Dronning Elizabeth fyller 90: Slik har hun holdt stilen

FARGERIK: Den britiske dronningen viser seg stort sett alltid i fargekoordinerte antrekk. Her fra et offisielt oppdrag 20. april 2016. Foto: NTB scanpix
FARGERIK: Den britiske dronningen viser seg stort sett alltid i fargekoordinerte antrekk. Her fra et offisielt oppdrag 20. april 2016. Foto: NTB scanpix

Etter 65 år på tronen, tviholder dronning Elizabeth (90) på signaturantrekket: Fargekoordinert kjole, kåpe og hatt. MinMote har tatt et dypdykk i arkivet og laget en oversikt over dronningens stil gjennom årene.

I dag fyller nemlig dronning Elizabeth 90 år - Storbritannias lengst regjerende monark. 25 år gamle Elizabeth tok over tronen etter sin fars død i 1952, men kroningen ble utsatt i over et år på grunn av kong George VIs død.

I årene som fulgte holdt dronningen seg til en klassisk stil, og allerede da så man konturene av det som er hennes signaturstil den dag i dag:

Friske farger (alltid med matchende hatt, kåpe og kjole), elegante hansker i sort eller hvitt, sorte kitten-heels, lag på lag med perlesmykker og små håndvesker fra merket Launer.

Les også: Sjekk Hertuginne Kates rålekre India-garderobe

Dronningen benyttet seg da spesielt av to designere: Norman Hartnell, som laget både brude- og kroningskjolen, og Hardy Arnis, som står bak flere av hennes antrekk til dagtid.

MinMote har bladd gjennombildearkivet for å finne noen av dronningens beste stiløyeblikk - se bare her:

21 år gamle Elizabeth - da prinsesse - giftet seg med prins Philip i 1947, i en langermet kjole med spektakulære perlebroderier. Silkekreasjonen var designet av Hartnell, og skal ha vært inspirert av Botticellis kjente maleri Primavera.

Samme mann laget kjolen til Elizabeths kroning i 1953. Denne gangen en storslagen kreasjon som tok over åtte måneder å lage, med påbroderte blomster som skulle representere alle Commonwealth-statene.

Allerede i 1951, da dette bildet ble tatt, var dronningen fan av perlesmykker. Her er dronningen og prins Philip med barna Anne og Charles på plenen foran Clarence House i London, august 1951.

Dronningen hadde også noen mer typiske «prinsessekjoler» i garderoben - som denne stroppekjolen med tyllskjørt som hun brukte under et besøk av Jacqueline Kennedy og president John F. Kennedy.

Dronning Elizabeth fanger litt av den typiske 70-tallsestetikken i denne løstsittende rosa kjolen, kneldende ved alteret med prins Philip i 1977.

En sjelden sammenblanding av farger for dronning Elizabeth, som gikk for en paljettkjole under Royal Variety Performance i 1999.

På tidlig 2000-tallet begynte dronningen virkelig å få øynene opp for fargekoordinerte antrekk. Det virker også som om dronning Elizabeth bare har blitt mer og mer glad i farger med årene, og på denne tiden var det blått, lilla og grønt i ulike toner som gjaldt - samt knall rødt, en farge hun fortsatt stadig vender tilbake til.

Bildene er fra 2001 til 2007 - trykk for å se detaljer.

QE1

KNALLRØDT: En annen dramatisk favoritt - her matchet med sorte hansker. Foto: NTB scanpix

QE1

BABYBLÅTT: I en av favorittfargene. Foto: NTB scanpix

QE1

LAVENDEL: Matchet med de klassiske hanskene i 2004. Foto: NTB scanpix

QE1

MINT: I en frisk farge og med klassiske perlesmykker. Foto: NTB scanpix

Men det er ikke bare ensfargede antrekk dronningen koordinerer. Ofte bruker hun ogsåbåde én og to farger i tillegg, som får igjen også på hatten. En gang iblant er det også blomsterprint som gjelder - og hatten tar alltid opp de samme tonene.

Legg også merke til hanskene - dronningen bruker nesten alltid sorte eller hvite hansker.

Bildene er fra 2007 til 2011 - trykk for å se detaljer.

qe2

LILLA: Lavendel i ulike toner er blant dronningsens favorittfarger - her i kombinasjon med fersken. Foto: NTB scanpix

qe2

HOT PINK: Rosa er en farge dronningen stadig vender tilbake til. Foto: NTB scanpix

qe2

LIME: Bremmen på hatten matcher kåpen, mens den røde toppen er prikken over i'en. Foto: NTB scanpix

qe2

PRINT: Dronningen bruker ikke ofte hele antrekk i print, men dette er et morsomt unntak! Foto: NTB scanpix

Den dag i dag er det fargekoordinering som gjelder for dronning Elizabeth - enten det er knall gult, fresh mintfarge eller himmelblått.

Bildene er fra 2012 til 2016 - trykk for å se detaljer.

qe3

SORT TILBEHØR: Dronning Elizabeth sverger ofte til sorte hansker, sko og veske. Foto: NTB scanpix

qe3

KLASSISK: Blått i utallige toner dominerer dronningens garderobe. Foto: NTB scanpix

qe3

COLOR-BLOCK: Dronningen er ikke redd for å gå for flere sterke farger. Foto: NTB scanpix

qe3

GULT ER: Kult, skal vi tro dronningen - som matcher med turkis blomstrete kjole under. Foto: NTB scanpix

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?