«Ex-shopaholic» med bok om shoppestopp
Fenomenet «shoppestopp» har blitt heftig debattert det siste året, og flere kjendiser har kastet seg på trenden. Nå kommer boken
«Shoppingfri - et år med kjøpestopp» hvor forfatter Irina Lee (37) har samlet sine erfaringer med shoppestopp.
– Jeg har blitt et bedre menneske, men dette er bare begynnelsen. Utgangspunktet var på en måte litt egoistisk og selvopptatt, nå vil jeg at vi skal utvide perspektivet og endre måten vi lever på. Jeg har innsett at ditt og mitt forbruk faktisk har globale konsekvenser, både moralsk og miljømessig.
– Hva er galt med denne setningen: Slutt å kjøpe, kjøp boken.
– He he, det er jo et paradoks, og dette forklarer jeg grundig i forordet til «Shoppingfri». Kort fortalt er det fult mulig å finne en middelvei, man er ikke nødt til å være helt ekstrem hverken den ene eller den andre veien.
– Men vi skal fremdeles kjøpe en bok som handler om at du har sluttet å kjøpe?
– Boken handler jo om mer enn akkurat dét, men ja. Eller enda bedre, lån den på biblioteket! Eller ønsk deg boken til jul. Som forlaget sier «la dette bli det siste du kjøper».
Irina er inne i sitt andre år med selvpålagt forbud mot å kjøpe nye ting. Prosjektet startet da hun sammen med noen venner bestemte seg for å innføre kjøpestopp på nyåret i 2012.
– Det første jeg tenkte var «dette går bare ikke». Hva skulle skje med barna? Allerede etter noen få dager fikk jeg et voldsomt stemningsløft. Den første tiden var som en åpenbaring. Jeg var euforisk. En utrolig befriende følelse å gå forbi en butikk og tenke at det der, det angår ikke meg lenger. Jeg var helt nyfrelst, forteller Irina til minMote.
Sammen med venninnegjengen hadde Irina shoppestopp-reglene klare: Ingen nye klær eller unyttige innkjøp. Punktum. For å kjøpe inn noe måtte venninnene levere søknad om dispensasjon. Det ble ofte avslag.
– Jeg fikk dispensasjon til å kjøpe sykkelhjelm en gang. Det var alt.
Den store sprekken
Som med de fleste nyttårsforsetter tok det ikke lang tid før motivasjonen for kjøpestopp begynte å dale.
– Min første «sprekk» var nytt ulltøy til barna. Det var så billig!
Neste «sprekk» ble enda større.
– Jeg ble med en venninne som er «glad i å handle» på tur til New York. Da sprakk jeg godt.
– Hvordan definerer du«shopping»?
– Impulskjøp er et typisk eksempel. Det er jo sjelden du handler ting du virkelig trenger på impuls. Andre eksempler er lokketilbud av typen «3 for 2», alle typer «bargains» og billigmote generelt. All billig dritt sorterer inn under «shopping».
– Hva var det verste du opplevde i perioden som«ikkekjøpende person»?
– De store sesongskiftene var ille. Vanene med å gå å handle noe nytt til årstiden er så innarbeidet i måten vi tenker på. Det ble en prøvelse å møte sommeren uten en ny kjole.
Etter litt prøving og feiling har Irina blitt mer enn komfortabel med den nye livsstilen.
– Min store visjon er jo at alle skal gjøre dette. Jeg vil at alle skal handle fornuftig, reparere det som går i stykker, skaffe ting med kvalitet og selvfølgelig at produkter skal bli produsert på en OK måte. Ingen vil jo gi opp «det gode liv», men man trenger ikke kjøpe ny mobil hvert år eller nytt antrekk til hver fest for det.
– Skal du lansere deg selv som en slags Gandhi for klesindustrien? Knuse kjøpesamfunnet med passiv motstand? Er det noen som har prøvd å snakke deg til vett?
– Arbeidsgiverorganisasjonen Virke kaller prosjektet mitt direkte uetisk og mener at hundretusener av mennesker vil miste jobben om alle skulle gjøre som meg. Det tror jeg ikke noe på. Hvis flere hadde kuttet ut shopping, hadde de kanskje valgt å jobbe mindre. Det ville frigjort arbeidsplasser. Jeg er heller ikke motstander av å bruke penger, men ønsker å dreie forbruket mot opplevelser og servicetjenester.
Jeg merker at jeg har blitt litt radikalisert, og nå før valget er jo mange av problemstillingene relatert til både miljø, økonomi og uetisk produksjon veldig aktuelt.
– Hva skal du selv stemme?
– Er det teit å si det? Jeg har troen på Miljøpartiet De Grønne.
Mest damer
Irina Lee er også initiativtager til facebook-gruppen «Stop shop 2013». Der poster medlemmene innlegg av typen «Har vært i Hellas i en uke. Har dårlig samvittighet.»
– Hvordan er demografien i gruppen?
– He he, det er nok mest damer. Tror du kan telle mennene som er der inne på én hånd.
– Er kvinner verstinger på forbruk?
– Her er kvinner og menn veldig forskjellige. Hvis du sier SL 500 til en mann vet han umiddelbart hva det betyr. Det er slike ting menn vil kjøpe. Men kvinner kjøper jo kanskje mer klær og dill.
– minMote kjenner til flere personer som har hatt som har shoppestopp. De har ikke vært spesielt hyggelige å være sammen med etter en tur gjennom byen. Har shoppestoppet hatt noen innvirkning på privatlivet ditt?
– Jeg er tross alt single, så hjemme hos meg har det gått greit. Kanskje det er en fordel å være alene under shoppestopp?
Få Jenny Skavlans shoppestopp-tips her!
– Hva med barna dine? Er de fornøyd med shoppestoppet?
– De har blitt veldig bevisste på hvor og hvordan tingene våre kommer i hus. Før kunne min seks år gamle datter for eksempel si «skal vi dra i butikken og hente mer». Nå vet hun at det er ikke bare er å gå og hente noe.
– Ingen spydige kommentarer?
– Nja, noen foreldre har kanskje tullet litt med et hull i en sokk, «det er vel ikke så greit for dere med shoppestopp». Slike ting.
I sitt andre år med shoppestopp har Irina skaffet seg flere nye leveregler. Ting skal repareres, ikke kastes. Nye klær skal helst arves. minMote donerer en trepakning bomullsokker fra H&M. Irina blir glad.
– Jeg kommer ikke til å holde på med dette for alltid. Foreløpig blir det ut året uten nye ting. Da har jeg holdt på i to år.
– Klærne du har på deg nå, er det også gamle ting?
– Disse loaferne i lær kjøpte jeg i Italia i 2009, tror jeg. Kjolen er en fem år gammel sak fra H&M.
– Og under kjolen?
– Eh, der har jeg en bh fra Freya, 2011-utgave. Den har veldig god kvalitet og holder godt.
– Si at det er lov å kjøpe nye underbukser selv om man har shoppestopp...
– Nei. Underbuksene mine begynner å bli et par år gamle nå. Bomullstruser er ikke så bra i lengden.
– Hvis man ønsker å leve slik du gjør, finnes det en religion eller sekt man kan bli med i?
– Det må i så fall være buddhismen. Uttrykket «I own only seven things» er passende.
Shoppingfri-Irinas tips til å komme i gang:
♥ Sørg for å få med deg to venner. Alt blir enklere hvis man er et team.
♥ Bli enige om reglene! Helst før dere setter i gang.
♥ Lag ønskelister! Det er et genialt verktøy for motivasjon.