Märtha Louise 40 år i dag: - Ari lærte henne om mote

Fra hestejente til vågal og glamourøs fargeklatt! Ekspertene mener prinsesse Märtha Louise kan takke ekteskapet med Ari Behn for sin forvandling.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Torsdag fyller prinsessen 40 år og i anledning bursdagen har minMote sett på prinsessens stilfaser oppgjennom årene.

Märtha har blitt både hyllet og slaktet for sine motevalg. En ting som er sikkert er at hun har prøvd ut mye forskjellig, og ikke er redd for å gjøre vågale valg når det kommer til mote.

Lærte av Ari

Lørdag har kongen og dronningen invitert til en eksklusiv fest på slottet, med en celeber gjesteliste i anledning prinsessens 40 årsdag.

På den står selvsagt ektemannen Ari Behn, mannen som skal ha mye av æren for å ha brakt frem Märthas mer feminine sider.

De to giftet seg i 2002, men allerede tidlig i forholde la Märtha an en helt ny stil, noe som først ble tydelig i hennes 30-årsdag i 2001.

- Ari er jo ekstremt opptatt av estetikk, og jeg er sikker på at Märtha har lært mye av han gjennom deres samliv, sier mangeårig kvinneblad redaktør Ellen Arnstad til minMote.

LES OGSÅ:Drøm deg bort i kongelige brudekjoler

Det samme har prinsessen selv uttalt, da hun fikk æresprisen på Oslo Fashion Awards i 2007.

- Før gikk jeg bare med ridebukser. Men så traff jeg en mann som er veldig interessert i klær, og som gjorde meg oppmerksom på norsk design, sa prinsessen i sin takketale.

Symbolsk

Arnstad har intervjuet prinsessen ved en rekke anledninger og skryter av hennes unike fremtreden.

- Det tok noen år før hun turte å leve ut personligheten sin gjennom klærne, men da hun fylte 30 år hadde hun valgt en veldig personlig kjole.

Rundt den tiden begynte hun å leke med symboler på klærne og i tilbehør, og endelig fikk hun ut noe av den kunstneriske kreativiteten hun hadde i seg. Jeg syns dette var en veldig oppblomstring, fortsetter Arnstad.

LES OGSÅ:Slik kan du kopiere europas prinsesser

Da prinsesse Märtha fylte 30, hadde hun valgt en asymetrisk kreasjon signert Wenche Lyche, og på skjørtet hadde hun fått brodert flere symboler på viktige ting i hennes liv.

- Hele livet mitt er på denne kjolen, erklærte prinsesse Märtha Louise til VG den gangen.

Ujålete

Både Arnstad og hennes redaktørkollega, ELLE-sjef Signy Fardal mener mote aldri vil bli noen stor lidenskap for prinsessen.

- Mote er nok ikke hennes hovedinteresse, men jeg mener bestemt at hun er en av dem som vare blir vakrere og vakrere med årene.

Hun er kanskje ingen moteløvinne, men Märtha er en skjønn person - og latteren sitter alltid løst, sier Fardal til minMote.

LES OGSÅ:Charlenes klassise stil

Fardal var en av de få som ga tommelen opp for et av prinsessens mest kjente motestunt - da hun dukket opp i en knallgul og rød kjole i den spanske kronprinsbryllupet i 2004.

Kjolen fikk moteeksperter verden over til å steile, og ble kalt både vulgær og upassende.

- Märtha er ingen fashionista, men det er festlig at hun tør å være annerledes, påpeker Fardal.

Alltid rolig

Märtha stod brud i Nidarosdomen i Trondheim i mai 2002, og også for brudekjolen får hun ros av ELLE-redaktør Signy Fardal.

- Jeg syns den var fantastisk, med glidelåsdetaljer og det hele, sier Fardal.

Wenche Lyche sto bak kjolen - samme designer som laget den berømte 30-årskjolen til prinsessen.

Siden hun giftet seg har det blåst mange stormer rundt Märtha, blant annet da hun sto i spissen for «engleskolen» Astarte Education i 2007.

Ellen Arnstad berømmer prinsessen for hennes evne til å beholde roen, også når det blåser som verst.

- Det står det respekt av. Hun er en vedig sterk person, med en indre tro på alt hun gjør. Gjennom årene har hun virkelig funnet seg selv og blitt en trygg kvinne.

Det tok litt tid, men hun har evnen til å kombinere flere roller. Jeg vil si hun har skapt et nytt bilde av en moderne prinsesse, sier Arnstad.

Arnstad husker blant annet tilbake til en gang hun intervjuet Märtha i 2003, med en fem uker gammel Maud Angelica i fotostudioet:

- Selv med en baby på armen og midt i et kaos av klær, styling og sminke, var hun helt rolig og smilende. Jeg husker det imponerte meg veldig, sier Arnstad.

Blant Märtha Louises fineste looks de siste årene er den norskdesignede TSH-kreasjonen hun bar til kronprinsesse Victoria og Daniels private fest, dagen før kronprinsessebryllupet i Stockholm ifjor.

Stor utvkling

- Sist jeg opplevde prinsesse Märtha Louise på nært hold, ble jeg virkelig slått av hvor ungdommelig, fresh og strålende vakker hun var, sier hoffreporter Kjell Arne Totland i torsdagens VG.

På den berømte «engleskolen»underviser prinsessen i blant annet healing. Ellen Arnstad tror prinsessen har hatt godt av å dyrke sine spesielle talenter.

- Én ting er den offisielle rollen hun har som prinsesse, men så har hun også gjort andre ting som hun brenner for. Det tror jeg har vært viktig, for hun er en brennende sjel, og nå har hun greid å skape et rom hvor hun kan bruke personligheten og talentene sine, sier Arnstad.

Publisert:

Finn mer innhold om: