Rapport slår hardt ned på arbeidsvilkår for H&Ms tekstilarbeidere

FÅR KRITIKK: Kleskjeden Hennes & Mauritz bruker ikke fabrikker som leverer levedyktig lønn. Foto: Reuters.

En flunkende ny rapport viser at flere tekstilfabrikker som produserer klær til den populære kjeden H&M betaler langt under levedyktig lønn. – H&M har ingenting å være stolte av, sier Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender. 

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Organisasjonen Clean Clothes Campaign har gjennomført en undersøkelse hvor de har sett på vilkårene for tekstilarbeiderne. De har jobbet for tekstilarbeideres rettigheter siden 1989. Denne gangen har de intervjuet 62 tekstilarbeidere i Bulgaria, Tyrkia, Kambodsja og India, og gjort funn som tilsier at vilkårene ikke er slik kleskjeden har lovet.

I 2013 lanserte H&M nemlig en strategi med målet om å gi arbeiderne sine på alle nivåer en levedyktig lønn.

NYHETER

SVT: Syersker som lager H&M-klær tjener ti kroner timen

I rapporten til Clean Clothes Campaign kommer det imidlertid frem at ingen av arbeiderne som ble intervjuet tjener i nærheten av en lønn som det går an å leve av. I Bulgaria tjener arbeiderne 9 prosent av det som anses å være en levelønn. De tjener i underkant av 83 kroner om dagen, hvor de jobber syv dager i uken inkludert overtid. Ingen av arbeiderne i Bulgaria tjente den lovpålagte minstelønnen som er på 3600 kroner i måneden.

I Tyrkia tjente tekstilarbeiderne 29 prosent av levelønn, i Kambodsja tjente de 46 prosent av levelønn mens i India tjente arbeiderne 35 prosent av beregnet levelønnsnivå, ifølge rapporten.

Definisjonen fra Clean Clothes Campaign for «living wage» er en lønn som skal kunne tjenes inn på en standard arbeidsuke, og kunne dekke kostnader for mat, husly, utdannelse, helsetjenester og litt sparing.

H&M-gruppen har over 4800 butikker verden over, og er godt representert i både småbyer og verdens mest kjente handlegater. Den svenske kleskjeden er kjent for å ha et stort utvalg av plagg, og ofte har de det som er siste skrik – alt til en rimelig penge. Dette er langt fra første gang H&M får kritikk for vilkårene tekstilarbeiderne må jobbe under.

DÅRLIG LØNN: Nok en rapport slår nå ned på vilkårene for arbeiderne som syr klær for kleskjeden Hennes & Mauritz. Illustrasjonsfoto: AP.

Kristin Fjeld, kommunikasjonsansvarlig i H&M Norge, forteller at selv om det fortsatt er en vei å gå, så har de kommet et godt stykke på veien.

– Vi når i dag mer enn 600 fabrikker og flere en 930.000 arbeidere med vår levelønnsstrategi lansert i 2013. Det betyr at vi har nådd vår første milepæl og løfte. Arbeidet vårt handler om å skape et grunnlag for levelønninger. Dette har aldri blitt gjort før i industrien – vi tester derfor nye løsninger og lærer mye underveis. Arbeidet vårt er langsiktig og dette er bare første milepæl på denne reisen; arbeidet vårt fortsetter selvsagt også etter 2018, sier hun.

NYHETER

BRENNER FLERE TONN USOLGTE KLÆR

I rapporten forteller også tekstilarbeidere at de jobber under dårlige forhold, og at alle har opplevd selv eller at noen på deres fabrikk har besvimt. De forteller at de aldri får hvile i og med at de er avhengig av å jobbe syv dager i uken for å få høy nok lønn. Ifølge rapporten så er arbeiderne i Istanbul redde for å klage på arbeidsforholdene, fordi de risikerer å miste jobben. På den aktuelle fabrikken i Tyrkia mistet ni kvinner livet i 2009 i en arbeidsulykke.

Fjeld fra H&M forteller at utfordringene knyttet til arbeidsforhold og lønn gjelder hele tekstilindustrien.

– For å kunne skape en positiv og varig endring i hele industrien samarbeider vi med andre merkevarer, fagforeninger, organisasjoner og med leverandører. Dette gjør vi for eksempel gjennom industriinitiativet ACT, hvor vi jobber for å skape endringer gjennom fagforeningsfrihet og kollektive forhandlinger. Dette er grunnleggende for en rettferdig levelønn.

NYHETER

ANKLAGET FOR RASISME – MODELLENS MOR BER KRITIKERNE ROE SEG NED

Hun forteller også jobber direkte med fabrikkene for å støtte en god dialog mellom arbeidstager og arbeidsgiver, og å styrke arbeidernes stemme.

– Like viktig er forpliktelsene fra nasjonale myndigheter i landene, da de lokale regjeringene setter minimumslønn, bestemmer arbeidslover og reviderer lønninger. Med vår størrelse og samarbeid med andre merkevarer, kan vi føre en dialog med myndighetene.

PROTESTERTE: Tekstilarbeidere i Bangladesh har jobbet demonstrert for sin rett til minimumslønn. Ifølge rapporten er det uvanlig at tekstilarbeiderne tør å protestere i frykt for å miste jobben. Foto: AFP.

Fjeld peker på at de ikke kan løse problemstillingen alene.

– Vi deler leverandører med mange andre merkevarer og arbeiderne får samme lønn uansett hvem de syr for. Vi må håndtere utfordringene sammen med en rekke aktører og samarbeide på et industrinivå. På denne måten kan vi bidra til en endring som påvirker hele bransjen positivt, ikke kun hos våre leverandører.

Leder for Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, som representerer Clean Clothes Campaign i Norge, blir provosert av å se funnene i rapporten og av å se måten kleskjeden forsvarer seg på.

– Hennes & Mauritz har ingenting å være stolte av. De er lysår unna å gi arbeiderne levelønn. Jeg syns både tallene som kommer frem og beskrivelsene arbeiderne gir av sin hverdag er hårreisende.

Les også: H&M lanserer grønn kolleksjon – produsert på samme fabrikker

Nå håper hun at kleskjeden vil gå fra ord til handling, og at de vil publisere tall som viser at de faktisk jobber for å bedre tekstilarbeidernes vilkår.

– Det vi har sett at fungerer tidligere, er når forbrukere engasjerer seg og gir tydelig beskjed om at dette ikke er greit. For det kan ikke være sånn at de som syr klærne våre ikke får en lønn de kan leve av, og at arbeiderne må frykte å bli banket opp eller kan miste jobben hvis de organiserer seg. En ansvarlig kleskjede kan ikkestå inne for dette, avslutter hun.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.