Nå har parisiske kvinner lov til å gå med bukser

Kvinnene i den franske motehovedstaden Paris er kjent for å være noen av verdens best kledde, men først nå har de faktisk lov til å gå med bukser.

Franske kvinner forbindes gjerne med tilbakelent og feminin klesstil, men de færreste vet at det inntil nå har eksistert et lovforbud mot bukser på kvinner i Paris. En lov fra 1799 krever at kvinner søker om på tillatelse fra politiet før de kler seg i bukser i offentligheten, skriver avisen The Globe and Mail.

Loven har riktig nok blitt revidert to ganger siden den ble vedtatt - og det ble lov med bukser hvis en kvinne skulle sykle eller ri. Ifølge samme avis kom loven i sin tid på plass for å begrense kvinnenes mulighet til å skaffe seg en viss type jobber og for å forhindre at de utfordret mennenes samfunnsposisjoner.

Det ble til slutt den franske kvinnerettighetsministeren Najat Vallaud-Belkacem (35) som fikk loven opphevet.

- Denne ordningen er rett og slett uforenlig med likestillingen mellom kvinner og menn, som dessuten er nedfelt i vår grunnlov, skriver hun i en pressemelding.

Loven ble forsøkt fjernet også i 2010 av et annet fransk parti, men de møtte store protester fra politiets hovedkvarter i Paris. Der mente nemlig flere at loven var «juridisk arkeologi», og at den derfor måtte fredes.

Selv om den bisarre loven ikke har blitt praktisert på lang tid, er det et typisk eksempel på den svært saktegående likestillingen i Frankrike. Mens norske kvinner fikk stemmerett i 1913, måtte franske kvinner vente helt til 1944. Frankrike kom dessuten svært dårlig ut av en undersøkelse av World Economic Forum fra 2012. Usedvanlig lav score på likestilling både i politikken, arbeidslivet og inntekt gjorde at Frankrike ble kåret til vest-Europas dårligste land på likestilling, skriver Washington Post.

Loven har imidlertid ikke hindret store, Paris-baserte motehus som Isabel Marant, Chloé og Céline fra å ha bukser i sine kolleksjoner. Og nå kan altså kvinner kjøpe dem uten noen risiko for å bli arrestert!

Hvordan var din opplevelse i dag?