Denne modellen ble gjort fyldigere: - Dette er direkte ulekkert

Jennifer Bråthen
Publisert:

AV JENNIFER BRÅTHEN OG ASTRID-HELEN HOLM

Det franske motemagasinet Numéro retusjerer slank modells ribbein for å unngå kritikk. Fotografen bak bildene raser. Synes du bildene er støtende? Avgi din stemme nederst i saken.

Det er i det franske motemagasinet Numéro den amerikanske modellen Karlie Kloss (20) har kastet klærne. Nå vekker bildene oppsikt, for det endelig resultatet magasinet vil ta i bruk viker fra de opprinnelige bildene fotografen Greg Kadel la ut på sine hjemmesider i går.

Motemagasinet har tatt seg frihet til å justere modellens slanke kropp. Dette har ført til at Kloss' synlige ribbein er retusjert vekk. I følge det The Cut ble bildene retusjert for å unngå kritikk. Dette har fått fotografen til å se rødt:

– Det var Gregs ønske å vise fram Karlie som hun er: naturlig, slank, atletisk og vakker. Det er grunnen til at han offentliggjorde bildene – det var meningen at publikum skulle få se dem. Han er sjokkert og forferdet over at Numéro, fordi de selv tok på seg ansvaret for å retusjere de opprinnelige bildene. Greg står for det originale arbeidet, og kan ikke få sagt tydelig nok at han ikke bare var uvitende over magasinets retusjering, men også finner bildebehandlingen av Karlie uakseptabel og unødvendig, skriver fotografens studio i en pressemelding til det amerikanske nettstedet.

LES OGSÅ: Adidas trekker sko etter rasismeanklager

Eivor Øvrebø, modellmamma i Team Models, er sterk i sin kritikk av bildene av Kloss.

– Dette var jo direkte ulekkert. Hun bør absolutt ikke brukes til denne typen jobber. Jenta er fotogen og garantert proff i jobben, men bør ikke brukes i denne typen bilder. Hun må ha klær på, stakkars, sier Øvrebø.

Øvrebø sier videre at det ikke er enkelt å forstå hvorfor magasinene fra tid til annen bruker bilder som i utgangspunktet ikke burde være på trykk – eller hvorfor fotografene tar slike bilder. Hun stiller spørsmål om det kan være for å skape omtale eller en type reklame for magasinet.

Øvrebø synes også Karlie Kloss beveger seg mot grensen til hvor tynn det er akseptabelt å være når hun jobber som modell.

– Frøken Kloss er nok i tynnest laget til å jobbe, synes jeg. Men modeller må også være slanke om de skal passe inn i de klesstørrelsene de får å jobbe med. Hvis designerne kunne gå opp en størrelse, ville moteverdenen komme i et mye bedre lys , sier Øvrebø.

Redaktørens ansvar

Den norske fotografen Pål Laukli er overrasket over at et magasin som Numéro setter seg selv i denne situasjonen.

– Dette er noe som forekommer i reklamebransjen, men sjelden i magasinbransjen. Når jeg leverer et produkt til et magasin, er produktet ferdig og skal ikke forandres, sier Laukli.

Den norske fotografen mener redaktøren i Numéro burde kommet på banen tidligere og sørget for at fotografen tok i bruk en fyldigere modell, slik at retusjuseringen i etterkant ikke hadde funnet sted.

– Når jeg finner modeller til oppdragene jeg gjør er jeg ikke så opptatt av om modellene er for tynne eller for tjukke. Det er ikke noe galt å være tynn eller tjukk, men det er viktig å være sunn, avslutter Laukli.

Ikke et overgrep

Redaktør i Elle, Signy Fardal, synes ikke det er et overgrep mot fotografen at redaksjonen i Numéro Uno valgte å retusjere bildene før de ble trykket.

– Det er på samme måte som en redaktør kan redigere en journalist sin tekst. Men jeg synes det er rart om ikke foto og redaksjonen ikke har snakket sammen om dette, sier Fardal til minMote.

Fardal sier at Elle til vanlig forsøker å unngå å bruke modeller som er så tynne at ribbeina deres synes.

– Men det kommer helt an på hva slags type jobb det er, om det er en undertøy- eller badedraktserie, eller påkledd og lag-på-lag. Det kommer først og fremst an på hvilken trend vi vil vise, og blir en avveining på hva som er tynt og hva som sykt tynt.

Dukket opp på «thinspiration»-nettsider

Det er ikke første gang bilder av Karlie Kloss har fått oppmerksomhet fordi den amerikanske modellen er blitt påstått å være for tynn.

I desemberutgaven av Vogue Italia i fjor kastet 20-åringen klærne i en 18-siders fotoserie. Senere ble et av bildene trukket tilbake fra Vogues nettsider.

Grunnen til at bildet ble fjernet, var at det ble funnet på såkalte «thinspiration»-nettsider. Kloss ble på nettsidene og bloggene frontet som inspirasjon for andre som ønsket å være tynne, skriver Fashionista.

Publisert: