Vixen-finalister med dårlig reklamemerking - juryen mener det ikke er en problemstilling

PRISUTDELING: Hvert år kårer Vixen Norges beste influencere. Dette bildet er tatt før de skiftet navn fra Blog Awards til Influencer awards. Foto: Thomas Winje Øijord/NTB scanpix

MinMotes gjennomgang viser flere mulige brudd på reklameregelverket hos finalistene i årets Vixen Awards. Men juryen går god for finalistenes reklamemerking.

Publisert:

Årets store influencer-utdeling holdes i Christiania Teater torsdag kveld. Her er det ventet at flere av Norges største internettkjendiser samles for å feire seg selv.

I fjor høstet Vixen Influencer Awards hard kritikk, og flere av de nominerte ble disket på grunn av dårlig merkede reklameinnlegg. Flere valgte også å boikotte prisutdelingen.

I år mener Vixen Awards at de har ryddet opp blant annet med splitter ny jury og nominasjonsmetode. På Vixen.no står det også at juryen skal ha «tett dialog med ulike tilsyn, og vil etter beste evne sikre at vinnerne holder seg innenfor gjeldende lover og regler som markedsføringsloven, åndsverkloven, alkoholloven eller straffeloven.»

Juryleder Astrid Valen-Utvik forteller til MinMote at hun mener at alle årets finalister er innenfor regelverket.

– Vi har sjekket at finalistene følger blant annet markedsføringsloven i den grad det er mulig. Vi får ikke sjekket absolutt alt tilbake i tid i løpet av et år, men vi mener de finalistene som er nå, merker godt og tydelig, sier Valen-Utvik.

Ifølge markedsføringsloven skal all reklame i sosiale medier merkes tydelig. En kjapp gjennomgang MinMote har gjort, viser imidlertid at det er flere av årets finalister innen kategorien «Årets influencer innen mote» slurver med dette.

Det overrasker ikke rådgiver Pernilla Forsman i Dinamo.

– Å slurve med reklamemerking er å bryte loven. Mye av jobben til en influencer i dag innebærer å reklamere for et produkt eller et samarbeid, og da handler det om å gjøre jobben riktig. Jeg syns ikke lenger det er greit å komme etterpå og si at man glemte det, sier hun.

Husker du? To priser ble ikke delt ut under fjorårets Vixen Awards

Hun ønsker ikke å kommentere enkeltinnlegg, men mener reklamemerkingen hos norske influencere har blitt bedre etter økt fokus den siste tiden. Hos bransjenettstedet Kampanje har hun nylig skrevet en kommentar hvor hun mener annonsøren må ta mer ansvar.

– Det er mange som er flinke, og det er bare et bevis på at de som ikke følger reglene egentlig ikke har en unnskyldning. Men det er fortsatt langt igjen, sier hun.

DOBBEL PUBLISERING: Wanda Mashadi opplyser til MinMote at hun har et kommersielt samarbeid med Spraytanhuset. Hun har også blitt frontet i Spraytanhusets egne kanaler. Foto: Skjermdump @wandamashadi og @spraytanhuset

For eksempel legger en av influencerne ut bilder hvor hun har på seg treningstøy som er sponset, uten at dette er merket som reklame. Ifølge Forbrukertilsynet skal all reklame og sponsede produkter merkes tydelig i hvert innlegg de blir brukt og fremmet. Det samme gjelder sponsede behandlinger som spraytan og frisørtjenester, noe MinMote har funnet eksempler på at ikke er merket som reklameinnlegg.

En av influencerne som har slurvet med merkingen er Wanda Mashadi, som er kjent fra NRK-serien «Vita & Wanda».

– På en måte ser jeg problemet, på en annen måte ikke. Jeg syns reglene er uklare, og for min del blir dette pirk, sier Mashadi til MinMote.

Madeleine Pedersen er en av motefinalistene. Hun innrømmer at hun har merket feil.

– Det var litt kjipt å høre at jeg har et brudd her, skal jeg innrømme. At jeg har oversett dette skal jeg virkelig beklage, og det skal ikke gjenta seg, sier hun og legger til at hun skal oppdatere innlegget med riktig merking med en gang.

INNRØMMER FEIL: Madeleine Pedersen forteller at hun er nøye på å merke all reklame, men at dette bildet hvor hun reklamerer for Sol de Janeiro, er en glipp. Foto: Skjermdump

MinMote har vært i kontakt med finalist Nina Sandbech som ikke ønsker å kommentere saken. Darja Barannik har foreløpig ikke svart på MinMotes henvendelser.

Juryleder Valen-Utvik på sin side ser ikke på det som et problem for Vixen at finalistene merker feil.

– Hvis det viser seg at det er noen som har merket dårlig eller drevet med skjult reklame av finalistene, kan det få noen konsekvenser i år?

Med de finalistene vi har i år, opplever ikke jeg at det er en problemstilling vi trenger å ta høyde for, sier Valen-Utvik.

Rådgiver Pernilla Forsman mener det er et godt tegn at Vixen sier de skal ta reklamemerking på alvor, men at det er viktig at dette blir fulgt opp.

– Til syvende og sist handler det om Vixens troverdighet, sier hun.

Les også: Regjeringen vil styrke bloggpoliti

Etter å ha sendt Valen-Utvik skjermdumper av enkeltposter på finalistenes Instagram-profiler, sier hun at hun ikke kan uttale seg om enkeltstående poster, og at en feil i en enkeltstående post ikke vil føre til diskvalifikasjon.

Direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Lier Haugseth sier at hun ikke kan ta stilling til de konkrete eksemplene MinMote har forelagt, og sier det krever en grundig gjennomgang å fastslå at det er brudd på merkevareloven.

Det jeg på generelt grunnlag kan si, er at vi ofte ser tilfeller som de eksemplene dere viser til med tagging av annonsør, men ikke tydelig merking som viser at dette er reklame. Det er som regel ikke bra nok, sier hun.

DIREKTØR: Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet, påpeker at det ikke er nok å kun tagge annonsører i bilder. De må merkes tydelig med «annonse» eller «reklame» i billedteksten. Foto: Kimm Saatvedt

Direktøren bekrefter at Forbrukertilsynet og Vixen-juryen har hatt en dialog om merking av reklame i sosiale medier i forbindelse med utdelingen, noe hun synes er positivt.

– Vixen har gitt uttrykk for at kandidatene de plukker ut skal følge lover og regler. Vi som Forbrukertilsyn kan ikke gå inn å forhåndsgodkjenne kandidater, det er ikke i vårt mandat. Det ville også ha vært en risiko for oss å gi et «godkjent-stempel» da det er et massivt vell av innlegg som måtte blitt vurdert, sier Lier Haugseth.

En kartlegging gjennomført av Forbrukertilsynet høsten 2017 med landets 20 største profiler i sosiale medier, viste at syv av ti reklameinnlegg delt på blogg, Instagram, Facebook og Snapchat enten manglet merking eller var mangelfullt merket som reklame.

Pernilla Forsman sier reklamemerking er et ansvar annonsørene må være bevisste på.

– Det er også viktig å minne på at annonsørene er de hovedansvarlige ved lovbrudd, så å slurve med reklamemerking går derfor ikke bare ut over influenceren, men også annonsøren. Et samarbeid hvor risikoen er stor for at man bryter loven fordi bloggeren slurver er ikke et samarbeid jeg vil råde mine kunder å gå inn i, avslutter hun.

DETTE ER HOVEDREGLENE FOR MERKING I SOSIALE MEDIER:

– Reklame og markedsføring er alt som kan være med på å fremme en næringsdrivendes salg av et produkt eller tjeneste, og som influenceren får betalt for eller får andre fordeler ved å dele det – som for eksempel gratis produkter eller tjenester.

– Det skal være tydelige merket med formuleringer som «reklame» eller «annonse» i begynnelsen av teksten. Det skal også fremgå hvem det reklameres for.

– Reglene gjelder på alle plattformer i sosiale medier.

Kilde: Forbrukertilsynet

Publisert: