Kjendisdesigner raser mot norske moteprofilers pelsbruk

PELSMOTSTANDER: Fam Irvoll reagerer på at flere innflytelsesrike moteprofiler bruker pels. Foto: Skjermdump Instagram/Line Møller-Hansen/VG

Flere profiler i Mote-Norge har lagt sin elsk på de fargerike pelsene fra det danske merket Saks Potts. Pelstrenden får designeren Fam Irvoll til å rase.

Line Blokhus
Publisert:

– Hva skjer a motefolk??? Har dere sluttet å tenke? Er dere så selvopptatte? Det skriver Irvoll på sin åpne Facebook-profil tirsdag denne uken.

I innlegget refererer hun til bruken av pelsjakker fra Saks Potts, som blant annet selger jakker laget av pels fra vaskebjørn, sølvrev og mink.

KRITISERER MOTEPROFILER: Designer Fam Irvoll mener det er trist at norske moteprofiler bruker sin posisjon til å fremme pelsbruk. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Til MinMote sier designeren at hun frykter trenden vil føre til at mindre pengesterke konsumenter kjøper billige kopier som vil gjøre dyrevelferden enda verre enn den allerede er.

Les også: Seks kule vinterjakker vi elsker

– De har stor påvirkningskraft

– Jeg synes det er trist at mange er engasjert i det ene sekundet, men med en gang det kommer et eller annet pelsrelatert de har lyst på glemmer de at dyr lider for at man absolutt MÅ ha det plagget. Dette er folk med stor påvirkningskraft, og det at de bruker dette på å fremme pelsbruk synes jeg er veldig trist, sier Irvoll.

MinMote.no - Norges største moteside

Hun skulle ønske moteprofilene brukte sine sterke røster til å fremme baksiden av pelsindustrien – slik som motebloggeren og pelsmotstanderen Veronica Lauritsen, bak bloggen Verozitas, blant annet gjorde i et blogginnlegg tidligere i høst.

untitled link

Lauritsen langer ut mot dobbelmoralen i bransjen og stiller spørsmål om hva som skjedde med at den norske motebransjen skulle stå sammen om å gjøre Norge til et pelsfritt land.

fuskepels topp 2015
KLÆR

Seks digge fuskepelser til høsten

– Later de som de ikke vet hvor pels kommer fra? Jeg syntes det er usmakelig at fashionistaer bruker ekte pels når man vet hvordan dyr lider under uverdige forhold også i Norge, uttalte Lauritsen til magasinet Vixen tidligere denne uken.

Moteredaktør: - Vanskelig å unngå i denne bransjen

BRUKER NOE PELS: Nathalie Helgerud, stylist hos Aller Media, tar avstand fra bruk av pels som lever i fangenskap. Foto: Privat

Nathalie Helgerud, som er stylist, blogger og moteredaktør i STYLEmag, er en av moteprofilene som flere ganger er blitt sett i plagg fra Saks Potts.

– Jeg har tatt et valg den siste tiden og valgt å ta avstand fra pels som ikke er fra dyr vi selv spiser og fra dyr som har hatt et vondt liv i bur! Men jeg må jo ærlig si at jeg syns det er vanskelig i den bransjen jeg lever i å ta full avstand fra pels og forstår at folk blir fristet til å bruke pels, sier Helgerud til MinMote og forklarer at hun har brukt saueskinnspelsen fra Saks Potts i styling.

– Jeg ser frem til og har troen på en fremtid hvor fabrikantene kan klare å lage så fine fake-furs at bruk av ekte pels ikke er nødvendig. Men så finnes det jo også produsenter som ikke bruker dyr i fangenskap også. Og man kan jo også spørre seg: Er bruk av skinn, jakt på dyr som elg osv helt innafor? Og er det verre å drepe en vaskebjørn i det fri enn det er å posere ved siden av en skutt skogens konge med et flåsete glis?

Dyrevernalliansen: – Flaut og smakløst

MOT PELS: Informasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Efskind, mener det er flaut og smakløst å bli assosiert med ekte pels. Foto: Dyrevernalliansen

Informasjonsrådgiver i den norske dyrevernsorganisasjonen Dyrevernalliansen, Kaja Efskind, sier at pelsmotstanden i Norge er sterkere enn aldri før, og mener det er direkte uansvarlig at innflytelsesrike motepersonligheter bruker pels.

frynser
TILBEHØR

De fineste skinnveskene på budsjett

– Det er trist å se at noen moteprofiler hopper bukk over det etiske, og ikke lar seg bry med det enorme dyreplageriet som ligger bak produksjonen av pels, sier Efskind og fortsetter:

– De aller fleste i Norge vet godt at pelsdyroppdrett er dyremishandling, og det er derfor flaut og smakløst å bli assosiert med ekte pels.

MOTE

PETA hevder luksusveske-produksjon er dyreplageri

Moteagenturet: – Opptatt av hvordan dyrene behandles

I Norge er det moteagenturet HZW Agency, eller Holzweiler Agenturer, som selger det danske pelsmerket Saks Potts. Merket har inngått et samarbeid med Kopenhagen Fur, som er verdens største auksjonshus for pels.

– Det er svært viktig for oss at vi jobber med autoriserte produsenter, som har et etablert etisk regelverk. Vi er jo selvsagt opptatt av hvordan dyrene behandles og hvilke forhold de lever under, sier PR-sjef i HZW Tine Kolstad.

Ifølge Kopenhagen Fur drives alle deres samarbeidsprodusenter etter reglene som er tegnet ned i "Bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr", som er basert på europeisk regelverk på området.

– Pelsdyrene lider fremdeles

Lørdag gikk tusenvis i fakkeltog for å fremme dyrs rettigheter da NOAH for tolvte gang arrangerte fakkeltog mot pels i Oslo. Flere kjente motepersonligheter har bidratt under NOAHs mange markeringer mot pels, blant annet Irvoll, Jenny Skavlan og designeren Kjell Nordström, som er best kjent under aliaset Baron von Bulldog.

I forkant av markeringen postet Skavlan et bilde av seg selv på Instagram iført «Snapchat-pels» «fordi dyr skal ikke leve et liv i lidelse for at mennesker skal kunne tilfredsstille forfengeligheten sin.»

Ifølge Dyrevernalliansen er det stadig flere som tar avstand mot dyremishandlingen som foregår i pelsdyrnæringen. Mer enn 200 motekjeder og merker har sagt nei til pels, og de fleste norske moteblader har vedtatt retningslinjer mot å vise ekte pels. Selv om bevisstgjøringen er stor både i Norge og i utlandet er det ingenting som tilsier at pelsdyrene har fått det bedre.

– Nei, ikke i det hele tatt. Pelsdyrene sitter fremdeles i trange små nettingbur hele livet, forklarer Efskind.

– Vi ser at flere merker oppgir at de selger sertifisert pels, og gir inntrykk av at dette skal være bedre dyrevelferd. Pelsbransjen bruker alle midler til å lure kunden til å tro at de er opptatt av at dyrene skal ha det godt - men ikke la deg lure av fine ord på merkelappen. Kravene de stiller til pelsfarmene er på nivå med pelsdyrforskriften, som alle pelsoppdrettere skal rette seg etter. Pelsdyrene har altså ikke hatt det bedre på disse farmene. Det er ingenting som heter dyrevennlig pels.

Hva med saueskinnspels?

Flere merker, også Saks Potts, selger jakker laget av saue- og lammeskinn. Selv om Dyrevernalliansen ikke vil fremme bruk av saueskinn, påpeker de at det er et bedre valg enn annen pels.

– Sauen har hatt det mye bedre enn pelsdyrene, og sau bruker vi også til mat. Så hvis du først skal gå med pelsjakke, så er det et bedre valg, sier Efskind.

Stiller man det samme spørsmålet til den internasjonale dyrevernsorganiasasjonen PETA vil man imidlertid få et annet svar. PETA fraråder nemlig å bruke både skinn og ull også fra sau og lam.

NYHETER

Video av sauemishandling: Dyrebeskyttelsen advarer mot bruk av merinoull

MinMote har forsøkt å komme i kontakt med flere av de norske moteprofilene som bruker pels, men har ikke lyktes å få kommentarer fra alle.

Publisert:

Finn mer innhold om: