Derfor er Pia Tjeltas designsamarbeid over

toppbilde pia tjelta tine mollatt

Det som egentlig var ment som én jubileumskolleksjon har nå blitt til tre kjolekolleksjoner. I dag lanseres Pia Tjeltas siste kolleksjon for ByTiMo, men designerduoen utelukker ikke at det kan komme mer.

Thea Roll Rakeng
Publisert:
toppbilde pia tjelta tine mollatt

SJEFDESIGNEREN: Gründer av ByTiMo, Tine Mollatt, utelukker ikke at hun og Tjelta vil lage flere kjoler sammen. Foto: Monica Kvaale

toppbilde pia tjelta tine mollatt

NY KOLLEKSJON: Pia Tjeltas siste kolleksjon for ByTiMo slippes i dag. Fungerende MinMote-leder Martine Lunder, mener prisene fortsatt er svært høye for kjolene. Foto: ByTiMo

I desember 2013 ble det kjent at skuespilleren Pia Tjelta skulle prøve seg som designer for det norske klesmerket ByTiMo, da de fylte 10 år. Siden den gang har hele tre kjolekolleksjoner blitt til, til stor jubel blant Norges mest profilerte kjendiser, til tross for at kjolene har fått kritikk for de stive prisene:

Kronprinsesse Mette-Marit har brukt flere av kjolene på offisielle arrangementer, skuespilleren Lena Kristin Ellingsen giftet seg i en spesialdesignet kreasjon, i tillegg til at kjolene var fast inventar på sommerens mange kjendisbryllup.

Hollywood-kjendis Gwyneth Paltrow har også forelsket seg i kjolene, og til høsten lanserer hun en samarbeidskolleksjon med merket.

- Vanskelig å gi seg

I dag er den siste kjolekolleksjonen fra Pia Tjelta for ByTiMo lansert, og ringen er sluttet, ifølge skuespilleren selv.

- Vi skulle jo egentlig bare lage én kolleksjon, men så klarte vi jo ikke å slutte fordi det var så gøy. Og siden vi begge er «nørder» på stoff, farge og form tok ikke idémyldringen slutt, sier Tjelta da MinMote møter henne på ByTiMos hovedkvarter på Frogner i Oslo.

Pia Tjelta

KONGELIG MOTE: Mette-Marit har blitt fotografert i minst tre av kjolene designet av Pia Tjelta for ByTiMo. Foto: NTB scanpix

Pia Tjelta

IT-JENTE: Hanneli Mustaparta regnes som et internajsonalt stilikon, og ble sett i flere av Pia Tjeltas kjoler. Foto: NTB scanpix

Pia Tjelta

BRYLLUPSGJESTER: Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord i bryllupet til Jenny Skavlan og Thomas Gullestad. Skarbø og Tjelta var iført kjoler fra Pia Tjelta ByTiMo. Foto: NTB scanpix

Pia Tjelta

BRUDEKJOLE: Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa giftet seg i fjor sommer. Bruden bar en spesialdesignet silkekjole fra Pia Tjelta ByTiMo. Foto: NTB scanpix

- Da vi begynte visste vi jo ikke at interessen skulle være så stor, og det var viktig for oss å teste markedet, skyter gründer og sjefdesigner Tine Mollatt inn og fortsetter:

- Og da vi så at responsen var god, og hadde flere gode ideer på lager var det vanskelig å gi seg. Pia kunne jo ha designet 40 kjoler allerede i første omgang, men det handler om å begrense seg litt også, sier Mollatt.

I denne kolleksjonen har én av kjolene litt lavere pris – 3900 kroner - mens resten ligger på 5500 til 6500 kroner. Slik beskriver designerne kolleksjonen:

- Kjolene er mer sommerfreshe, og mønstrene og fargene er gladere hele veien igjennom. Kolleksjonen dufter mer av sol og blomster og joggesko på asfalt, sier Tjelta som mener kjolene like gjerne kan styles med Converse-sko som høye hæler.

- Kjolene har tidligere fått kritikk for å være for dyre. Hvorfor er prisene senket på den nye kolleksjonen?

- Kjolene har ikke vært dyre med tanken på alt håndarbeidet, silken og alle menneskene som har vært involvert. Sett i norsk mote, eller om man sammenligner ByTiMos priser fra før av, så skjønner jeg at folk kan stusse på prisen. Men håndarbeidet tilsvarer en Prada-kjole, så vil man ha kvalitet må man betale, sier Mollatt, og avviser at prisen er justert etter priskritikken.

- Den nye kolleksjonen er lettere og består ikke av håndbroderier, i tillegg har vi benyttet oss av rimeligere materialer som crêpe og viskose og ikke bare tung silke. Prisen er derfor noe lavere.

Tjelta-kjoler

Pia Tjelta for ByTiMo, kr 5500. Foto: Produsenten

Tjelta-kjoler

Pia Tjelta for ByTiMo, kr 3900. Foto: Produsenten

- Hvordan føles det at dette er den siste kolleksjonen?

- Jeg har ikke tenkt så mye på det, for hvis jeg gjør det blir jeg så lei meg. Det er så klart trist at det er over, men det er jo skuespiller jeg egentlig er, så det blir ikke helt stille. Kolleksjonen skal leve sitt liv, så lanserer Goop (Gwyneth Paltrows nettsted) i august, så det er på en måte ikke helt over enda, sier Tjelta til MinMote.

Utelukker ikke flere kjoler

Mollatt forteller at det er mangel på tid og tett program som er grunnen til «bruddet».

- Både Pia og jeg har masse å gjøre på hver vår kant, og siden vi begge to er så «nørder» tar disse kolleksjonene ekstremt med tid. Man må ikke glemme at dette er skreddersydde kjoler som er svært ressurskrevende å produsere.

- Jeg tror det er lurt å gi seg når det går bra. Jeg føler at vi har laget tre kolleksjoner som komplementerer hverandre slik at det ble en helhetlig sirkel tilslutt, presiserer Tjelta.

- Utelukker dere et designsamarbeid til?

- Si nei da, Tine! Utbryter Tjelta og ler.

- Vi utelukker jo ingen ting, og man skal ikke se bort i fra at det kan komme en «reunion»-kolleksjon eller annen gang. Dette har virkelig vært et gledesprosjekt, men akkurat nå kjenner vi på at tiden ikke strekker til for noen av oss.

Håper på lavere pris

Fungerende MinMote-leder Martine Lunder mener designersamarbeidet mellom Tjelta og ByTimo fortsetter å levere på høyt nivå.

Fungerende MinMote-leder, Martine Lunder. Foto: Jørgen Klüver

- Alle Pia Tjelta-kolleksjonene har imponert meg, og denne er ikke noe unntak. Kjolene er feminine og lekne, og veldig balanserte i den forstand at kjolene som er korte har litt ermer, slik at man ikke viser for mye hud – mens den lange, hvite kjolen har fått dyp v-utringning, noe som gjør den hakket mer sexy.

Selv om prisnivået er noe senket, mener Lunder fortsatt at kjolene er svært kostbare.

- At de har laget én kjole som er litt rimeligere enn de forrige er greit nok, men dette er fortsatt luksuskjoler – 3900 kroner er mye penger for en kjole. Derfor er mine favoritter de mest anvendelige kjolene, som kan brukes til både hverdags og fest i vår og sommer. Sjansen er mindre for at du får brukt en av de lange kjolene veldig mange ganger. Men kjolene er fantastiske, og kvaliteten er god. Jeg håper vi får se mer til Pia Tjelta som designer – kanskje i en lavere prisklasse neste gang!

Publisert:

Finn mer innhold om: