Norske merker om interns: – En reality check

MERKENE SVARER: MinMote har kontaktet flere av Norges største motemerker om deres praktikantpraksis. Nå gjør flere av dem endringer. Fra venstre: Tom Wood, ByTiMo og Ella&il.

Flere norske motemerker forteller at de har hatt ulønnede interns og beskriver debatten som en oppvåkning. Nå varsler merkene både endringer og tilbakebetaling.

Publisert:

Mange reagerte sterkt da det norske merket Holzweiler søkte en ulønnet intern, som skulle jobbe hos motegiganten i seks måneder.

I ettertid har Andreas Holzweiler fortalt MinMote at det hele var en feil, og at de lovet å gjøre endringer fremover. Merket annonserte senere at de ville rydde opp i eget hus, og etterbetale 19 ulønnede praktikanter.

Også Høyer valgte å trekke en ulønnet praktikantstilling. Høyers pressekontakt Rikke Thorsen forteller nå til MinMote at de ønsker å gjøre det rette fremover.

– Vi tok en vurdering da denne saken ble såpass stor, og kom frem til at vi heller ønsker å ta inn praktikanter gjennom skole. Vi fikk veiledning av LO, og fant ut at det å bruke ulønnede interns ikke var riktig måte å gjøre det på, sier Thorsen.

Bruk av interns er utbredt i den norske motebransjen. MinMote har derfor kartlagt status hos 12 velkjente, norske moteaktører. Her kommer det blant annet frem at Gaselle-bedriften Ella&il også vil etterbetale interns.

Har du jobbet som ulønnet intern? Ta kontakt med MinMotes journalister.

– For oss var det en «reality check»

Mona Jensen driver kles- og smykkemerket Tom Wood, som ble startet i 2013, sammen med ektemannen Morten Isachsen. Han har sett tilbake på de siste seks årene, og kan fortelle at de ikke har hatt ulønnede interns i løpet av den tiden.

– Vi hadde to jenter tilbake i 2015 som hadde internship hos oss, som var ulønnet. Der fikk vi arbeidstiltakstøtte via NAV, og siden den gang har internship vært lønnet i en eller annen form, forteller Isachsen.

GASELLE-VINNERE: Mona Jensen (t.v.) og Morten Isachsen (i midten) mottok prisen for årets Gaselle fra Dagens Næringsliv i 2017.

Etter at sakene om Holzweilers ulønnede stillingsutlysning kom ut, har Isachsen og Tom Wood valgt å ta grep.

– Vi skal generelt ikke engasjere interns eller praktikanter fremover, men ansette personer i fulle og langsiktige stillinger. Hvis man likevel skulle ha en veldig god grunn til å etablere et intership, skal det alltid betales en fast lønn på minimum 30.000 kroner i måneden. De skal også få ta del i vårt benefit-program, som inkluderer gratis lunsj hver dag, man får ta del i alle sosiale arrangementer, og de skal, som tidligere, ene og alene jobbe med arbeidsoppgavene de er ansatt til å utvikle seg på.

Isachsen tror dette har vært en liten oppvåkning for mange.

– Det er lett å bare gå i samme spor som alle andre. For oss var det også en reality check, som førte til at vi ville gjøre det veldig klart hvilken policy vi har til internships i fremtiden.

Nå oppfordrer han arbeidslivsorganisasjonene til å komme med en veileder.

Etterbetaler interns

Motemerket Ella&il, med Lene og Rikke Holmen-Jensen i spissen, forteller til MinMote at de i dag ikke har ulønnede interns hos seg, men at det har vært tilfelle tidligere.

– Vi har tidligere hatt noen få interns som jobbet ulønnet og som ikke var del av et studieopplegg, sier Lene Holmen-Jensen.

Det vil de midlertidig nå rette opp i.

– Disse følger vi nå opp slik at vi sikrer at de får betalt for arbeidet de gjorde for oss. Det er fint at denne praksisen blir satt på dagsorden slik at man kan lære av feil og bli bedre.

Hun forteller til MinMote at de i løpet av de siste to årene har hatt seks interns totalt, hvorav to har vært ulønnet.

– Vi har kontaktet dem det gjelder og finner en kompensasjon med de enkelte her.

Ella&il ble i 2021 trukket frem av Dagens Næringsliv som en såkalt gaselle-bedrift. Avisen skrev at de hadde en «margin som klesgigantene bare kan drømme om», og at de hadde et overskudd på nær ti millioner kroner.

GASELLE-BEDRIFT: Lene og Rikke Holmen-Jensen bak merket Ella&il, som har blitt trukket frem som en gaselle-bedrift av Dagens Næringsliv i 2021.

Et av Norges største merker både i inn- og utland, ByTiMo, har ingen ulønnede interns jobbende hos seg.

– Har dere hatt det tidligere?

– Vi har hatt en til to studenter her per år, på praksis, som er i regi av skolene rettet mot vårt fag. Vi har ved svært få tilfeller, for flere år siden, hatt interns her i tre måneder uten regi av skolene, forteller markedssjef Elisa Mollatt.

– Hva tenker dere om praksisen?

– Vi foretrekker praksisplass gjennom skolene, fremfor internships i vår bedrift.

BIG BUSINESS: Tine Mollatt, grunnlegger av ByTiMo, sammen med datteren Elisa Mollatt som er markedssjef i merket.

Blender: Innrømmer at internship kan være vanskelig

Mats Alver er partner i Blender Agency. De har merker som FWSS, Diemme og Cala Jade i hus. Han skriver i en e-post til MinMote at hans førsteinnrykk av debatten er at den er «litt unyansert».

– Hos oss har vi hatt et spenn av ulike internships, og jeg håper mange har opplevd dette som en meningsfylt investering i kompetanse og relasjoner. Vi har investert i menneskene i form av vår tid, vår erfaring og kompetanse, men også på det sosiale planet, sier Alver.

Han forteller at de har både betalte og ubetalte internships hos seg.

– Vår erfaring er derfor at et vellykket internship krever mye av virksomheten, da det må investeres tid i form av opplæring, planlegging av arbeidsoppgaver og oppfølging, med andre ord sørge for at internshipet blir så meningsfylt som mulig. I denne sammenheng, mener jeg internships kan sammenlignes med et kurs, eller en påbygning, for å styrke den enkeltes kompetanse og erfaring. Min personlige erfaring er at dette tidvis er vanskelig i en travel hverdag.

Hva som gjelder i praksis, og hvordan hver enkelt intern vil oppleve et internship, mener Alver vil variere.

– I perioder som er svært hektiske, har jeg opplevd at verdien av internshipet synker for begge parter. En får ikke tid til å følge opp, og utbyttet for en intern faller umiddelbart. Her prøver vi å være realistiske, og ha en god forventningsstyring. Jeg har hatt interns som i stedet har brukt tid på skolearbeid eller jobb.

Han legger til at stort sett alle selskapene som har etablert seg de siste ti årene, drives av gründerne.

– De har etablert seg i et tøft konkurranseklima, og mange sliter med lønnsomheten i selskapene. Gründerne må håndtere alt fra drift, økonomi og logistikk til produksjon, design, salg og markedsforståelse. For mange selskaper vil nok ikke betalte internship være et reelt alternativ, da økonomien ikke strekker til, og da må en student/intern på sin side må vurdere den potensielle verdien av et internship for egen utvikling.

På spørsmål om hvorvidt Blender Agency har hatt ulønnede praktikanter som ikke har vært via utdanning, har MinMote foreløpig ikke fått svar.

Fjong: Betalte med eierandeler

Sigrun Syverud hos utleieselskapet Fjong sier at de har hatt flere interns utplassert gjennom utdanning, som derfor ikke har fått betalt.

– I løpet av corona-årene har vi hatt interns som hjelper til med småting som en del av utdanningen sin. De gjør ikke business-kritisk arbeid, det har vi vanlige ansatte til å gjøre, sier hun og legger til:

– Det skal være en vinn-vinn. Å ha praktikanter fra skole kan være en god og spennende erfaring for den personen, men det krever mye av bedriften. De vi har som interns nå jobber veldig fritt og fleksibelt, med oppgaver som gir dem relevant utbytte. Vi får mange søknader fra personer som ønsker å være intern hos Fjong for å øke sin kompetanse.

Syverud har vært kåret til Årets kvinnelige gründer av Innovasjon Norge i 2019, og selskapet Fjong har mottatt 15 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.

– Har dere hatt ulønnede interns som ikke har vært via skoler?

– Under og etter corona-perioden har vi kun hatt interns som har vært hos oss i forbindelse med utdanningen sin. Før corona hadde vi enkelte interns ikke var gjennom utdanningen, eksempelvis folk som var «mellom jobber». Interns fikk imidlertid da opsjoner, altså eierandeler, i selskapet istedenfor cash-lønn, sier Syverud.

UTELEIE-GRÜNDER: Sigrun Syverud har grunnlagt utleietjenesten Fjong.

Betaler ut fra erfaring

Grunnlegger og kreativ direktør hos Iben, Anh-Marthe Storheil, sier til MinMote at de har de har studenter på utplassering som en del av studieløpet.

– Studenter som er hos Iben på utplassering mottar ikke lønn da de er her gjennom skole for arbeidslæring og erfaring. Her har teamet ofte praktisert en avslutningsgave for deres engasjement. Har de arbeidet utover engasjementet som student, har de blitt tilbudt lønn.

Hun påpeker at de lønner sine interns, dersom engasjementet går utover jobb eller skole.

– I de tilfeller vi tar inn interns over en lengre periode som hindrer skolearbeid eller betalt arbeid andre steder lønner vi alltid.

– Hvordan har lønnsnivået vært for internstillingene?

– Lønnsnivået for internship ligger vanligvis på det samme grunnlaget som lønnsnivået for lærlinger i lignende bransjer, da motebransjen ikke har en sats for internship. Hva lønnen settes til har vært en individuell avtale mellom den ansatte internen og arbeidsgiver ut fra erfaring, utdannelse og ansiennitet som andre arbeidsforhold.

Vinn-vinn-situasjon

Line of Oslo-sjef Line Varner sier til MinMote at hun opplever det å ha interns som en stor «vinn-vinn-situasjon».

– Vi har hatt mange interns, og de blir lønnet ut fra vanlige lønnsnivåer på deres erfaring. Vi har aldri gjort noen forskjell på det. Det er helt unaturlig for meg å ikke skulle lønne dem.

Live Varner (t.h.) mener det er unaturlig å ikke skulle lønne sine interns.

Den tidligere magasinredaktøren Celine Aagaard startet sitt eget klesmerke, Envelope1976, tilbake i 2018. Aagaard forteller at de ikke har noen interns hos seg, men at de har samarbeidet med Oslo Met.

– Elevene blir fulgt opp av universitets lærer underveis, og får være med på å følge bedriften i en periode med opplæring her i et gitt antall skoleuker. Etter endt praksisplass har vi forlenget samarbeidet med enkelte elever på timelønn.

ENVELOPE-GRUNNLEGGERE: Celine Aagaard og Pia Nordskaug (t.v.).

Varner-Gruppen er Norges største motekonsern, og står bak de velkjente kjedebutikkene BikBok, Carlings, Cubus, Dressmann, Urban, Volt og Junkyard. Varner-familien har bygget solide formuer på moteeventyret.

– Vi stiller oss positive til internships. Hos oss er praksisplass lønnet dersom studenten utfører reelle arbeidsoppgaver, sier Julie Bragli Eckhardt, head of communications i Varner, til MinMote.

– Har dere tidligere hatt ulønnede interns?

– Ingen som har utført arbeidsoppgaver.

– Hvordan defineres disse arbeidsoppgavene?

– I tilfeller hvor studenten intervjuer bedriften til oppgaver eller kun observerer interne aktiviteter/prosesser, lønnes normalt ikke denne tiden, da det ansees som en del av selve studiet eller praksisen, skriver Eckhardt i en SMS til MinMote.

– Dessverre ikke nytt for meg

Per Øyvind Jacobsen er daglig leder i Tufte Wear. Han sier til MinMote at de ikke har interns, men at de har vurdert det. De valgte heller å ansette studenter i deltidsstillinger.

– Det er stor forskjell på det å la studenter få praktisk arbeid som en del av studiene, og det å få gratis arbeidskraft. Og her bør det være et klart skille. Jeg forstår det at det får kritikk, for det er ikke grei praksis. Det er ikke noe vi holder på med, men det er dessverre ikke nytt for meg.

Sportsmerkene Kari Traa, Sweet Protection, Dæhlie og Johaug ligger under paraplyen Active Brands. HR-sjef Kathrine Håland sier at de har interns, og at de får lønn.

– Vi har typisk en til to praktikanter i året hos oss. Det er praksis hos oss å lønne våre interns og praktikanter. Lønnsnivå er basert på individuelle vurderinger for kandidatene, og i samsvar med normal lønns-praksis for denne type stillinger og engasjementer.

Karoline Nauste i Orkla, som blant annet har undertøysmerket Pierre Robert i stallen, forteller at de har internships gjennom en avtale med Handelshøyskolen BI, og at de ikke har ulønnede interns på andre måter.

MinMote har vært i kontakt med Tina Steffenakk Hermansen i merket TSH, men har ikke svart på våre spørsmål.

BRUKER INTERNS: Sportsmerket til Therese Johaug ligger under Active Brands-paraplyen sammen med Dæhli og Kari Traa. Alle deres interns får lønn.
Publisert:

Finn mer innhold om: