Disse er nominert til årets Gullbarbie

VERSTINGPRIS: Dagbladet, Facetune og blogg.no kan vinne årets Gullbarbie. Her holder leder i Press Redd Barna opp prisen. Foto: Press.
VERSTINGPRIS: Dagbladet, Facetune og blogg.no kan vinne årets Gullbarbie. Her holder leder i Press Redd Barna opp prisen. Foto: Press.

Avis, bloggplattform og retusjeringsapp er nominert til verstingprisen.

Hvert år kårer Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press den reklame- eller medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst. I år er det bloggplattformen blogg.no, retusjeringsappen Facetune og avisen Dagbladet som er nominert.
Dagbladet er nominert fordi Press mener avisen har et samfunnsoppdrag som de ikke tar på alvor.

– Gjennom artikler, overskrifter og bilder fulle av unødvendig seksualisering og overdrevent fokus på sex, kropp og slanking, bidrar Dagbladet til usikkerhet og dårlig kroppsbilde blant ungdom. Dagbladet har hatt saker om intimkirurgi, med titler som «det beste jeg har gjort» og «det er verdt pengene», skriver Press i sin begrunnelse for nominasjonen.

Alexandra Beverfjord, ansvarlig redaktør i Dagbladet, er ikke enig og påpeker at disse temaene er en liten del av artikkelproduksjonen.

– Press kritiserer Dagbladet for å skrive om vekt. Vi vurderer dette på en helt annen måte. Helse og kosthold er viktig for folk. Ifølge Folkehelseinstituttet er det i Norge langt flere voksne med overvekt eller fedme enn normalvektige. Det har blitt et alvorlig helseproblem, og i likhet med mange andre medier skriver Dagbladet om slankemetoder som har forskningsmessig dokumentert effekt, skriver hun i SMS til MinMote og fortsetter:

– Press reagerer videre på journalistikk om sex og samliv. Dagbladet har lange tradisjoner for å skrive om sex og samliv og var blant de første avisene i Norge som begynte med kondomannonser og sex- og samlivsspalter for flere tiår siden – noe som utløste mange kraftige reaksjoner den gang.

ANSVARLIG REDAKTØR: Alexandra Beverfjord er ikke enig i kritikken fra ungdomsorganisasjonen Press. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
ANSVARLIG REDAKTØR: Alexandra Beverfjord er ikke enig i kritikken fra ungdomsorganisasjonen Press. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Beverfjord peker også på at når det kommer til intimkirurgi har de skrevet om folk som både har positive og negative erfaringer med operasjonen.

– Du sier til NRK at dere ikke har barn som målgruppe, men prisen blir delt ut av en gruppe ungdommer. Er ikke unge brukere viktig for Dagbladet?

– Dagbladets front er et nyhetsmedium og rapporterer om det som skjer i samfunnet. Nyhetsjournalistikk handler også om å rapportere om alvorlige tema som krig, overgrep og grov kriminalitet – og forsiden til Dagbladet har derfor ikke barn som vår målgruppe der. Men vi er en av Norges største medier – og har selvsagt også mange unge lesere og seere.

Vinje i Press mener at det blir for enkelt at Beverfjord sier at barn ikke er en del av avisens målgruppe.

– Jeg tenker at de kanskje kan si det, men at det ikke er sant. Nettavisen deres har mange unge lesere. De kan heller ikke argumentere seg ut fra at de har avisforsider. Jeg tenker det er et dårlig argument, sier hun.
Dette er andre gang Dagbladet er nominert, og i 2016 vant de prisen.
– Det tenker jeg er veldig synd. Nå prøver vi på nytt, og siden forrige gang har Gullbarbien vokst seg større. Jeg håper de vil ta det på alvor denne gangen.

GULLBARBIE: Denne statuetten deles ut til den medie- eller reklameaktøren som får ungdom til å føle seg verst. Foto: Press
GULLBARBIE: Denne statuetten deles ut til den medie- eller reklameaktøren som får ungdom til å føle seg verst. Foto: Press

Det kom inn over 9500 nominasjoner til årets Gullbarbie. Av nominasjonene har landsstyret i organisasjonen valgt ut tre som går videre til avstemming, før vinneren skal stemmes frem av ungdom mellom 13 og 25 år.

– Vi fikk 9500 nominasjoner, og Sophie Elise AS var en av dem som fikk mange nominasjoner. Vi jobber med strukturelle endringer, og vil få frem at kroppspress er et strukturelt problem. Vi skal ikke gi Gullbarbie til en rekke bloggere, men til strukturen bak. Derfor er blogg.no som er hennes plattform nominert, sier Vinje.

I nominasjonen av bloggplattformen heter det at «barn og unge blir gjennom blogger utsatt for markedsføring av produkter som fillers og kosmetiske inngrep gjennom sponsede innlegg, reklame og kommersielle samarbeid som ofte er dårlig merket. Blogg- og influencermarkedet har vokst seg enormt de siste årene, og bloggere er rollemodeller med stor påvirkningskraft».

Martine Lunder Brenne, direktør for Ung i Egmont, som eier blogg.no, svarer til NRK at de tar nominasjonen på høyeste alvor og vil se på egne retningslinjer fremover. Brenne peker på at innholdet på blogg.no ikke lages av Egmont, men av brukerne, men samtidig er hun klar over ansvaret som følger med å eie en plattform.

Hvordan var din opplevelse i dag?