H&M Norge: - Vi kan ikke bestemme eller betale lønningene

H&M Norge føler seg

Martine Lunder Brenne
Publisert:

H&M Norge føler segmisforstått i den svenske dokumentaren som avslører luselønn og kritikkverdigearbeidsforhold hos en av H&Msleverandører. Klesgiganten unnskylder det med at de ikke eier fabrikkene.

Det svenske dokumentarprogrammet «Kalla Fakta» på TV4 avslørte nylig at gigantkjeden Hennes & Mauritz benytter seg av leverandører i Kambodsja som betaler fabrikkarbeiderne to-tre kroner i timen, eller 450 kroner i måneden dersom arbeideren jobber 70 timer i uken. Det er nesten dobbelt så mye som en gjennomsnittlig arbeidsuke i Norge.

Bakgrunn:Motebloggere vil boikotte H&M etter nye avsløringer

I en e-post til minMote skriver H&M Norge at de opplever programmet til «Kalla Fakta» som ubalansert.

«H&M eier ingen fabrikker og kan derfor ikke bestemme eller betale lønninger. Flere varemerker og selskap jobber med de samme fabrikkene og det er de lokale myndighetene som vedtar minstelønnen. Likevel, vi er bevisste på at minstelønnen er for lav i enkelte land og det er hva man gjør i praksis som utgjør en forskjell. Vi jobber hele tiden med å planlegge og gjennomføre tiltak som adresserer dette (...)», skriver H&M Norge.

Kommunikasjonssjef i H&M Norge Vibeke Holann vil ikke svare på spørsmål fra minMote på telefon, men svarer følgende på e-post.

- «H&M eier ingen fabrikker og kan derfor ikke bestemme eller betale lønninger», sier dere. Men dere bruker disse fabrikkene som leverandører. Blir ikke dette da ansvarsfraskrivelse?

- Vi krever og kontrollerer at ansatte hos våre leverandører har den lønnen og overtidsbetalingen de har krav på i henhold til loven. Vi overvåker også at eventuelle kollektive lønnsavtaler blir respektert av leverandøren. De samme fabrikkene som H&M kjøper fra, produserer også klær for mange andre klesmerker. De ansatte på en fabrikk har samme lønn uansett hvilket klesmerke de produserer for og uansett hva sluttprisen er i butikk, skriver Holann og fortsetter:

- I tillegg til at vi krever at våre leverandører betaler den kompensasjonen de ansatte har krav på, jobber vi langsiktig med å forbedre arbeidsforholdene i vår leverandørkjede.

Se video:

Forstår reaksjonene

- Hvis H&M er så opptatt av skikkelige arbeidsforhold - hvorfor eier dere ikke egne fabrikker?

- Vår styrke er mote og å drive butikker. Samarbeidet med våre leverandører er strategisk og langsiktig. H&Ms ambisjon er å vokse sammen og jobbe tett med leverandørene. Vi fokuserer på at leverandørene selv skal ta ansvar for spørsmål rundt bærekraftighet og vi jobber også med å engasjere arbeidstakere i denne prosessen, skriver Holann og legger til at H&M og IF Metall jobber med et prosjekt for å styrke dialogen mellom arbeidsgivere og arbeidstakere.

H&Ms varer kjøpes inn fra cirka 700 leverandører fra først og fremst Asia og Europa, og selskapet har 16 produksjonskontorer rundt omkring i verden.

- Du sier at H&M legger trykk på politisk nivå for at man skal kunne leve av minimumslønnene - hvordan konkret gjør dere dette?

- Vi har blant annet skrevet brev to ganger sammen med andre varemerker for å utøve press på regjeringen i Bangladesh for å få høyere minimumslønner og i 2010 forbedret det seg betraktelig. I tillegg har vår administrerende direktør Karl Johan Persson vært i Bangladesh og møtt statsministeren for å legge ytterligere trykk på å få økt minimumslønnene. Tidligere i år skrev vi sammen med andre varemerker et brev til Kambodsjas regjering med krav om å få et møte for å diskutere industrielle forhold.

Da dokumentaren ble publisert reagerte to av Norges mest profilerte motebloggere, Ulrikke Lund og Elise Gabrielsen, med å oppfordre til boikott av H&M.

- Hva tenker dere i H&M Norge om at to av landets mest profilerte bloggere oppfordrer til boikott av H&M?

- Vi forstår om tv-tittere er opprørte etter programmet og at man reagerer via sosiale medier. Vi kjenner oss ikke igjen i bildet som gis i programmet og vi synes heller ikke at det gir et rettferdig bilde av det arbeidet vi gjør. Vi vil at alle skal ha en lønn som det går an å leve av og vi jobber for anstendige arbeidsvilkår hos våre leverandører. Vi deler våre leverandører med andre selskaper og vet at vi er ett av de selskaper som gjør mest i bransjen, skriver Holann.

- Gjelder mange varmerker

I en kommentar på H&Ms nettsider skriver klesgiganten at de føler seg feilaktig fremstilt i dokumentaren.

«Kalla Faktas program er bygget opp på at H&Ms konkurrenter er bedre enn H&M når det gjelder spørsmålet om levelønn, og det fremstilles som om H&M ikke støtter levelønn i våre retningslinjer. Det er ikke korrekt. Vi mener at man skal kunne leve på lønnen sin og våre retningslinjer sier at grunnkravet er juridisk minstelønn er grunnkravet, og at ambisjonen er at man skal kunne leve på denne lønnen. Det er hva man gjør i praksis som utgjør en forskjell. Her er H&M langt fremme», begynner kommentaren.

«Kalla Fakta» har også selv svar på kommentaren fra H&M på sine nettsider.

«Dette handler om deres retningslinjer, hvor dere ikke krever noe annet enn lovfestet minstelønn, sedvanlig bransjelønn eller lønn som fastsetter gjennom kollektivavtaler. Minimumslønnen og til og med høyere lønn fra kollektivavtaler er i mange land som Kambodsja og Bangladesh helt utilstrekkelig å kunne leve på».

Publisert: