Vil ha nasjonalt forbud mot reklame som fører til kroppspress

VIL HA ENDRING: Om Miljøpartiet De Grønne får det som de vil kan det bli en slutt på reklame som fører til kroppspress. Her en reklameplakat fra Majorstuen T-bane i 2010. Foto: Per Løchen / Scanpix

Eksperter roser forslaget, men er usikre på om det vil ha noen effekt. 

Publisert:

Retusjert reklame er allerede forbudt flere steder i landet. I mars vedtok Oslo bystyre et forbud mot retusjert reklame. Forbudet i Oslo gjelder på alle kommunens og kommunale selskapers reklameflater.
Nå vil Miljøpartiet De Grønne, med Lan Marie Berg i spissen, ha et nasjonalt forbud mot reklame som fører til kroppspress. Hun mener det burde være en selvfølge.

– Kroppspress er et alvorlig problem, som vi politikere bør ta på alvor. Hver dag bombarderes barn og unge med såkalt perfekte menneskekropper, som ikke ligner på ens egen kropp. Mange av reklamene fremmer usunne og urealistiske kroppsidealer, som i tillegg er endret betraktelig gjennom retusjering, sier Lan Marie Berg og legger til:

– Når selv profesjonelle modeller ikke lever opp til skjønnhetsidealene og bildene fikses på, er det lett å skjønne at noe er galt.

ROSET FORSLAG: Lan Marie Nguyen Berg vil forby reklame som fører til kroppspress. Foto: Frode Hansen/VG

Nå vil partiet jobbe for et flertall for et forbud i Stortinget.

Da forbudet i Oslo ble kjent mente modellpappa Amar Faiz at retusjeringsforbudet er gammeldags.

Stor endring i etterspørsel

André Severin Johansen, som eier retusjeringsbyrået Postproduksjon sammen med den anerkjente motefotografen Sølve Sundsbø, har jobbet med retusj siden 2004.

Han mener det har vært en stor endring i etterspørselen av retusjering.

– De tjenestene som etterspørres hos oss reflekterer oppfatningen i samfunnet om at retusj som kan gi skadelig kroppspress ikke er bra. Det er ingen som kommer til oss og spør om større pupper og smalere midje, sier Johansen.

Han merker en dramatisk endring i hva kunden ønsker.

– Før kunne man jobbe i to til tre timer på et beautybilde, det skjer aldri lenger, sier retusjeringseksperten.

Se hvordan VG-journalisten ble etter retusjering:

Johansen forteller videre at det som retusjeres soleklart mest er bilder av arkitektur. Han er ikke negativ til ønsket om et forbud, men sier at etterspørselen i det norske markedet om kroppsforbedrende retusjering allerede er lav.

– Markedet regulerer seg ganske godt selv. Vi jobber mye med redaksjonelle produkter, og der er det mange retningslinjer. Vi gjør også kommersielle oppdrag, og de oppdragene vi gjør for det internasjonale markedet er betydelig mer retusjert, sier han.

NYHETER

Svensk bloggdronning reagerer på norsk-retusjering

Likevel mener han at hovedproblemet ikke ligger i profesjonelt retusjert reklame.
– For ti år siden var det få som drev med retusj, nå gjør alle det på mobiltelefonen, sier han.

Usikker på effekten

Ifølge en undersøkelse fra SIFO fra 2014 forteller 85 prosent av unge jenter og 30 prosent av unge gutter at de opplever kroppspress. Nærmere 70 prosent av jentene oppga reklame som den største årsaken til presset.

– Jeg tenker at det viktige er å gjøre noe på mange områder samtidig, kun å komme med forbud har sannsynligvis noen effekt, men begrenset, sier en av forfatterne bak SIFO-rapporten Gun Roos.

NYHETER

Victoria's Secret-modeller er lei bilderetusjering

Solfrid Bratland-Sanda er førsteamanuensis i fysisk aktivitet og helse ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Hun mener det er et godt tegn at politikere ønsker å ta tak i kroppspresset mange opplever i dagens samfunn.

– Skal vi få bukt med kroppspress så er det viktig med tiltak på systemnivå og ikke bare på individnivå. Fra annen folkehelseforskning syns det å være mest effektivt, sier Bratland-Sanda.

–Kroppspress er ikke bare et problem for den enkelte

Samtidig under hun seg over om et reklameforbud er nok, og hvordan et slikt forbud skal håndheves.

– Sånn sett er det viktig å ta utspillet på alvor og nøye diskutere dette med bransjen selv, og med andre som jobber mot kroppspress, sier hun.

Kari Løvendahl Mogstad er lege og fofatter av boken «Kroppsklemma». Hun mener at forbudet er en god idé prinsipielt.

– Men jeg skjønner at det kan være vanskelig å gjennomføre i praksis. Kroppspress er så komplekst, sier hun.

– Jeg syns det er kjempebra at man kommer med sånne forslag, men kanskje man bør dele det opp i hva som er realistisk å forby.

Hun trekker frem forbudet mot retusjert reklame som Oslo og Trondheim, blant annet, nylig innførte.

– I tillegg tenker jeg det burde være ganske enkelt å forby reklame for kosmetiske inngrep, fordi som lege kan jeg si at det følger med seg en del helsemessige risikoer, sier hun.

Legen mener også at reklame som kan sees av barn bør ha strengere regelverk.

– Jeg heier på slike forslag fordi det viser at kroppspress ikke er et problem kun for den enkelte, men et samfunnsproblem, avslutter hun.

Publisert: