Britiske stjerner får massiv reklame-refs
Kjendiser med millioner av følgere i sosiale medier tjener store penger på følgernes uvitenhet ved å ikke merke reklame. Nå sier flere at de skal skjerpe seg.
Stjerner som Rosie Huntington-Whiteley, Louise Thompson og Millie Mackintosh har delt produktreklame med fans i sosiale medier, uten å klarere at dette er noe de har fått betalt for, ifølge britiske myndigheter.
Nå er det rettet søkelys mot kjendiser som håver inn penger på følgernes uvitenhet. Artist Rita Ora, skuespiller Michelle Keegan, sanger Ellie Goulding, designer Alexa Chung, modell Rosie Huntington-Whiteley og youtuber Zoella er blant influencerne fra Storbritannia som formelt har forpliktet seg til å bli flinkere til å merke reklame på en tydelig måte. Tidligere denne måneden har MinMote skrevet om det som kan være brudd på reklameregelverket blant norske influencere som var finalister i årets Vixen Awards. I fjor høstet hele prisutdelingen hard kritikk som følger av nettopp dette, der flere av de nominerte ble disket før de ble sluppet inn igjen.
Nå viser det seg at det ikke bare er her i Norge influencerne slurver med å merke annonser, sponsede og lånte produkter i sosiale medier.
Her poserer Rita Ora foran et privatfly og har informert om at turen er #sponset.
untitled linkLouise Thompson, kjent fra britisk reality-TV, delte en film om sin nyeste skjønnhetsgadget på Instagram, sponset av Vanity Planet. Her skryter hun hemningsløst av produktet til de millioner av følgerne sine, uten å skrive eller fortelle at dette er en godt betalt jobb for henne. Ifølge Daily Mail er hun langt ifra den eneste som gjør denne feilen, de har nemlig funnet flere tilfeller av skjult reklame på Instagram.
Regjeringen vil styrke bloggpolitiet
Grunnen til denne forpliktelsen blant britiske kjendiser om å merke reklame tydeligere fra nå av, skal være at de har fått advarsel fra den britiske regjeringens konkurranse- og markedsmyndighet (Competition and Markets Authority). Mange av dem som merker annonser dårligst og ifølge CMA opptrer på en bekymringsfull måte, er influencere med enorme følgertall i sosiale medier. – Influencere kan ha stor innvirkning på hva deres fans velger å kjøpe, sa konsernsjef i CMA, Andrea Coscelli.
Husker du? Anna Rasmussen fikk bot på 100.000 kroner
Videre sier han at folk kan føle seg lurt og misledet til å kjøpe noe de tror er en anbefaling fra noen de beundrer, dersom de etterpå finner ut at det egentlig er reklame. Derfor skal man kunne se om noe er reklame, med en gang man ser selve posten, mener han.
Etter CMAs etterforskning har flere influencere bestemt seg for å endre praksisen til merking av reklame i sosiale medier.
Endringen kommer som følge av at det i september 2018 ble laget nye regler for influencere i Storbritannia som omhandlet merking av sponsede og betalte poster i sosiale medier.