutten av april. FOTO: FRODE HANSEN / VG
I BRYLLUPET TIL JENNY SKAVLAN: Både Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord var gjester da Jenny Skavlan og Thomas Gullestad giftet seg i slutten av april. FOTO: FRODE HANSEN / VG

Det viser seg også at deleier og markedssjef for Porto Brazil, merket bak kolleksjonen til Skavlan er samboeren til Synnøve Skarbø, Per-Øyvind Skaarnes. Skarbø er en god venninne av både sjefsredaktøren og Jenny Skavlan, og Porto Brazil har sammen med Skavlan bestemt at det kun er Costume som får lov til å presentere bikinikolleksjonen.

Skaarnes skriver i en mail til MinMote at det er helt vanlig praksis å la ett magasin eksklusivt slippe en kolleksjon, og mener det nære forholdet mellom samboeren og redaktøren ikke har hatt noen innvirkning på beslutningen.

«Synnøve er god venninne med redaktøren i motebladet Elle også, Signy Fardal, og nyhetsredaktøren i VG, Jane Throndsen. Costume er Norges største moteblad, og var vårt soleklare førstevalg. Vi var veldig glad for at de ville gjøre noe på kolleksjonen», skriver han i en mailen.

Markedssjefen understreker at avtalen om og eksklusivt presentere kolleksjonen i Costume var klar lenge før saken om Pia Tjeltas kolleksjon sto på trykk.

Forlagsdirektøren i Bonnier kjente først ikke til forholdet da MinMote spurte henne om hun forsto at dette tette nettverket kunne opptattes som problematisk, men skriver senere i en mail at hun mener dette er ubetydelig.

- Jeg ser ikke hvordan dette har betydning for saken, så lenge det fortsatt er slik at hele fotoshooten er gjort på bakgrunn av en journalistisk vurdering, sier, Gry Bjørhovde.

Samme fotograf på redaksjonelt innhold og kampanje

MinMote har fått kjennskap til at fotografen som har tatt bildene til magasinet også har tatt reklamebildene for kolleksjonen – på den samme turen.

Fotograf Jørgen Gomnæs bekrefter overfor MinMote at bildene til både reklamekampanjen og det redaksjonelle innholdet ble fotografert på turen til Thailand, men understreker at det ikke er snakk om de samme bildene.

- Bildene til kampanjen og bildene til Costume ble tatt på forskjellige opptak, og det er ikke Vanessa Rudjord som stylet Jenny til reklamebildene, sier han.

Magasinet med bildene av kolleksjonen som Skavlan har designet for merket Porto Brazil, kommer i butikkhyllene 19. mai. Kolleksjonen slippes 22. mai.

Har du tips eller tilbakemeldinger? Ta kontakt med journalist Oda Marie Midbøe eller Marthe Berg.

Hvordan var din opplevelse i dag?