«Maskorama»-designeren: – Kan torturere meg og jeg vil ikke røpe noe
Årets mest hemmelighetsfulle program er tilbake, og designer Kjell Nordström har brukt tusenvis av timer på kostymene.
«Maskorama» var uten tvil en av fjorårets største TV-snakkiser. Programmet hadde elleville seertall, og stakk av med Gullruten for beste underholdningsprogram.
Lørdag kveld er det premiere på sesong to av det kuriøse underholdningsprogrammet. MinMote har tatt en prat med Kjell Nordström (59), bedre kjent som Baron von Bulldog, mannen bak den viktigste delen av programmet – nemlig kostymene.
I år kan du også gjette hvem som skjuler seg bak de ulike kostymene i VGs egen Maskorama-profet!
Vi møter Nordström i hans atelier like ved travle Karl Johans gate. I toppetasjen har han skapt en kreativ hule og systue. Til tross for at det må være den mest hektiske perioden til kostymedesigneren, med siste prøver og gjennomganger, er han avslappet, rolig og blid når vi kommer inn.
Han har advart oss på forhånd om at han må holde kortene tett til brystet.
– Vi har signert taushetserklæringer som er tjukke som bibelen, sier Nordström og holder hendene med en meters avstand.
Vi tenker at han overdriver, frem til han begynner å svare, eller ikke svare blir det vel, på spørsmålene.
MinMote kan ikke annet enn å diskret saumfare atelieret etter hint, restestoff eller en gjenglemt tegning. Men det kan vi bare glemme!
– Har deltagerne vært innom atelier for å prøve kostymene?
– Det kan jeg ikke svare på!
– Har dere satt inn noen tiltak for å holde ting hemmelig?
– Det kan jeg ikke svare på!
– Jeg er godt drillet, du kan torturere meg og jeg vil fortsatt ikke røpe noe, sier Nordström og ler rått.
– Har toppet fjoråret
– Føler du et press på å skulle toppe kostymene fra den første sesongen?
– Selvfølgelig gjør jeg det, det ville være en løgn å si noe annet. Men fokuserer jeg på at jeg må overgå meg selv, så blir det ikke bra. Jeg må bare tenke at vi leker videre, for det er jo det vi gjør med «Maskorama». Det er muligens å «jinxe» det litt, men det driter jeg i. Vi har toppet fjoråret!
– Når begynte du med kostymene til denne sesongen?
– Altså, med en gang forrige sesong var over, begynte jeg å jobbe med neste. Jeg tegnet og lagde nye skisser i idéboken som jeg har.
Det er denne boken med over 45 karakterer inspirert av Norden og Skandinavia deltagerne blar i når de skal velge seg ut en figur. Designeren forteller at deltagerne velger den figuren som gir dem følelsen av kjærlighet ved første blikk. Deretter begynner han på en mer detaljert skisse, hvor han inkorporer de berømte hintene og innspill fra deltageren.
– Hvor befinner denne boken seg?
– Den ligger på et hemmelig sted.
– Har dine hemmelige bøker også et sikkerhetstiltak?
– Det kan jeg ikke si, men du kan være trygg på at det er ingen som kommer i nærheten av dem.
Sammen er de et sammensveiset team på fem stykker som lager figurene og maskene. De gjør alt for hånd og jobber parallelt med flere karakterer
– Vi har brukt flere tusen timer på å lage disse figurene.
I år er det «Havfruen» og «Snømonsteret» som har tatt lengst tid å få ferdig, på grunn av alle detaljene. Han anslår at de har brukt tre måneder på å få hver av de ferdig.
Mange hemmeligheter
– Det er lettere å bygge et hus enn det er å bygge «Snømonsteret», sier Nordström.
– Hva slags materialer har dere brukt?
– Det er hemmelig, sier han og smiler lurt.
– Hvilket kostyme var det dyreste?
– Det kan jeg heller ikke si, men alt er dyrt!
Kostymene skal ikke bare være fine og flotte, men må også kunne brukes. De tester og prøver ut for å sikre seg at deltagerne kan puste så mye som mulig, samtidig som det skal være umulig å se hvem som er bak masken. Det er det som gjør arbeidet ekstra utfordrende.
Men lange dager til tross, er det ingenting annet Nordström heller ville jobbet med. Han beskriver jobben som å lage en lykkepille til folket.
– Hvis man ikke synes «Maskorama» er gøy, bør man gå til psykolog!
Han har måttet takke nei til all annen jobb fordi programmet er så tidkrevende.
– Nei, det går ikke. Jeg rekker så vidt å ha mann og hund. Men det er det morsomste, og muligens det vanskeligste, jeg har jobbet med i hele mitt liv.
– Jeg kommer ikke til å slutte før jeg spyr glitter, sier han bestemt.
Rørende møter
Til tross for stor suksess og høye seertall, er det som har betydd mest for designeren å lage figurer som folk har blitt så glad i. Denne høsten har de gamle kostymene vært utstilt på det nye biblioteket på Bjørvika.
Selv om Nordström har hatt fullt opp med oppladningen til sesongpremieren, har han tatt turen så mye som mulig, og vært guide og ledet glitterverksted for barna.
– Om jeg kunne inspirere en eneste unge til å tenke at dette er mulig å gjøre og jobbe med, da er det verdt det, forteller han engasjert.
Men ett møte ble ekstra spesielt. Det var ei jente med autisme som hadde reist helt fra Stavanger for å se utstillingen. Da tok Nordström jenta med på en privat guidet tur og inviterte henne med opp i atelieret.
– Det er kjempegøy at så mange har sett programmet, men det å berøre og inspirere folk til å være mer lekne, det er det viktigste for meg.
Det er ingen grunn til å tro at karakterene hans vil få mindre fans fremover. For første gang vil det være publikum under liveshowet på Hellerudsletta. Det er noe av det designeren har lengtet mest etter.
– I fjor sto vi få som var til stede og hoiet bak scenen for å skape litt stemning, men i år har vi endelig publikum i salen.
– Det første publikumsbrølet er det jeg gleder meg aller mest til, jeg får frysninger bare av å tenke på det, forteller designeren med et stort smil.
MinMote prøver en siste gang å sikre seg en fordel i gjettekonkurransen, og spør om det er noe man bør se ekstra nøye etter når man seg foran skjermen i høst.
– Følg med på alt, selv ting du tenker er helt uvesentlige, det kan være hint der du minst aner det, avslutter kostymedesignere.
Blitt inspirert til å gjette? Sjekk ut VGs «Maskorama»-profet!