Anita Krohn Traaseth lanserer eget klesmerke: – Viktig å lage noe som passer flere
Det er ikke tilfeldig at topplederen har hatt på seg mye rødt i løpet av karrieren: – Det har lånt meg litt selvtillit.
De første 15 år av karrieren til Anita Krohn Traaseth gjorde hun alt for å ikke skille seg ut. Alt handlet om at ingenting skulle ta oppmerksomheten fra resultatene hennes og det hun gjorde.
– Det var krevende nok å være minoritet som kvinne i de stillingene, for du blir uansett snakket om. Om jeg i tillegg skulle tatt på meg en rød dressjakke, hadde det i hvert fall blitt kommentert!
Men til tross for å ha styrt unna klær som skriker i store deler av arbeidslivet, har den røde drakten etter hvert blitt en ganske så viktig del av garderoben til topplederen.
– Det har lånt meg litt selvtillit. Den hjelper meg å forberede meg mentalt på at jeg skal i ilden. Det betyr fokus og at nå er det skjerpings. Å ta på seg høye hæler hvor jeg kommer litt opp i høyden, og bruke en litt sterk farge, betyr først og fremst noe for egen selvfølelse og egne forberedelser.
Fersk designer
Vi møter Krohn Traaseth i splitter nye lokaler på Grünerløkka i Oslo – selvfølgelig kledd i rødt. Og det er ikke hvilken som helst dress hun har på seg i dag. Denne har hun nemlig designet selv. For i tillegg til å kunne kalle seg næringslivsleder, direktør, styreleder og forfatter, kan Anita Krohn Traaseth nå legge til designer på listen.
Hun har lenge vært på jakt etter den perfekte dressen, men fant til slutt ut at det var noe hun måtte lage selv.
– Jeg har alltid vært veldig glad i dresser og drakter – spesielt de med farge. Ser du tilbake i fotoarkivene, så er det ikke tilfeldig at jeg har på meg rød dressjakke. Det har vært et slags skjold. Jeg kan sakene mine, men når jeg skal stå opp og mene noe om olje- og økonomisituasjonen og få masse kritikk, har det hjulpet meg å ha på meg en dressjakke med farge. Og jeg tror ikke jeg er den eneste som tyr til farger i slike situasjoner.
Men hvordan ser egentlig den ultimate røde dressen ut? Ifølge Krohn Traaseth har hennes 25 år i ulike dresser og drakter ført til følgende konklusjon: Den skal ha press i buksen som hun slipper å presse. En dress hun kan ta opp fra kofferten og bare henge opp, for det er ikke alltid man har tid til å stryke. Den har ikke knapper nederst på ermene fordi det klinker og bråker når man jobber på PC-en.
– Det er helt unødvendig, legger hun til.
Hun har derimot lagt til en tredje knapp i den dobbeltspente blazeren.
– Det er for at ting skal holde seg på plass når man lener seg frem, sier hun og ler.
Det er også lagt inn ekstra stoff i buksen.
– Vi får barn, vi går opp og ned i vekt, vi går gjennom overgangsalder: Hvorfor kan man ikke sy inn og ut en bukse og ta vare på den i stedet for å kjøpe en ny?
Ideen til merkevaren, som har fått navnet «Krohn», startet faktisk for tre år siden.
Tilbakemeldinger hun fikk i arbeidslivet, spesielt fra unge mennesker, gikk på dette med å tørre å ta plass. «Hva kan jeg gjøre mer enn å dele ting i bøker og podkaster?», var spørsmålet Krohn Traaseth stilte seg. Svaret ble T-skjorter.
– Jeg var ikke forberedt på etterspørselen, sier hun lattermildt.
Hun fant ut at dersom hun skal gjøre dette, må det profesjonaliseres.
– Jeg startet med å bygge opp egenkapital, og mot slutten av 2022 startet jeg Krohn, som er blitt dette, sier den ferske designeren og titter rundt i lokalet på Grünerløkka.
Karriere og klær
– Er det lettere å kle seg i dag enn da du startet karrieren din?
– Det er mye lettere å være 50+. Hun som fikk meg til å forstå dette litt, var Dagny Thurmann-Moe. Da jeg ble toppleder for HP i 2012, introduserte hun meg for farger. «Det finnes noe der ute i verden som heter power dressing, vet du», sa hun til meg. Og det er ikke uten grunn at kvinner i ledende stillinger tyr til de fargene, sier hun og fortsetter:
– Men jeg måtte bli over 40 før jeg turte gå med rød dressjakke. Siden har jeg ikke sett meg tilbake. Det må jeg takke Dagny for.
Krohn Traaseth sier til MinMote at hun har fått masse kommentarer underveis i karrieren, og selv om mange av fordommene fremdeles er der, opplever hun at den yngre generasjonen er tryggere på seg selv.
– De forlanger å bli tatt på alvor uavhengig av hvordan de ser ut, hvor de kommer fra, eller hva slags smak de har i klær. Jeg tror arbeidslivet trenger det. En mindre uniformert gjeng. Vi må bli dømt først og fremst på hvem vi er og hva vi kan.
Hun er ikke fremmed for å uttrykke sin mening rundt akkurat dette. For et par år siden, da Dr. Jill Biden ble USAs nye førstedame, skrev MinMote en sak om stilen hennes. Anita Krohn Traaseth tok til sosiale medier for å dele sine tanker om at saken handlet om antrekkene hennes og ikke nødvendigvis karriere og meritter.
– Er det ikke greit å skrive om kvinners stil?
– Absolutt! Det er det. Det jeg ønsket da, og som er hovedbudskapet for mitt eget merke, er at det først og fremst handler om kompetanse – så klær. Vi må fortelle mer om hvem dama er enn at hun er kona til noen. Hun står på egne ben og er kanondyktig. Jeg vet selv hvordan det er å være kvinne i ledende stillinger som bare blir omtalt på grunn av klær.
– Går det an å være en karrierekvinne som også bryr seg om hva man har på seg?
– Jeg tror det begynner å bli lettere nå, men det var ikke det. Ellen Arnstad (tidligere sjefredaktør i Se og Hør, journ.anm.) har gått opp den veien der. Hun insisterte på de høye hælene, og var alene om det i lang tid.
Hun husker også godt Otto Jespersens karakter «Tårnfrid», som latterliggjorde kvinnelige toppledere.
– Den figuren forberedte meg på at hvis du skal inn i næringslivet og du bryr deg om hvordan du ser ut – og du er blond i tillegg – så kommer du til å bli latterliggjort. Og det har jo stemt, sier hun og ler.
– Det er nok derfor jeg også er opptatt av at vi skal finne en bedre balanse. Jeg synes absolutt at man skal omtale klær og stil. Jeg synes det er viktig – men aldri alene. Kvinner blir fremdeles dømt først og fremst for hvordan de ser ut og ikke hva de har i huet.
«Slow fashion»
Topplederen beveger seg nå inn i en bransje hvor forbrukeren er langt mer bevisst. Mange merker jobber for å være så bærekraftige de kan i alle ledd, men er det egentlig bærekraftig å lage klær?
– Det verden ikke trenger, er mer klær. Det er vi helt enige i. Men det jeg tror, og det jeg ser, er at man ønsker merkevarer som vil noe mer. Mitt merke er sakte mote, hvor jeg kun har fokus på klassiske plagg med en tvist. Det er helt uavhengig av sesong og produseres kun basert på etterspørsel.
Til den store lanseringen har Krohn Traaseth testet ut dressen på kvinner og menn i alderen 15 til 95 år.
– Jeg har tatt utgangspunkt i en kvinnekropp, men dressjakken er dobbeltspent – noe som egentlig er designet for menn – så jeg tror jeg har funnet en eller annen hybrid som gjør at den passer ganske mange. Jeg ble oppriktig glad da jeg så at 95-åringen og 23-åringen kunne bruke samme dress. Jeg tror det er viktig å lage noe som passer til flere.
– Hva har vært mest utfordrende?
– Jeg har jobbet med innovasjon, teknologi og gründere i så mange år, men jeg har aldri vært gründer selv, sier hun og ler.
– Men det har nok vært en fordel å ha litt erfaring. Jeg har også brukt tre år på å spare egenkapital og på denne måten står jeg mye friere i hvordan jeg vil utforme dette selskapet. Prøve å gjøre det jeg har hjulpet andre med å gjøre i alle år, da.
– Hvordan er det å være på den andre siden?
– Jeg elsker det! Det er altså så gøy.